Ήταν ένα μυστικό γεύμα που έβγαλε ειδήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέφαγε με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τη Μεγάλη Τρίτη, στο εστιατόριο «L' Abreuvoir» στο Κολωνάκι. Το μενού ήταν νηστίσιμο λόγω του Πάσχα και η συζήτηση πολιτική εφ' όλης της ύλης. «Έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου», φέρεται να είπε, κάποια στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Επειδή βλέπω την αγωνία σου για την ανανέωση, μπορώ, αν χρειαστεί, και να σε διευκολύνω.

Απελευθερωμένος, θα δώσω τη μάχη για την παράταξη από όποιο μετερίζι κρίνεις σκόπιμο ότι μπορώ να προσφέρω», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της ΝΔ όμως τον ρώτησε: «Αλήθεια το θέλεις;». Δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος ή όχι στις επόμενες εκλογές. Άλλωστε, είναι νωρίς ακόμη και για τις δύο πλευρές να πάρουν τις αποφάσεις τους.

Ο χρόνος και το περιβάλλον των εκλογών θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο και ως προς τη δοσολογία του «παλιού» με το «νέο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως συνέβη και με τους προκατόχους του, θα θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αυτό που φαίνεται να μην ισχύει πλέον είναι το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μεϊμαράκης θα έμπαινε επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του εκλογικού συνεδρίου ή θα ήταν ο «στρατηγός» του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ. Η ενασχόληση με την προεκλογική μάχη στην πρώτη γραμμή θα τον μετακινούσε στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, ώστε να μην έχει τις δεσμεύσεις που ορίζονται από τον νόμο (περιορισμένες εμφανίσεις στα ΜΜΕ κ.λπ.).

«Έχω αποφασίσει εγώ να μπω επικεφαλής στον προεκλογικό αγώνα», φέρεται να δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ένα κρίσιμο βήμα πριν από τις εκλογές είναι το τακτικό εκλογικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα εκλέξει τη νέα Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα ψηφίσει και τον νέο γραμματέα της ΝΔ. Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει σε ευρεία ανανέωση και να ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε πολίτες που, ενώ θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια, ένιωθαν αποκλεισμένοι από τα κομματικά βιλαέτια.

Οι εσωκομματικές εκλογές της 13ης Μαΐου για τους προέδρους των ΝΟΔΕ (νομαρχιακές οργανώσεις) και των ΔΗΜΤΟ (τοπικές) είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ. Είναι η πρώτη φορά που μπορεί να ψηφίσει και να είναι και υποψήφιο οποιοδήποτε μέλος της ΝΔ έχει εκπληρώσει τις ταμειακές του υποχρεώσεις (12 ευρώ ετησίως) χωρίς να πρέπει να είναι γραμμένο στις Τοπικές Οργανώσεις, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, περιορίζοντας το παιχνίδι σε ένα κλαμπ «ημετέρων», που ευνοούσε τον παραγοντισμό. Η αλλαγή στο καταστατικό έγινε με εισήγηση του Κυρ. Μητσοτάκη στο συνέδριο του Απριλίου του 2016.  

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Το άλλο ενδεχόμενο θα ήταν ο Β. Μεϊμαράκης να ξανακατεβεί στη Β’ Αθήνας, όπου εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής από το 1989. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στο κυνήγι της ψήφου, ανεξαρτήτως εάν το πολιτικό του εκτόπισμα ως πρώην προέδρου της ΝΔ θα έκανε πιο άνετο τον αγώνα του και θα μπορούσε να εκληφθεί ως «διαβατήριο» για μια ακόμη θητεία στη Βουλή. Σε όλες του τις συζητήσεις πάντως δηλώνει «χορτασμένος». Διετέλε σε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Από το 2001 έως το 2006 ήταν γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με απόφαση του τότε προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής μάχης.

Μετά τη νίκη της ΝΔ προτάθηκε για Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και εξελέγη με 223 ψήφους. Στις 5 Ιουλίου 2015 ορίστηκε προσωρινός αρχηγός της ΝΔ μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και οδήγησε το κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, ενώ ήταν υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ στις εσωκομματικές εκλογές όπου επικράτησε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η μακρά εμπειρία του κ. Μεϊμαράκη αποτελεί πολιτική παρακαταθήκη η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη σε ένα άλλο πόστο, ακόμη και ευρωπαϊκό, συζητούν στελέχη του κόμματος. Ένα σενάριο πάντως που έχει συζητηθεί στην Πειραιώς είναι το ενδεχόμενο να του ζητηθεί να τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΝΔ, στην οποία θα προσέδιδε κύρος ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Το θέμα θα ανοίξει πιθανόν από το βήμα της ΔΕΘ, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση Τσίπρα προτίθεται να εκκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος το φθινόπωρο, οπότε θα οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί και στην επόμενη Σύνοδο της Βουλής για την τελική διατύπωση και ψήφισή τους. Ένα υπουργικό πόστο σε μια κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θα μπορούσε επίσης να είναι ένα άλλο ενδεχόμενο, αλλά είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί, αφού οι εκλογές δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και τον Σεπτέμβριο του 2019.      

Διαφορετικές απόψεις  

Οι απόψεις Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη, όπως διαφάνηκε τόσο στην κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ όσο και στη συνέχεια, κινούνται σε διαφορετικούς τόνους. Σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Β. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στις 31 Οκτωβρίου 2017, τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης και τόνισε την ανάγκη του διαλόγου και της σύνθεσης, χωρίς αυτό να παρεξηγείται και να ερμηνεύεται ως υποχώρηση από τις ιδεολογικές αρχές και θέσεις για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως εξήγησε. Στήριξε την ηγεσία Μητσοτάκη, αλλά διαχώρισε τη θέση του από ακραίες φωνές, αφήνοντας περιθώριο για ερμηνείες ότι οι απόψεις του αυτές αφορούσαν κυρίως τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη.

Επισήμανε ότι η παράταξη χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση και τον διάλογο σε μείζονα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και το κράτος, με αιχμή του δόρατος τα εθνικά θέματα, αρχές τις οποίες χάραξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παλιότερα είχε χαρακτηρίσει «τζάμπα μάγκα» όποιον εκ των υστέρων λέει ότι δεν θα ψήφιζε το τρίτο μνημόνιο, το δραματικό καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα κινδύνευσε από Grexit, δείχνοντας αυτήν τη φορά τον Μάκη Βορίδη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης από την άλλη εξαρχής ήταν στη σκληρή γραμμή, κλείνοντας κάθε χαραμάδα συναίνεσης στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου. Η επιδίωξή του ήταν η συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, με στόχο την πολιτική και κοινοβουλευτική περιθωριοποίηση των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στα περί συναίνεσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι θέλει δύο και αυτό που κάνει ο Αλ. Τσίπρας είναι να διχάζει τον ελληνικό λαό, γεγονός που διαφάνηκε και στο Σκοπιανό, όταν ο πρωθυπουργός αποκάλεσε ακροδεξιούς και ετερόκλητο όχλο τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Στο συλλαλητήριο της Αθήνας έδωσε το «παρών» και ο Β. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήρθε τετ-α τετ με τον Β. Μεϊμαράκη και στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν από το ταξίδι του στο Μόναχο, προκειμένου να συμμετάσχει στο γνωστό και ως «Νταβός» της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Σκοπιανό. Η στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ένα από τα θέμα τα που συζητούν κατά διαστήματα οι δυο τους. Ο Β. Μεϊμαράκης δηλώνει «στρατιώτης» της παράταξης, έστω και αν σπανίως βέβαια παίρνει πλέον το «όπλο» του...  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 14 Απριλίου 2018