Εχει συνδεθεί όσο λίγοι με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Ο ίδιος, άλλωστε, είναι ταυτισμένος όχι μόνο με την ίδρυση, αλλά και με τη μετέπειτα ιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πάντα απλός, προσηνής και φιλικός. Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης μάς υποδέχθηκε στο σπίτι του στη Φιλοθέη, όπου σε μια μοναδική κατάθεση ψυχής μάς μίλησε για όλα: για την πολιτική επικαιρότητα, τη φιλία και συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, την απώλεια της συζύγου του, τον γιο του, Μιλτιά δη, αλλά και το νέο του βιβλίο.

Στην ερώτηση ποια θεωρεί, πέραν της δικαίωσης των βασικών στρατηγικών επιλογών του ότι είναι η πιο επίκαιρη παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη σημερινή Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει τα εξής:

«Πολλές παρακαταθήκες θα μπορούσε να αντιληφθεί κανείς από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η μεγαλύτερη νομίζω, όμως, παρακαταθήκη πηγάζει από τον ίδιο τον βίο του και το παράδειγμα που έδινε σε εμάς. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη λιτή ζωή που ακολουθούσε. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας ηγέτης. Ενας ηγέτης που δεν απαιτούσε τόσο από τους άλλους όσο, κυρίως, από τον εαυτό του. Ηταν αυστηρός, όχι επειδή επέβαλλε την αυστηρότητα, αλλά επειδή ο ίδιος έδινε και ακολουθούσε το παράδειγμα της αυστηρότητας. Οπως έδινε και το παράδειγμα της σοβαρότητας και της συνέπειας. Οσοι δια τελέσαμε υπουργοί του Καραμανλή το ζούσαμε αυτό καθημερινά».

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρα