Πολλά σενάρια, φήμες και συζητήσεις πυροδότησε η χθεσινή αλληλογραφία μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Πολλοί μιλούν για το πρώτο βήμα προσέγγισης των δυο πλευρών, ενώ άλλοι κάνουν λόγο για ένα ευκαιριακό φλερτ που δεν έχει κανένα μέλλον...

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής μόνο μια εβδομάδα από το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος ξάφνιασε τους πάντες και ιδιαίτερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του. «Εάν δεν ρωτήσουν εμένα, ποιον θα ρωτήσουν» αναρωτήθηκε δημόσια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γνωστός συνταγματολόγος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της έκρηξής του.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν έκρυβε την ικανοποίησή του από αυτή την εξέλιξη, καθώς, όπως έλεγαν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι συνταγματικές αλλαγές είναι ένα καλό και σταθερό πεδίο για να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, βάζοντας τις βάσεις για μια μετεκλογική συμπόρευση.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στη γραπτή του τοποθέτηση προς τη Φώφη Γεννηματά όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά δε την ουσία της αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ' επέκταση μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της αναθεωρητικής διαδικασίας. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας».

Το επόμενο διάστημα θα είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, εάν υπάρξουν εξελίξεις στο Σκοπιανό, δεν αποκλείεται ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής να βρεθούν στην ίδια πλευρά -αυτή που θέλει τη λύση του θέματος-, απέναντι δηλαδή στη ΝΔ.