«Η σημερινή απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι ιδιαιτέρως σοβαρή εξέλιξη, που απαιτεί ευθύνη στην χώρα μας για το πώς μιλάμε όλοι μας, πρώτα η κυβέρνηση και στη συνέχεια όλα τα κόμματα. Ουσιαστικά η Τουρκία επιτίθεται στην Ε.Ε., και μάλιστα με την αναφορά ότι η στάση αυτή της Ε.Ε. είναι αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε. Το πρόβλημα είναι όμως το αντίθετο, ότι αυτή η στάση της Ε.Ε. δεν επεκτείνεται και στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Σε σχέση με τα κοινά σύνορα της ΕΕ, με τη ρήτρα της Λισαβόνας που δεν ενεργοποιείται, αυτή η θέση της Ε.Ε. θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα γιατί αυτές είναι οι αρχές του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, και πρέπει να είναι και σε όλη την διεθνή κοινότητα» τόνισε μιλώντας στη στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Επίσης είναι φανερό ότι, και με τα πιο επίσημα χείλη πλέον, η Τουρκία ξεπερνάει και την λογική των γκρίζων ζωνών, και μιλάει ουσιαστικά ότι και τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος των Ιμίων βρίσκονται στην τουρκική κυριαρχία. Ίσως αυτό να προέρχεται από μια ταραχή της Τουρκίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις και με τη χώρα μας.

Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς όμως αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη σε σχέση με την ρητορική της Τουρκίας; Με ψυχραιμία, όχι με εν θερμώ αντιδράσεις, με τα επίσημα χείλη της χώρας μας να είναι πολύ προσεχτικά. Και αναφέρομαι σε εσάς κ. Καμμένε, όπως και στον Υπουργό Εξωτερικών και στον πρωθυπουργό της χώρας. Και αφού μου απαντάτε «δεν βλέπετε πώς δεν μιλάω» καλώς κάνετε και δεν μιλάτε σε σχέση με εν θερμώ αντιδράσεις που είχατε παλιότερα. Για αυτό λέω αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Να μην παίξουμε το παιχνίδι της επικίνδυνης ρητορικής. Εμείς θέλουμε οι διεθνείς συνθήκες να τηρούνται και σε αυτό το πλαίσιο να λειτουργούμε.

Μετά την επίσκεψη του Ερντογάν έχουν χειροτερέψει οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένη η επίσκεψη, σε σχέση με όσα σας λέγαμε τότε, με την έννοια ότι χειροτέρεψε και το θέμα της Κύπρου σε σχέση με την εξόρυξη και το θέμα του Αιγαίου. Άρα, όταν λέγαμε εκείνη την περίοδο ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η επίσκεψη για να βελτιωθούν οι σχέσεις, έγινε το ακριβώς αντίθετο.

Σήμερα χρειάζεται ψυχραιμία, εθνική συνεννόηση σε όλα αυτά τα θέματα και όχι διπλές και τριπλές γραμμές εντός της κυβέρνησης»