Αποτελεί κοινό τόπο στην Κεντροαριστερά ότι η ανασυγκρότησή της είναι στρατηγική επιλογή προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στο μετεκλογικό σκηνικό. Για να επιτευχθεί όμως ο συγκεκριμένος αυτός στόχος, θα πρέπει μεταξύ άλλων να απαντηθεί το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών ψηφοφόρων για γενναία ανανέωση του χώρου σε πρόσωπα και ιδέες.

Έστω και με μικρά βήματα, η ανανέωση, που δεν θα πρέπει να είναι κάποια φωτοβολίδα της στιγμής, φαίνεται να βρίσκεται σήμερα σε τροχιά υλοποίησης και μια νεότερη γενιά, η οποία στο μέλλον αναμένεται να πάρει στα χέρια της τα «κλειδιά» της παράταξης, μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει ρόλους και θέσεις ευθύνης. Αυτό φάνηκε μάλιστα τόσο από τη σύνθεση των νέων οργάνων του Κινήματος Αλλαγής (Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστική Γραμματεία) όσο και από την επιλογή του 27χρονου και πρώην Γραμματέα της ΠΑΣΠ ΕΜΠ, Μανώλη Χριστοδουλάκη για την κρίσιμη θέση του άτυπου Νο 2 του νέου κόμματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στον νέο φορέα ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό «µωσαϊκό» με αρκετά στελέχη από τη νέα αλλά και ενδιάμεση γενιά της Παράταξης να συμμετέχουν στα νέα καθοδηγητικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόκειται για πρόσωπα που βρίσκονται διαχρονικά δίπλα στην Παράταξη, επιλέγοντας ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης μια πολύ πιο δύσκολη αλλά πάντοτε συνεπή πολιτική διαδρομή. Είναι η λεγόμενη «γενιά της κρίσης» που μεγαλώνει μέσα σε αυτή χωρίς να έχει την ευθύνη.

Με βάση τα παραπάνω, τα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που προέρχονται από τη νεότερη γενιά και έχουν σήμερα ενεργό ρόλο στα κομματικά τεκταινόμενα, μεταξύ άλλων, είναι:

Ο ευρωβουλευτής της Ελιάς και δεύτερος τη τάξει στις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει μακρά κομματική διαδρομή, με θητεία στα περισσότερα κορυφαία όργανα (Μέλος ΚΕ και Πολιτικού Συμβουλίου, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ). Να σημειωθεί ότι ένα από τα σχετικά συνθήματα που είπε και δημιούργησε ντόρο κατά την προεκλογική περίοδο ήταν το «θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου».

Ο 35χρονος Παύλος Χρηστίδης που προέρχεται από τις τάξεις της ΠΑΣΠ και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπου κατέχει τη θέση του γραμματέα από το 2013 και είναι ένα από τα πρόσωπα που χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης της Φώφης Γεννηματά. Από τον Ιούλιο του 2015 είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ πρόσφατα ανέλαβε να σηκώσει το επικοινωνιακό βάρος της εκπροσώπησης του νέου κόμματος.

Η Εύα Καϊλή, η οποία παρά το νεαρό της ηλικίας της μετράει αρκετά χρόνια δυναμικής παρουσίας στα κομματικά τεκταινόμενα, καθώς η πολιτική μπήκε στη ζωή της από τα μαθητικά της χρόνια, συμμετέχοντας στην ΠΑΜΚ της πάλαι ποτέ μαθητικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Φέτος, αναδείχθηκε ευρωβουλευτής της χρονιάς στην κατηγορία Νέων Τεχνολογιών του διαγωνισμού MEP Awards, τον οποίο διοργάνωσε το περιοδικό του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Parliament Magazine».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ανδρώθηκε πολιτικά στις τάξεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2015 είχε κατέβει υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και είχε λάβει ποσοστό 23%. Στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ διετέλεσε υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ ενώ σήμερα είναι υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρώην βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου που ασχολείται με την πολιτική από τα φοιτητικά της χρόνια ως ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής Αθηνάς. Από το 2015 συμμετέχει ενεργά στην «πράσινη» επικοινωνιακή ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας με ιδιαίτερο δυναμισμό την καθημερινή μάχη στα ΜΜΕ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης που έχει σημαντική πολιτική εμπειρία, καθώς έχει διατελέσει βουλευτής Ηλείας από το 2007 έως το 2012, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ από τον Απρίλιο ώς τον Δεκέμβριο 2014 ενώ το 2015 συμμετείχε ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο 37χρονος Σπύρος Καρανικόλας που πιστώνεται το νεανικό του προφίλ και τον δυναμισμό με τον οποίο δίνει τις καθημερινές μάχες στα μέσα ενημέρωσης ως αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος Παντελής Καμάς, που ανέλαβε για λογαριασμό της Χαριλάου Τρικούπη την εκπόνηση του προγράμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και επί της ουσίας το Νο2, ο 32χρονος Ανδρέας Σπυρόπουλος. Δραστηριοποιήθηκε το 2004 στη Νεολαία του κόμματος και στην ΠΑΣΠ Ξάνθης ενώ θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος στη διαχείριση των οργανωτικών ζητημάτων.

