«Θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής δεν βλέπω, άλλα είναι δυνατό από μια συμπεριφορά της Τουρκίας, μια αναχαίτιση να μετατραπεί από ατύχημα σε ένα θερμό επεισόδιο» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας. Ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι η τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο θα συνεχιστεί, κάνοντας λόγο για «συνηθισμένα δύσκολο δίμηνο» έως τις τουρκικές εκλογές, καθώς αυτό το κλίμα εντάσεων τροφοδοτεί τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος, και εξυπηρετεί προεκλογικά τον Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είπε πως «είναι άγνωστο το πότε θα αποφυλακιστούν οι Έλληνες». Αναφερόμενος στο θέμα της «ομηρίας» κατά τον κ. Καμμένο, για τους δύο στρατιωτικούς, ο κ. Κουβέλης επιχείρησε να δικαιολόγησει τον όρο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας ότι «ο κ. Καμμένος ανέφερε αυτό τον όρο προκειμένου να μιλήσει για μια παράνομη και παράλογη κράτηση από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με τους δύο στρατιωτικούς. Με αυτή την έννοια ο όρος δεν έχει την σημασία της αιχμαλωσίας, διότι ο όρος ομηρία κρύβει από κάτω την ανταλλαγή».

«Με τον κ. Καμμένο συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Ο καθένας κάνει την δουλειά του. Εγώ προσωπικά αναφέρομαι στον πρωθυπουργό σύμφωνα και με τη νομοθεσία, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τον κάθε αναπληρωτή υπουργό. Στόχος μας είναι η καλή λειτουργία του υπουργείου μας. Μπορεί να είναι άλλη η εκφορά του πολιτικού λόγου του κ. Καμμένου, μπορεί πράγματι να έχουμε και διαφορετική αντίληψη για κάποια θέματα, αυτό όμως απέχει πάρα πολύ από το σημείο να παίρνουν κάποιοι αυτή τη διαφορά και να την αναδεικνύουν ως σημείο ρήξης. Δεν εκχώρησα σε κανέναν την πολιτική μου  ταυτότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καμμένο. Κάνουμε απλά μια συνεργασία».

Αναφερόμενος στο θέμα του σχολίου του για υπερτροφικό λόγο από την πλευρά του κ. Καμμένου, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Το σχόλιό μου αυτό αφορούσε μόνο στην τοποθέτησή του για το ζήτημα της «ομηρίας» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».        

«Ακήρυχτος πόλεμος με την Τουρκία»

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας επεσήμανε παράλληλα ότι οι αυξημένες περιπολίες έχουν και ένα αυξημένο κόστος στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας έτσι και το οικονομικό θέμα από την προκλητικότητα των γειτόνων. Όπως ανέφερε, «γι’ αυτό ακριβώς και μίλησα για ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο, με την Τουρκία». Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με τον θάνατο του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρο, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «το συμβάν αυτό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του ήρωα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου, δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό της Ρω». Αναφερόμενος δε στο περιστατικό της Ρω δήλωσε ότι «μετά από εντολή οι φρουροί έριξαν τα τροχιοδεικτικά πυρά κατά του τουρκικού ελικοπτέρου».  

Εξοπλιστικά

Ο κ. Κουβέλης σχετικά με τα εξοπλιστικά επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία με leasing θα δώσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες. «Η Γαλλία θέλει να πορευτεί σε μια κατεύθυνση η οποία θα κάνει ουσιαστικό το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ευρώπη υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις που πρέπει να συμβάλουν προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή εξωτερική άμυνα και αλληλεγγύη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών. Θα πρέπει η Ελλάδα να ισχύει συνεχώς την εξωτερική της και αμυντική της πολιτική. Οι αναβαθμίσεις των εξοπλιστικών πρέπει να γίνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε και στην κούρσα  των εξοπλιστικών». Σχετικά με το συμβούλιο πολιτικής ασφαλείας ο κ. Κουβέλης δεν απέκλεισε να γίνει, ωστόσο σημείωσε: «Υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν για την λειτουργία του».    

Σημαίες στις βραχονησίδες  

«Το πατριωτικό αίσθημα που έχουν δύο-τρεις άνθρωποι δεν μπορεί να απαγορευτεί. Ωστόσο τα παιδιά αυτά, βάζοντας την σημαία στις βραχονησίδες θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Κουβέλης σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι την εξωτερική και εθνική πολιτική την ασκούν οι αρμόδιοι θεσμοί. Εμείς βέβαια δεν έχουμε διαπιστώσει καμία παρέμβαση από την πλευρά της Τουρκίας. Ωστόσο, η ενέργεια των νεαρών ήταν επικίνδυνη».    

Εκλογές

Για τα επόμενα πολιτικά του σχέδια και εάν θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ο κ. Κουβέλης ανέφερε: «Η συμμετοχή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σαφώς και δηλώνει ότι η πρόθεσή μου είναι να στηρίξω την αριστερή προοδευτική πτέρυγα της πολιτικής».