Το υπουργείο Αμυνας, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών, για προφανείς λόγους διέπονται από πολλούς άτυπους κανόνες. Πρώτιστα, είναι δύο τομείς άσκησης πολιτικής όπου δεν έχουν θέση η πολυφωνία, η ασυνεννοησία και, κυρίως, το έλλειμμα σοβαρότητας. Ολοι οι προαναφερθέντες κανόνες έχουν ουσιαστικά παραβιαστεί από τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Φώτη Κουβέλη για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.

Από τότε ο κ. Κουβέλης είναι σε μόνιμη, δημόσια και υπόγεια, κόντρα με τον κ. Καμμένο, με τη διγλωσσία να έχει επισημανθεί ακόμα και από Τούρκους πολιτικούς και αναλυτές.

Η απόσταση που χωρίζει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας φάνηκε με το «καλημέρα», όταν ο Φ. Κουβέλης, μετά και τον καταιγισμό των αρνητικών σχολίων που εισέπραξε για το γεγονός ότι δέχτηκε να γίνει αναπληρωτής του Π. Καμμένου, δήλωσε πως λογοδοτεί απευθείας στον κ. Τσίπρα.

Η χοντροκομμένη απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον κ. Καμμένο έπειτα από σχετική ερώτηση: «Ο κ. Κουβέλης, για τον διορισμό του οποίου συμφώνησα κι εγώ, έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες: για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την αμυντική βιομηχανία». Η επόμενη σύγκρουση δεν άργησε να έρθει και μάλιστα για ένα πολύ λεπτό θέμα, τη διαφορετική αντίδραση στον χειρισμό της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές από την 1η Μαρτίου. Πρόκειται, δε, για μια υπόθεση που συνέπεσε χρονικά με την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κουβέλη.

Τις πρώτες ημέρες φάνηκε πως ο αναπληρωτής υπουργός έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να χειριστεί προσωπικά το θέμα των δύο. Ηταν αυτός που συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τους γονείς των δύο στρατιωτικών, κρατώντας αρκετά χαμηλούς τόνους, αλλά και χρησιμοποιώντας προσεκτική φρασεολογία για τη σύλληψή τους.

Στον αντίποδα, ο κ. Καμμένος μιλούσε εξαρχής για την ομηρία των δύο στρατιωτικών, με την επισήμανση ότι μπορούν να κρατηθούν πολλά χρόνια στις φυλακές της Τουρκίας, παραπέμποντας στη γνωστή ταινία «Το εξπρές του μεσονυχτίου».

Τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας στηλίτευσε με πολύ δηκτικό τρόπο ο αναπληρωτής του.

«Ο υπερτροφικός λόγος που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές περί ομηρίας, περί αιχμαλωσίας, δεν υπηρετεί εκείνο το οποίο διεκδικούμε», σχολίασε για τον κ. Καμμένο ο κ. Κουβέλης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η σχετική δήλωση έγινε κατόπιν συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου.

«Την πολιτική του υπουργείου Αμυνας τη χαράζω εγώ σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό», ήταν η τροχιοδεικτική απάντηση του κ. Καμμένου, η οποία συνοδεύτηκε από πολλά αρνητικά σχόλια συνεργατών του για τον κ. Κουβέλη.  

Ερασιτεχνισμοί  

Εκεί, όμως, που χάθηκε κάθε έννοια σοβαρότητας ήταν στην υπόθεση με τις φρεγάτες. Ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε πως τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα νοικιάσει δύο φρεγάτες από τη Γαλλία, οι οποίες ενδεχομένως να γίνουν και τέσσερις.

Απέδωσε τη σχετική επιλογή στη συμφωνία που έκανε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μακρόν. Πριν περάσουν λίγα 24ωρα, ο Πάνος Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Κουβέλη στο πλευρό του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον αναπληρωτή υπουργό του: «Σε επίπεδο συνομιλίας Μακρόν-Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες».

Τα προαναφερθέντα δηλούν την απόλυτη -και συνάμα επικίνδυνη διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και τον αναπληρωτή του. Αρκετοί, πάντως, στο πρόσωπο των κυρίων Κουβέλη και Καμμένου βλέπουν τη μικρογραφία της σχέσης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., η οποία οδεύει προς το τέλος της.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018