Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του με λεπτομερείς αναφορές στην Ελλάδα και προχώρησε σε μία απολύτως συγκεκριμένη, ( κρυμμένη πίσω από λαϊκίστικες περιγραφικές εκφράσεις) πρόταση για διμερή –και τελική- διαπραγμάτευση Ελλάδας – Τουρκίας για το μοίρασμα του Αιγαίου. Διαφορετικά, αν η Αθήνα δεν συμφωνήσει, ο κίνδυνος εμπλοκής των δυο χωρών παραμένει υπαρκτός.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τα πρώτα αποσπάσματα της τηλεοπτικής συνέντευξης του:

«..Ο Τσίπρας είναι ένας νέος και δυναμικός πρωθυπουργός, επιθυμεί νέα βήματα. Στην τελευταία μου επίσκεψη είδα ότι και ο Πρόεδρος κινείται στο ίδιο κλίμα. Να αφήσουμε τις μάχες ( του τύπου Εσυ πήρες περισσότερα, εμείς δώσαμε λιγότερα. Τελικά πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα. Να περνάνε ελεύθερα τα πλοία, τα αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα. Όμως το να μην πράττουμε αυτά, μας δημιουργεί άλλα προβλήματα. Και όταν δημιουργούνται, το τίμημα γίνεται βαρύ. Εμείς θέλουμε να τελειώσουν αυτά, να βάλουμε μια τελεία..»

Δι’ αυτού του τρόπου ο Ερντογάν επαναφέρει -με τη μορφή πλέον πρότασης για διαπραγμάτευση με την Αθήνα- τις τουρκικές θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες όσα (ελληνικά) νησιά δεν περιλαμβάνονται –κατονομαζόμενα- στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν ανήκουν στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της κυριαρχίας τους ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, (όπως π.χ. ο Αη Στράτης, οι Οινούσσες, τα Ψαρά, τα Ιμια και πλείστα άλλα ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο).

Ο κ. Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευθεί κατά κόρον υπέρ των απόψεων του τις συνεχείς δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες « τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα καθορίζονται από τις Συνθήκες». Ο κ. Ερντογάν επιτηδείως σπεύδει να συμφωνήσει με αυτήν τη θέση, υπονοώντας σαφώς ότι αποδέχεται τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα των 6νμ αποκλειστικώς και μόνον για τα ελληνικά νησιά που περιλαμβάνονται κατονομαζόμενα στη Συνθήκη της Λωζάννης. Οσα ελληνικά νησιά , νησίδες και βραχονησίδες δεν κατονομάζονται στη Συνθήκη ο κ Ερντογάν τα θέτει υπο διμερή διαπραγμάτευση της κυριαρχίας τους έτσι ώστε «να περνάνε ελεύθερα (τα τουρκικά) πλοία, τα (τουρκικά) αεροσκάφη να πετούν ανενόχλητα».

Ομοίως ο κ Ερντογάν δείχνει να θέλει να οικειοποιηθεί την (ατυχέστατη) δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την κοινή συνέντευξη τύπου τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάλαβε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «δεν απειλεί την ελληνική εθνική κυριαρχία», χωρίς να αντιληφθεί(;) ο κ. Τσίπρας ότι ο κ. Ερντογάν αναφερόταν μόνον στην ελληνική κυριαρχία των ελληνικών νησιών που κατονομάζονται στην Συνθήκη.