Ο 40άρης Άγγελος Τόλκας, ο οποίος υπήρξε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου και μάλιστα από τους μικρότερους σε ηλικία βουλευτές, καθώς και υφυπουργός στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στον τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και είχε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση του προγράμματος για την εκπαίδευση.

Ο 39χρονος Απόστολος Πάνας από τη Χαλκιδική, ο οποίος θα κληθεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές να συμβολίσει την ανανέωση του ψηφοδελτίου στον νομό. Διετέλεσε αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής ενώ το 2013 με μια ομάδα νέων ξεκίνησε την πρωτοβουλία πολιτών «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΜΠΡΟΣΤΑ», όπου ανέλαβε επικεφαλής.

Ο 36χρονος Μενέλαος Μποκέας από το Ηράκλειο της Κρήτης. Διετέλεσε γραμματέας της ΠΑΣΠ Ρεθύμνου (2003-2005) και σήμερα κατέχει τη θέση του γραμματέα του τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ.

Το μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι τα ονόματα των Απόστολου Πάνα, Άγγελου Τόλκα, Μενέλαου Μποκέα και Ανδρέα Στοϊμενίδη είχαν ακουστεί για τη θέση του γραμματέα του νέου φορέα.

Παράλληλα, στα νέα όργανα βλέπουμε τους στενούς συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, Λάμπρο Παλάντζα και Δημήτρη Κουρόγιωργα. Ο πρώτος αναδείχθηκε μέσα από τις τάξεις της νεολαίας του κόμματος και σήμερα κατέχει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Επικοινωνίας ενώ αντίστοιχα ο δεύτερος έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ

Ακόμη, στα όργανα του νέου φορέα συμμετέχουν και πολλά περιφερειακά στελέχη, όπως οι Στέλιος Μαυρίδης (Θεσσαλονίκη), Σωτήρης Ζαρμπαλάς (Ιωάννινα), Ραχήλ Αλεξανδρίδου (Πέλλα), Άρης Καρβούνης (Βοιωτία), Γιάννης Μάλντζαρης (Πιερία), Στέλιος Τσιάκαλος (Λάρισα), Γιώργος Ηλιάδης (Τρίκαλα), Δημήτρης Ζιούζιος (Κοζάνη), Σταύρος Βαβίας (Έβρος), Θωμάς Αναστασίου (Καστοριά), Αντώνης Σαουλίδης (Θεσσαλονίκη), Εύα Βεργοπούλου (Ηλεία), Μπάμπης Καράβας (Εύβοια), Γιώργος Αναστασιάδης (Κιλκίς), Πέννυ Δαλαμπούρα (Θεσσαλονίκη). Επίσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, ο Κώστας Παπαδημητρίου από την Αργολίδα, ο γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, οι Αρκάδες Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Χάρης Ρέκκας και το μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε Βάιος Καλοπήτας.

Επίσης, στα νέα όργανα συμμετέχουν και αρκετά «πράσινα» στελέχη, που δραστηριοποιούνται κυρίως στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως ο πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΤΕΙ Στέλιος Τσιλίκης, η αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζέφη Δημαδάμα, το πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ Παντείου Μάρα Κουκουδάκη, ο Λάμπρος Ζαλοκώστας, η δικηγόρος Νανά Βρυώνη, που εκπροσωπούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Επιτροπή Αλιβιζάτου για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, ο Σπύρος Βρεττός, η Τάνια Καραγιάννη, ο Αντώνης Μπόλας, η Αλεξάνδρα Σαγρή, η Ρένια Ζαρκαδούλα, η Μαρία Τσέλιου, ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο Κώστας Ζώγας, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κώστας Παπαδημητρίου, ο 31χρονος Γιάννης Σμέρος, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη νέος αντιπρόεδρος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ο Θανάσης Ζανιάς, ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, Χαράλαμπος Βαρδίκος, η διεθνολόγος Βασιλική Σουλαδάκη, κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σουλαδάκη και ο γραμματέας Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Ρώσσης.

