Στη δυνατότητα που δίνουν το Σύνταγµα και ο Κανονισµός της Βουλής για υπερψήφιση της συµφωνίας για το ονοµατολογικό των Σκοπίων µε λιγότερους των 151 βουλευτών -ακόµα και µε τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ- αναζητά σωσίβιο σωτηρίας η κυβέρνηση από το πιθανολογούµενο αντάρτικο των ΑΝΕΛ και την αβέβαιη στάση της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Φαντάζει παράδοξο, λόγω της σπουδαιότητας του εθνικού ζητήµατος, όµως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συµφωνία για το Σκοπιανό µε διαδικασία η οποία δεν απαιτεί καν πλειοψηφία των 151.

Έγκριτοι συνταγµατολόγοι συµφωνούν στο ότι τα άρθρα του συντάγµατος τα οποία απαιτούν είτε απόλυτη είτε αυξηµένη πλειοψηφία είναι συγκεκριµένα. Πρόκειται για τα άρθρα 27 για τη µεταβολή στα όρια της Επικράτειας (απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151) και τις παραγράφους 2 για εκχώρηση αρµοδιοτήτων σε διεθνή όργανα (πλειοψηφία 3/5) και 3 του άρθρου 28 για περιορισµούς ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας (απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία).

Οι ίδιες πηγές συµφωνούν ότι µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα η προωθούµενη συµφωνία Ελλάδας - Σκοπίων και κυρίως η επίλυση του ονοµατολογικού δεν υποκρύπτουν τέτοια περίπτωση. Υπενθύµιζαν, µάλιστα, ότι η ενδιάµεση συµφωνία µεταξύ των δύο µερών δεν υποβλήθηκε καν στη Βουλή των Ελλήνων προς έγκριση. Η επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου θα φέρει τη συµφωνία στη Βουλή µε τη διαδικασία της κύρωσης διακρατικής συµφωνίας, η οποία απαιτεί απλή πλειοψηφία επί των παρόντων.

Στο Μαξίµου εκτιµούν ότι έπειτα και από τη σηµερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια και τις τελευταίες κινήσεις των Σκοπιανών (αφαίρεση πινακίδων και αγάλµατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), το διάστηµα αµέσως µετά το Πάσχα είναι πρόσφορο για την κατάθεση της σχετικής συµφωνίας στη Βουλή προς κύρωση.

Τα σενάρια µε βάση τη στάση των ΑΝΕΛ δίνουν και παίρνουν, ενώ τα κοµπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά. Το σενάριο το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ως «ιδεατό» για την κυβέρνηση θέλει τους Ανεξάρτητους Έλληνες να µην καταψηφίζουν τη λύση σύνθετης ονοµασίας, όπως το «Gorna Macedonia», αλλά να εκφράζουν την αντίρρησή τους διά της αποχής. Με βάση τον Κανονισµό της Βουλής, η ενδεχόµενη απουσία της Κοινοβουλευτικής Οµάδας των ΑΝΕΛ (9 βουλευτές) από την ψηφοφορία προκειµένου να µην ψηφίσει συµπερίληψη του όρου «Μακεδονία» θα έριχνε αυτοµάτως τον αριθµό των παρόντων τουλάχιστον στους 291 και τον πήχη της απαιτούµενης πλειοψηφίας από τους 151 στους 146.

Στην πράξη αυτό θα σήµαινε ότι η Κ.Ο. των 145 πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -µετά και την προσχώρηση της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόµου- θα έψαχνε µόλις µία ακόµα θετική ψήφο από την αντιπολίτευση για να περάσει από τη Βουλή τη συµφωνία για την ονοµασία των Σκοπίων. Σενάριο το οποίο µε τα ισχύοντα µόνο απίθανο δεν µοιάζει, δεδοµένου του ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης οι οποίοι τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της σύνθετης ονοµασίας µε γεωγραφικό προσδιορισµό, ώστε να επιλυθεί το ζήτηµα. Σε ενδεχόµενη απουσία, µάλιστα, ακόµα δύο βουλευτών από την αντιπολίτευση, η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειαζόταν καν τις πλάτες της αντιπολίτευσης και θα κύρωνε τη συµφωνία βασιζόµενη στις δικές της και µόνο δυνάµεις.  

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η επιβεβαίωση του παραπάνω σεναρίου θα προκαλέσει πολιτική φθορά και σφοδρή επίθεση από την αντιπολίτευση, η οποία θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν µπορεί να σταθεί έπειτα από τέτοιο ρήγµα. Η απάντηση είναι έτοιµη και δεν είναι άλλη από το ότι, µε βάση το σύνταγµα, η κυβέρνηση «πέφτει» µόνο έπειτα από άρνηση ψήφου εµπιστοσύνης ή υπερψήφιση προτάσεως δυσπιστίας.

Εξού και µόνο απίθανο δεν θεωρείται η κυβέρνηση αµέσως µετά να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο προβληµατίζει περισσότερο το Μαξίµου, θέλει τους ΑΝΕΛ να παραµένουν στην αίθουσα της Ολοµέλειας και να εκφράζουν τη διαφωνία τους µε την προτεινόµενη λύση καταψηφίζοντάς την. Σε µια τέτοια περίπτωση και εφόσον συµµετάσχουν όλοι οι βουλευτές στην ψηφοφορία, η απαιτούµενη πλειοψηφία θα είναι στους 151 και η κυβέρνηση θα χρειάζεται ακόµα έξι θετικές ψήφους, πλην αυτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ το µεγαλύτερο πρόβληµα δείχνουν να έχουν οι 30 βουλευτές του κόµµατος οι οποίοι εκλέγονται σε νοµούς της Μακεδονίας. Αίσθηση, πάντως, για τον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να φέρει τη συγκεκριµένη συµφωνία προς κύρωση προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.

Μιλώντας τη ∆ευτέρα στην αίθουσα της Ολοµέλειας, ο κ. Βούτσης έσπευσε να χαµηλώσει τις προσδοκίες για άµεση κατάθεση της συµφωνίας, και συγκεκριµένα µε τη φράση «αν έρθει και όποτε ωριµάσουν οι συνθήκες».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018