Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νέου φορέα που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, από το φιλελεύθερο Κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία έως την aνανεωτική Αριστερά και την πολιτική Oικολογία, υπογράφτηκε και επισήμως τα ξημερώματα της προηγούμενης Κυριακής.

To όνομα αυτού «Κίνημα Αλλαγής», το οποίο διαθέτει πλέον νέο σύγχρονο καταστατικό και δεσμεύσεις για ηλεκτρονικό κόμμα, πολιτικές θέσεις και έμβλημα που έχει το σχήμα του ρόδου και σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα του νέου φορέα. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν ικανοποίηση για την εικόνα και τα αποτελέσματα του συνεδρίου ενώ το στοίχημα της ηγεσίας είναι διατήρηση της ενότητας, να απαντήσει πειστικά στις νέες προκλήσεις των καιρών προς όφελος της χώρας αλλά και να στοχεύσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, έπειτα από αλλεπάλληλες ήττες και αποτυχημένες προσπάθειες, η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι εδώ και ξαναβρίσκει τον βηματισμό της. Εκτιμούν δε ότι η δυναμική που θα αναπτύξει ο νέος φορέας ύστερα από το συνέδριο θα καταγραφεί και στις επόμενες δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ, ο δρόμος κάθε άλλο παρά με ροδοπέταλα ήταν στρωμένος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει στα επόμενα βήματα είναι το ζήτημα της «πολιτικής πειθαρχίας» και ενιαίας έκφρασης σε μείζονα πολιτικά ζητήματα.

Τον προβληματισμό του για αυτό το ζήτημα εξέφρασε ο γραμματέας ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, επισημαίνοντας πως «το θέμα της Βαβυλωνίας συνεχίζει να ισχύει και δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να συζητηθεί στο συνέδριο, η πρόταση ενοποίησης των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων».

ΟΧΙ ΣΤΗ… ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ

Από τη Χαριλάου Τρικούπη στέλνουν σαφές μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στο εγχείρημα ότι θα πρέπει να τελειώσει η πολυγνωσία και όλες οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην κοινή πορεία όλων για να προχωρήσει και πρωταγωνιστήσει. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως από την επομένη του συνεδρίου όλοι δοκιμάζονται και τάσσονται υπέρ της πολυφωνίας αλλά κατά της… Βαβυλωνίας.

Ένα άλλο ζήτημα που διχάζει στελέχη και βάση είναι αυτό των μετεκλογικών συνεργασιών, το με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει το Κίνημα Αλλαγής, την επομένη των εκλογών. Αν, δηλαδή, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ ή θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αυτό διαφάνηκε άλλωστε και από τις ομιλίες στο συνέδριο, που ανέδειξαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του νέου φορέα.

Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα του ιδρυτικού συνεδρίου διακήρυξε τον αυτόνομο πολιτικό του ρόλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τη διεκδίκηση καθοριστικού ρόλου για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Στον αντίποδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέρριψε μετά βαΐων και κλάδων τη λογική των ίσων αποστάσεων, ζητώντας τη δημιουργία ενός αντί-Σύριζα πόλου, που θα οδηγήσει σε μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία, γεγονός που τον τοποθετεί απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και τη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Η επισήμανση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι πρόκειται για την «πιο δημαγωγική, ανίκανη και καταστρεπτική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», χειροκροτήθηκε έντονα από τους συνέδρους ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Γιάννης Μανιάτης που χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τη χειρότερη της μεταπολίτευσης. Με τη σειρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε «υπέρ των συνεργασιών που φέρνουν λύσεις» ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επιχείρησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τα δύο κόμματα.

Το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ συναντά την αντίδραση ενός άλλου μέρους της βάσης του ΠΑΣΟΚ, με αντιδεξιά αντανακλαστικά που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια δεκαετιών και εκφράστηκαν με πάθος ενώ δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.

Στόχος πάντως της Φώφης Γεννηματά είναι να καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής να πάρει στις εκλογές την 3η εντολή από τον πρόεδρο Δημοκρατίας για να απευθυνθεί στα άλλα δύο κόμματα για να σχηματίσουν κυβέρνηση, με βάση τις προγραμματικές του θέσεις και τα 12+1 σημεία που κατέθεσε η ίδια στο συνέδριο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Στο μεταξύ, οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα του νέου φορέα.

