Καθώς Ελλάδα και δανειστές μπαίνουν στην τελική ευθεία της συμφωνίας με τους θεσμούς για την εποχή μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, και η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να χτίζει το «αφήγημα της εξόδου», οι θεσμοί φρενάρουν τις προσδοκίες για την μεταμνημονιακή εποχή.

Όλα αυτά μόλις δύο ημέρες μετά την προαναγγελία από τον Αλέξη Τσίπρα για φιέστα τέλους του Μνημονίου στο Καστελόριζο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο πρόεδρος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε εκ νέου πως η έξοδος θα πρέπει να έρθει με νέα συμφωνία -που δεν θα είναι μεν «κρυφό» μνημόνιο- στην οποία θα διασφαλίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχεία θα συνεχιστούν. Μαζί με τα μέτρα για το χρέος, τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί επιβεβλημένα, αυτά δύσκολα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε κάτι λιγότερο από ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο. 

Σε σχόλια που έχει ετοιμάσει ο Μοσκοβισί για ομιλία του στο ινστιτούτο Πέτερσον στην Ουάσινγκτον, γνώση των οποίων επικαλείται το Reuters, ο αξιωματούχος της Κομισιόν υπογραμμίζει: «Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε έναν μετα-μνημονιακό διακανονισμό που θα υποστηρίζει την συνεχιζόμενη εφαρμογή τα επόμενα χρόνια των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, όπως και την επιδίωξη στέρεων δημοσιονομικών πολιτικών». Προσέθεσε ωστόσο πως «αυτό όμως δεν θα είναι ένα "κρυφό" νέο μνημόνιο».

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική που ο σχεδιασμός και η ιδιοκτησία της να είναι ελληνική. Η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει τώρα να είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας. Ο Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αυτήν την στρατηγική στο Eurogroup στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε. Επανέλαβε δε την ανάγκη να συμφωνίας «σχετικά με ένα ισχυρό σύνολο δεσμεύσεων για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας», λέγοντας πως αυτό θα είναι στην ατζέντα της Σόφιας την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την έξοδο από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης, οι χώρες που υπήχθησαν μένουν υπό «λιγότερο λεπτομερή» μεταμνημονιακή εποπτεία, υπενθυμίζει το πρακτορείο. 

Σημειώνει ωστόσο το Reuters ότι ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας πολλές χώρες της Ευρωζώνης ανησυχούν πως ο συνήθης μεταμνημονιακός έλεγχος δεν θα είναι αρκετός.

Επιπλέον, εδώ προστίθεται και το ζήτημα των κινήσεων για ελάφρυνση του χρέους. Καθώς τα μέτρα θα αφορούν μεγάλη περίοδο μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, διαρροές από διάφορες πλευρές (και τις περισσότερες φορές έρχονται από το Βερολίνο) επισημαίνουν ότι ανάλογα θα πρέπει να σχεδιαστεί και η μεταμνημονιακή εποπτεία. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος απέναντι στην Αθήνα ήταν και το δημοσίευμα της γερμανικής Sueddeutsche την προηγουμένη, το οποίο (επικαλούμενο δικές της πηγές γύρω από τις διαβουλεύσεις που γίνονται) ήγειρε ζήτημα παράτασης του ελληνικού μνημονίου πέραν του καλοκαιριού. Το σκεπτικό, υποστήριξε η συνήθως καλά πληροφορημένη εφημερίδα, είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις και, επιπρόσθετα, το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.

Η σκοπούμενη πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε, το αργότερο στις αρχές Μαΐου τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εφημερίδα υποστήριζε ότι στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.