Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις εχθρικές κινήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας, αλλά δεν πρόκειται να παρέµβει προληπτικώς για την αποφυγή πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, περιορίζοντας -αυτήν τη στιγµήτον ρόλο της σε αυτόν του «συµβούλου» σε πιθανές ελληνικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν, όποτε και εφόσον, τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι «το περίγραµµα», σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», της τρίωρης κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αµερικανού πρέσβη, κ. Πάιατ -πρωτοβουλία του ιδίουµε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας.

Μια συνάντηση που ευλόγως ξάφνιασε, καθώς δεν είναι συνηθισµένη κίνηση πρέσβης συµµαχικής χώρας να παρακάµπτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και να συζητά µε τον αρχηγό του ελληνικού στρατεύµατος. Αριστα πληροφορηµένες πηγές επιµένουν και επεξηγούν ότι η συζήτηση Πάιατ Αποστολάκη είχε αυστηρά επιχειρησιακό χαρακτήρα εκ µέρους του Αµερικανού πρέσβη, µε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να περιορίζεται στη δέσµευση ότι θα θέσει τα στοιχεία υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Η αµερικανική πλευρά έδειξε να θεωρεί δεδοµένη τη δηµιουργία θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενός επεισοδίου τύπου Ιµίων, αλλά σε κατοικηµένη περιοχή, διακινδυνεύοντας ακόµα και χρονική πρόβλεψη.

Το ενδιαφέρον σηµείο είναι ότι δεν υπήρξε καµία εκδήλωση αµερικανικής πρόθεσης να ανακόψει µια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα φέρει στο χείλος του πολέµου δύο κράτη-µέλη της Ατλαντικής Συµµαχίας, προκαλώντας χάος και διάλυση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Αντιθέτως, περιορίστηκε σε «επιχειρησιακές συµβουλές» για το πώς η Ελλάδα θα µπορούσε, µε πιθανότητες επιτυχίας, να ανατρέψει ένα τουρκικό «χτύπηµα» στην Ελλάδα, που θα «τσαλάκωνε» την εικόνα του κ. Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό, µε απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Το ενδιαφέρον της κοµβικής συζήτησης αυτής, όπως τη µεταφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές, είναι η αµερικανική βεβαιότητα -και αντίληψηότι η Αγκυρα θα αποτολµήσει θερµό επεισόδιο µε την Ελλάδα, διότι, όπως έχει ενηµερώσει ο κ. Ερντογάν την Ουάσινγκτον, «θα πάρει πίσω αυτά που του ανήκουν».

Η αµερικανική πλευρά έδειξε να τάσσεται αναφανδόν υπέρ µιας «αµυντικής επίθεσης» εκ µέρους της Ελλάδας, διότι κρίνει ότι, µετά την εκδήλωση τουρκικής επιθετικής ενέργειας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Αθήνα να ανατρέψει την κατάσταση µε τοπική εµπλοκή δυνάµεων και, εποµένως, θα εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων από µειονεκτική θέση...

Εν ολίγοις, η Ουάσινγκτον αλλά και, στον βαθµό που γνωρίζουν, οι χώρες της Ε.Ε. «προετοιµάζονται» για θερµό επεισόδιο στο Αιγαίο και περιορισµένης έκτασης εµπλοκή Ελλάδας Τουρκίας, χωρίς να δείχνουν σε θέση να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόµενο. Αντιθέτως, επαφίενται σε µια κατεξοχήν αναποφάσιστη και διαιρεµένη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. να αναλάβει µόνη της την ευθύνη αποτροπής και τη διαχείριση των συνεπειών ενός προαναγγελθέντος γεγονότος, που θα ανατρέψει την ισορροπία και την ασφάλεια σε ευρωπαϊκό ΝΑΤΟϊκό έδαφος.

Η απροθυµία των συµµάχων και εταίρων να εκδηλώσουν οποιαδήποτε ουσιαστική παρέµβασή τους για την αποτροπή «επεισοδίου» επιτείνεται και από το γεγονός ότι η Αθήνα δεν αποτολµά επίσηµες προληπτικές διπλωµατικές κινήσεις, υψηλής έντασης, αποτροπής δυσµενών εξελίξεων.

Είτε µε επίσηµη καταγγελία της Τουρκίας στο Συµβούλιο Ασφαλείας είτε στις Συνόδους Κορυφής Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, στις οποίες εφαρµόζεται υποχρεωτικώς η αρχή της οµοφωνίας σε όλες τις αποφάσεις κορυφής. Αυτή την αρχή µπορεί -αν το αποφασίσεινα εφαρµόσει η Αθήνα σε διάφορα θέµατα κοινού ενδιαφέροντος, πέραν των αυστηρώς ελληνοτουρκικών θεµάτων, έως ότου εταίροι και σύµµαχοι αποφασίσουν να παρέµβουν αποτρεπτικώς στα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας.

Και τούτο διότι η µέχρι τώρα εφαρµοζόµενη ελληνική πολιτική των µηνυµάτων, διαµαρτυριών, διαβηµάτων και παραπόνων είναι εντελώς αναποτελεσµατική για την προάσπιση των εθνικών συµφερόντων. Υπενθυµίζεται, τέλος, ότι, µετά την πρόσφατη απόπειρα θερµού επεισοδίου της Τουρκίας στα Ιµια, ο µοναδικός ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, κ. Νετανιάχου, µε συγκεκριµένες προτάσεις για την αντιµετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018