Το κύριο βάρος το επόμενο διάστημα θα δοθεί στην οργανωτική του συγκρότηση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστούν από τα κόμματα και τις κινήσεις που στεγάζονται στο Κίνημα Αλλαγής -πλην ΔΗΜΑΡ που πραγματοποίησε τις εσωτερικές της εκλογές για την ανάδειξη των 35 μελών της- τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εκλογή γραμματέα και Εκτελεστικής Γραμματείας που σύμφωνα με πληροφορίες θα αριθμεί 40 άτομα. Για την κρίσιμη θέση του άτυπου Νο 2 του νέου κόμματος, έχουν ακουστεί τα ονόματα των Παύλου Χρηστίδη και Μιχάλη Κατρίνη ενώ κομματικές πηγές δεν αποκλείουν να προταθεί πρόσωπο-έκπληξη της τελευταίας στιγμής από τη Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν τα όργανα του νέου φορέα από «τα κάτω προς τα πάνω», ξεκινώντας σε επίπεδο δημοτικής οργάνωσης ενώ θα δημιουργηθούν επιτροπές ψηφοδελτίων και αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της εκλογικής ετοιμότητας στην οποία έχει θέσει το νέο κόμμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κεντρικό πολιτικό ρόλο θα εξακολουθεί να έχει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα διευρυνθεί με τους βουλευτές των δύο Κ.Ο. και το οποίο θα λαμβάνει όλες τις κεντρικές αποφάσεις.

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΗΣΥ-ΠΟΤΑΜΙ

Μέχρι τις εκλογές δεν θα υπάρξει ενοποίηση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων (ΔΗΣΥ – ΠΟΤΑΜΙ), όπως πρότειναν στο συνέδριο οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά περαιτέρω λειτουργική ενοποίησή τους, με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίασή τους και θα συνεχίσουν να συντονίζονται σε επίπεδο γραμματέων και διευθυντών τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα υπάρξουν ενιαίοι τομείς, κοινό επικοινωνιακό γραφείο και εκπρόσωπος Τύπου. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις γιορτές του Πάσχα θα ξεκινήσει εξόρμηση ανά περιφέρεια και πόλη για την εξειδίκευση και την επικοινωνία του προγράμματος.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Τις απόψεις τους για τα βήματα που πρέπει να γίνουν την επομένη του ιδρυτικού συνεδρίου καταθέτουν στο «Κ» κεντρικά στελέχη των κομμάτων που προέρχονται από τη νεότερη γενιά του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΛΕΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Δικηγόρος)

«Στόχος μας τώρα η κοινωνία»

«Εξωστρέφεια, νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και κεφαλαιοποίηση των 212 χιλιάδων ανθρώπων που συμμετείχαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα πρέπει να αποτελέσουν τα επόμενα βήματα του Κινήματος Αλλαγής. Πολιτικό πρόταγμα οι γέφυρες με την απογοητευμένη κοινωνία, η οποία πλέον παθητικά κινδυνεύει να πειστεί ότι η διαχείριση της φτωχοποίησης της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με πενιχρά επιδόματα αλληλεγγύης είναι μονόδρομος. Το Κίνημα Αλλαγής με εργαλείο το πολιτικό του πρόγραμμα, που αποτέλεσε το απόσταγμα των διεργασιών του Συνεδρίου για ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με αναγκαία την ανανέωση των προσώπων του, οφείλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει πρωταγωνιστής και όχι ουραγός του πολιτικού συστήματος».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πολιτικός Επιστήμονας)

«Δεν θα γίνουμε ουρά κανενός»

«Αν το ζητούμενο ήταν να γνωριστούν μεταξύ τους οι διαφορετικές “κερκίδες”, να χτιστεί η ενότητα με πρόγραμμα, καταστατικό και διακήρυξη και να ακουστούν εκατοντάδες απόψεις στα μικρόφωνα, τότε το διήμερο στο ΣΕΦ ήταν μια θετική εμπειρία. Σίγουρα οι διαδικασίες-εξπρές στα πολιτικά εργαστήρια και η απουσία κάλπης να απογοήτευσαν κάποιους. Όμως έγινε μια αρχή, που πριν από λίγους μήνες έμοιαζε αδιανόητη. Είναι στο χέρι των στελεχών και της ηγεσίας, όχι μόνο να σχεδιάσουν πιο σύγχρονες συνδιασκέψεις και συνέδρια στο μέλλον αλλά να πιστέψουν στο κοινό μας σπίτι, να αναδείξουν θέσεις και νέα πρόσωπα και να απαντήσουμε στο τυχοδιωκτικό φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ουρά κανενός».