Από την ΕΔΕΜ, τα νεότερα στελέχη που μετέχουν στα νέα όργανα είναι οι Νίκος Ιωσήφ, Γωγώ Καζά, η 24χρονη Μαρία Μισεντου και ο Κωστής Παπαγιαννακης.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, το Ποτάμι, τα πρόσωπα από τη νεότερη γενιά που μετέχουν στα νέα όργανα μεταξύ άλλων είναι:

Η στενή συνεργάτης του επικεφαλής του κόμματος, Λίνα Παπαδάκη. Πορεύτηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη από τον Δεκέμβρη του 2000 που πήγε στους «Πρωταγωνιστές» έως και σήμερα που είναι διευθύντρια στο γραφείο Τύπου του Ποταμιού.

Ο συνιδρυτής του «Vouli Watch», Παναγιώτης Βλάχος. Το 2015 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού ενώ υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της πολιτικής κίνησης «Μπροστά». Επίσης, ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος Γιώργος Γκαρής, καθώς και τα στελέχη Παναγιώτης Πιλάτος, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Νίκος Βιτώρος, Χριστίνα Φούντζουλα, η επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος Μαρία Δαμανάκη, ο Ίκαρος Κράτσας, ο Παύλος Σιλβιστόπουλος κ.ά.

Στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχει ο στενός συνεργάτης του Θανάση Θεοχαρόπουλου, Γιάννης Αργυρός, ο οποίος πριν αναλάβει το καίριο πόστο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, είχε εργασθεί σε διευθυντικές θέσεις και ως αρχισυντάκτης σε έντυπα, και ηλεκτρονικά μέσα. Από πλευράς της ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν και άλλα νεότερα στελέχη, όπως η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ο Βασίλης Κόλιας, ο Γιάννης Ρελάκης και ο Γιώργος Γιάνναρος.

ΑΠΟ ΚΙΔΗΣΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΝΗ

Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών από τη νεότερη γενιά που πλαισιώνουν τα νέα όργανα είναι μεταξύ άλλων ο προερχόμενος από την ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιά, Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Μενέλαος Γερονικολός από τη Μεσσηνία, το πρώην στέλεχος της ΠΑΣΠ Νομικής Μιχάλης Κορδαλής, ο Χρήστος Τσαφούλιας, ο Δημήτρης Οικονόμου, ο Γιώργος Μαντζαβάς, η Γεωργία Γεωργίου, η Εύα Πλιάκα, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, η Τάνια Γραμματικού, η Λεμονιά Νικολοπούλου, ο Χρήστος Στρατάκης και ο Πασχάλης Τόσιος.

Οι 40άρηδες του Γιώργου Καμίνη που εκπροσωπούν στα νέα όργανα το «Δίκτυο-Ανανέωση» είναι:

Ο στενός συνεργάτης του δημάρχου Αθηναίων, Στέφανος Παραστατίδης, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, γιος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παραστατίδης έχει τη δική του διακριτή και αυτόνομη πορεία στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας «Open Greece», που λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης προκειμένου να ερμηνεύσει την έννοια του «κλειστού – ανοιχτού».

Επίσης, ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, τα πρώην στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κίτσιος (πρώην Γραμματέας της οργάνωσης), Θάνος Χουντάλας και Αντώνης Γκριμώτσης, ο Πασχάλης Αγανίδης, που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην κίνηση «Η Γενιά των 700ευρώ», ο Μάνθος Λυδάκης, ο Μιχάλης Παττακός (με ισχυρά ερείσματα στο Χαλάνδρι), ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόλας, ο Κωνσταντίνος Μαρίνος και η πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής Άννα Παπαδοπούλου. Από τη Β. Ελλάδα συμμετέχουν επίσης οι Μπάμπης ΠαπαΪωάννου (στέλεχος της ΓΓ Νέας Γενιάς), Περικλής Αλιφέρης, Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, Γιώργος Χιονίδης και Μαρία Κυριακίδου.

Παράλληλα, στη λίστα περιλαμβάνονται έμπειρα αλλά και ανερχόμενα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας αλλά και πρόσωπα από το στενό επιτελείο του Γιώργου Καμίνη για τη δραστηριότητά του στο Κίνημα Αλλαγής, όπως ο Οδυσσέας Κορακίδης, ο 25χρονος Γιώργος Τσούμας για τα οργανωτικά και ο συνεργάτης του δημάρχου σε θέματα επικοινωνιακής στρατηγικής Βαγγέλης Τσόγκας.