Στρατηγική κυβερνητικών συνεργασιών μετά τις εκλογές, τις οποίες η Νέα Δημοκρατία προσδοκά να κερδίσει, ξεδιπλώνει βαθμηδόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρεί πιθανό οι εκλογές να γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, μετά τη λήξη του τρίτου Προγράμματος τον Αύγουστο, και πριν από την εφαρμογή των νέων επώδυνων περικοπών των συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η «ισχυρή λαϊκή εντολή» είναι ο μεγάλος στόχος. Ανοιχτό όμως είναι και το στοίχημα των κυβερνητικών συνεργασιών, με σημείο αιχμής την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα ακυρώσει τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, που κατά τη ΝΔ θα οδηγήσει σε ακυβερνησία. «Θα συμφωνήσουμε στον εκλογικό νόμο και θα τον ψηφίσουμε μαζί, στην αρχή της επόμενης κυβέρνησης, ώστε να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Σημειώνεται ότι με 180 ψήφους θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές ή ενισχυμένη αναλογική και η απλή αναλογική να ακυρωθεί.

Με πάνω από 151 ψήφους θα ισχύσει για μια εκλογική διαδικασία η απλή αναλογική, αλλά η πιθανή άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να διερευνήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης θα οδηγήσει σε νέες εκλογές, που θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής που θα έχει ψηφιστεί.

«ΑΝΤΙ-ΣΥΡΙΖΑ» ΜΕΤΩΠΟ

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να βρεθεί «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Απευθυνόμενος στην πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, τόνισε ότι «οι ίσες αποστάσεις είναι όρος που ανήκει στη γεωμετρία, αλλά δεν χωράει πάντα στη μαχόμενη πολιτική». Ο στόχος του προέδρου της ΝΔ ήταν να καταδείξει ότι ο κοινός αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Χειροκροτήθηκε πολλές φορές, σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με την προσφώνηση «σύντροφοι». Το γεγονός ότι οι σύνεδροι στη μεγάλη πλειονότητά τους εξέφρασαν ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο δείχνει μια απόσταση της βάσης από την κορυφή, όπως σχολιάζουν βουλευτές της ΝΔ.

Όταν έρθει η ώρα του διλήμματος μετά τις εκλογές ή προκύψει κίνδυνος ακυβερνησίας, θα πάρουν θέση και τα κόμματα και οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι, τονίζει η Πειραιώς. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν μιλήσει δημόσια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος του Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χαρά Κεφαλίδου και άλλοι, ο διαπρεπής καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή, η οποία έδωσε δυναμικό «παρών» και στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, και ο δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. Προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν στραμμένο αντίθετα το βλέμμα ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει τους προσωπικούς του λογαριασμούς με τη ΝΔ, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, σε πιο χαμηλούς τόνους, κ.ά.  

 

Στην κανονικότητα

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέσα στην κρίση των μνημονίων, «αν δεν την έριχνε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουβέλη και τη Χρυσή Αυγή», όπως τονίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, πιθανόν να είχε βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και δεν θα φορτωνόταν με ζημιές 100 δισ. από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015, των Τσίπρα -Βαρουφάκη.

Όσον αφορά όσα λέγονται, ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζουν πηγές της Πειραιώς ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αυτή που προκάλεσε τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Με τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ αναβαθμίστηκε στον ρόλο του ρυθμιστή και έγινε ακόμη πιο κρίσιμη η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, όταν αποχώρησε από αυτήν ο Φώτης Κουβέλης, τονίζουν. Η ατζέντα θεμάτων που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ ως σημεία σύγκλισης των δύο κομμάτων δεν είναι ούτε δεξιάς ούτε αριστερής ιδεολογίας, όπως τονίζουν οι συνεργάτες του. Θα μπορούσε να είναι μια προγραμματική σύγκλιση στο Κέντρο.

Εστιάζεται στην επιστροφή στην κανονικότητα, όπως δήλωσαν στα «Π». Αφορά την προστασία των θεσμών, την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, την καλλιέργεια ενός νέου πατριωτισμού και σύγκλισης στα μεγάλα εθνικά θέματα, ένα νέο Σύνταγμα, τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, την Υγεία, την ασφάλεια και την Παιδεία. Όσον αφορά στο Ποτάμι, φαίνεται να είναι οριστικό το διαζύγιο Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη, αν και υπάρχει ιδεολογική προσέγγιση.

Αν μάλιστα ο πρόεδρος του Ποταμιού ψηφίσει μια συμφωνία για το Σκοπιανό που δεν θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, κρατώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, όπως σχολιάζουν πολλά στελέχη της ΝΔ, θα γραφτούν και οι τίτλοι του τέλους. Πάντως, από τους βουλευτές του Ποταμιού έχουν αντιταχθεί σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018