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ (Επιχειρηματίας)

«Με διαχρονικές σοσιαλιστικές αξίες»

«Το συνέδριο του Κ.Α. αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης ενός νέου πολιτικού φορέα. Το “νεογέννητο” εγχείρημα δεν είναι “tabula rasa”. Έχει μνήμες και λαϊκές καταβολές. Όμως έχει υποχρέωση τις καταβολές αυτές, να τις ανανεώσει και να τις μεταλαμπαδεύσει στην κοινωνία. Το στοίχημα όλων είναι να αρθρώσουμε καθαρό λόγο με προοδευτικές πολιτικές και διαχρονικές σοσιαλιστικές αξίες. Ο ανόθευτος προγραμματικός λόγος και η σύγχρονη οργανωτική δομή, είναι τα ζητούμενα. Για να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου με τους σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση και το λαό στην εξουσία πρέπει ο βηματισμός μας να είναι μαζί με την κοινωνία και όχι εν ονόματι αυτής».

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ (Επιχειρηματίας)

«Αξιοποίηση όλων των στελεχών μας»

«Το Κίνημα Αλλαγής θα επιταχύνει τις διαδικασίες επανασύνδεσης με την κοινωνία. Γρήγορη και αποτελεσματική πανελλαδική στελέχωση σε όλες τις βαθμίδες με διαδικασίες που θα ευνοούν την μαζική συμμετοχή. Αξιοποίηση όλων των στελεχών να μεταφέρουμε στην κοινωνία τις προγραμματικές μας θέσεις και την πολιτική μας ταυτότητα. Πανστρατιά στελεχών, ενδυνάμωση των σχέσεων μας με τις παρατάξεις μας στα συνδικάτα και την αυτοδιοίκηση, συμμετοχή στα κινήματα. Διατήρηση της ενότητας και συσπείρωση γύρω από την πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ (Σύμβουλος Ανάπτυξης)

«Να υπάρξει κοινό πολιτικό αφήγημα»

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν πρωτόγνωρο. Για πρώτη φορά κόμματα, κινήσεις, συμπράττουν ώστε να δημιουργηθεί κάτι νέο και καινούργιο. Έχοντας παρακολουθήσει όλη τη διαδρομή της συγκεκριμένης προσπάθειας και με προσωπική εμπειρία όντας μέλος της Επιτροπής Θέσεων και διαλόγου γνωρίζω καλά ότι είναι λογικό να υπάρχουν οργανωτικά προβλήματα και διαφορετικές οπτικές που φάνηκαν και στη πορεία για το συνέδριο. Το καθοριστικό όμως αυτή τη στιγμή είναι να ενώνεις, και για πρώτη φορά φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα με το Κίνημα Αλλαγής. Πρώτος στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η εύρεση κοινού βηματισμού και μετέπειτα είναι η εικόνα μας και τα πρόσωπα και τέλος η ύπαρξή κοινού πολιτικού αφηγήματος».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ (Γιατρός)

«Ιδέες συμβατές με τη νέα εποχή»

«Ξαναβρεθήκαμε με πολλούς, ξανασυστηθήκαμε με αρκετούς· όλοι μας όμως αποφασίσαμε να μην ξαναχαθούμε κι αυτό είναι το πρώτο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής: Η ενότητα. Και τούτο δε μπορεί να είναι κατάκτηση της στιγμής αλλά ένας διαρκής αγώνας που θα κερδίζεται μέσα από ένα σαφές τηρούμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, οριοθετημένους στόχους, ανανέωση σε πρόσωπα και σαφές χρονοδιάγραμμα· κατάληξη αυτών η ενιαία δομή και έκφραση. Βασική προϋπόθεση για να γίνουμε ξανά προοδευτική δύναμη αλλαγής είναι η απαγκίστρωσή μας από κάθε σενάριο ετεροπροσδιορισμού. Ο ιδεολογικός αυτοπροσδιορισμός απαιτεί αναθεώρηση ιδεών συμβατή με τη νέα εποχή. Οι ιδέες θα μας ενώσουν, οι ιδέες θα μας μεγαλώσουν».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 23/03/2018