Τσίπρας στο Καστελλόριζο: Η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν φοβάται κανέναν
Στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός σε επίσκεψη υψηλού συμβολισμού
Μείζονος σημασίας η παρουσία του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο μετά και τις δηλώσεις των Τούρκων για τη σημαία στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς
Πολλαπλά μηνύματα τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για την ελληνική οικονομία και την έξοδο από τα Μνημόνια στέλνει σήμερα από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στο Καστελόριζο τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης. Στο νησί υπήρχε μια μονάδα η οποία ανακατασκευάστηκε πλήρως, ενώ τοποθετήθηκε και μια καινούργια, σύγχρονης τεχνολογίας.
Με φόντο την κυρά της Ρω και με πάνοπλους άνδρες του Λιμενικού, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα του από το ακριτικό Καστελόριζο.
«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για καθαρή έξοδο από την επιτροπεία και τα προγράμματα», τόνισε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο προσθέτοντας ότι πλέον μπορούμε να σχεδιάζουμε το νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες των νέων ανθρώπων.
Εκφράζοντας την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».
«Σήμερα, οκτώ χρόνια από τη μέρα που ο ελληνικός λαός άκουγε τα κακά μαντάτα των μνημονίων, φτάνουμε στις μέρες που πλέον αφήνουμε τα δύσκολα πίσω μας (...) βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο, καθαρή όπως ο καθαρός ουρανός του Καστελορίζου, από την εποχή της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας που κόστισε πολύ».
Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν, ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιωμάτά της από άκρη σε άκρη και τα σύνορα της τα οποία είναι δεδομένα έστειλε από το Καστελόριζο ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν διαπραγματευόμασε, δεν εκχωρούμε, δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή γης» είπε χαρακτηριστικά.
«Τούτος ο τόπος είναι τόπος που όσοι τον κατοίκησαν ανά τους αιώνες ξέρουν να τον υπερασπιστούν» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «οι γείτονες μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντοτε όπως αρμόζει στους καλούς γείτονες. Το γνωρίζετε εσείς εδώ έχετε περάσει περιόδους ανησυχίας και περιόδους συνεργασίας. Ορισμένες φορές είναι οι πολιτικές ηγεσίες που δεν ακολουθούν τις συνήθειες των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολογητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης των γειτόνων μας. Τούτε τις ημέρες βιώνουμε μια περίποδο αστάθειας που δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».
Όπως είπε από το Καστελόριζο ήθελε να στείλει «από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης και ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και αποφασιστικότητας».
Συνεχίζοντας είπε ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα όλης της περιοχής. Παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Δεν φοβόμαστε κανέναν γιατί έχουμε πλέρια εμπιστοσύνη στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Ελλάδα διαθέτει αναμφισβήτητη ισχύ στο διεθνές πεδίο γιατί είναι μια δύναμη που επιδεικνύει νηφαλιότητα και όποτε χρειάζεται αποφασιστικότητα».
«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός πήρε να συλληπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Μιλώντας για την απώλεια του Σμηναγού Μπαλταδώρου την περασμένη Πεμπτη όταν το Mirage-2005 στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους πιλότους τον Σμηναγό Μπαλταδώρο». «Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, όχι τα προκλητικά διαγγέλματα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
«Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» κατέληξε τις αναφορές του στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι από το Καστελόριζο ξεκίνησε η περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας, πριν από οκτώ χρόνια, με το διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου για την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ.
Ήταν 23 Απριλίου του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της χώρας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, ανήμερα του Ευαγγελισμού, η Σύνοδος Κορυφής είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον εν λόγω μηχανισμό.