Eκείνος µιλά για ΠΑΣΟΚοποίηση. Εκείνοι λένε ότι συνεχώς... «παζαρεύει». Ο λόγος για τον Σταύρο Θεοδωράκη που βλέπει το Κίνηµα Αλλαγής να βάφεται πράσινο, και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που θεωρούν ότι ο επικεφαλής του Ποταµιού διεκδικεί έµµεσα θέσεις του νέου φορέα για τους ανθρώπους του και συνεχίζει να διαφοροποιείται ή να προκαταλαµβάνει καταστάσεις µε τις ανακοινώσεις του. Αυτήν τη φορά, αφορµή για να αναδειχθούν τα γκρίζα σύννεφα που έχουν σκεπάσει τη σχέση των δύο πλευρών στάθηκαν οι δηµόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής του Ποταµιού. «Υπάρχει πρόβληµα», είπε σε συνέντευξή του, αναφερόµενος στη στελέχωση κοµβικών θέσεων του Κινήµατος από µέλη του ΠΑΣΟΚ (γραµµατέας ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, εκπρόσωπος Τύπου ο Παύλος Χρηστίδης).

Πρόσθεσε µάλιστα πως ο ίδιος έχει επισηµάνει στο Πολιτικό Συµβούλιο ότι «εµείς δεν θα γίνουµε ΠΑΣΟΚ» φράση που προκάλεσε µεγάλη αµηχανία σε επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν γιατί εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η γκρίνια στο εσωτερικό του νέου φορέα. Το παραπάνω περιστατικό, ωστόσο, δεν ήταν το µόνο που συνέβη την εβδοµάδα που πέρασε.

Οι αρρυθµίες που καταγράφονται στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής αποτυπώθηκαν και στα δελτία Τύπου. Το απόγευµα της ∆ευτέρας εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Φώφη Γεννηµατά -µε το λογότυπο του Κινήµατος Αλλαγήςαναφορικά µε την οµιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή, όµως, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για τα στελέχη της ∆ΗΜ. ΑΡ. και του Ποταµιού, µε αποτέλεσµα να ακολουθήσουν ξεχωριστές δικές τους ανακοινώσεις, οι οποίες επί της ουσίας έλεγαν ακριβώς τα ίδια µε αυτήν του Κινήµατος Αλλαγής.

Αν για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, καθώς ο πρόεδρος της ∆ΗΜ.ΑΡ. είναι από τους πρώτους που έχουν µιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει ενιαίο γραφείο Τύπου του νέου φορέα, η κατάσταση δεν είναι το ίδιο διάφανη για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Αραγε διστάζει να κάνει το επόµενο βήµα επειδή παραµένει πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόµµατος; Ή µήπως δεν θέλει καθόλου να κάνει το βήµα αυτό, θεωρώντας ότι αν υποκύψει σε κοινές ανακοινώσεις θα έχει παραδοθεί αµαχητί στο ΠΑΣΟΚ;

«ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ»

Οποια κι αν είναι η απάντηση στο ερώτηµα, το σίγουρο είναι ότι η εκλεγµένη πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, Φώφη Γεννηµατά, φέρεται να λέει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «εµείς θα προχωρήσουµε, όποιος θέλει ακολουθεί». Σύµφωνα µε συνοµιλητές της, είναι αποφασισµένη να προχωρήσει χωρίς να ενδώσει σε προσωπικά παιχνίδια ή να συνεχίσει να κάνει χατίρια σε όσους επιδιώκουν νέους ρόλους υπό τη µόνιµη απειλή ότι θα διαταράξουν την ενότητα.

«Η αναλογικότητα είναι αναλογικότητα και έχει συζητηθεί κατά µόνας στις επαφές µε τους γραµµατείς και στις συναντήσεις υπό τον Χριστοδουλάκη», λέει στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφερόµενος στα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τις συνολικά 39 γραµµατείες του Κινήµατος. Σύµφωνα µε την ίδια πηγή, σκοπός της Φώφης Γεννηµατά «δεν είναι να περιορίσει την πολυφωνία, αλλά την γκρίνια».

Πάντως, αν το Κίνηµα Αλλαγής δεν παρέµενε σταθερά τρίτη πολιτική δύναµη στις δηµοσκοπήσεις, θα µπορούσε κανείς να πει «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Ισως πάλι, από µία άλλη οπτική, αυτή η αστάθεια των πρωταγωνιστών να εξηγείται από τα σκαµπανεβάσµατα των µετρήσεων. Το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να είναι σταθερά τρίτο, ωστόσο έχει πέσει µεσοσταθµικά από ένα διψήφιο ποσοστό (περίπου 12% τον περασµένο Νοέµβριο) σε ένα µονοψήφιο νούµερο, της τάξης του 9%. Με όρους δυναµικής υπάρχει ανάσχεση, κάτι που εξηγεί ενδεχοµένως και τους διαγκωνισµούς κορυφής.

∆ιαφορετική ανάγνωση των αριθµών εντοπίζεται, λοιπόν, και στο κοµµάτι των µετρήσεων. Από τη µία πλευρά βρίσκονται στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, οι οποίοι θεωρούν ότι τα χαµηλά ποσοστά οφείλονται στο ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη γραµµή για το πού πάει το Κίνηµα Αλλαγής. Από την άλλη, στελέχη του προεδρικού µπλοκ θεωρούν ότι τα υψηλά ποσοστά του Νοεµβρίου οφείλονταν στον ενθουσιασµό που δηµιούργησε η προεκλογική µάχη.

Επισηµαίνουν δε ότι τα ποσοστά είναι αυξηµένα (π.χ., περίπου 0,7 µονάδες από τη δηµοσκόπηση της Metron Analysis στις αρχές Μαρτίου και 0,5 από την αντίστοιχη της Pulse), εκτιµώντας ότι στις επόµενες εκλογές ο νέος φορέας θα έχει διψήφιο ποσοστό.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 28 Απριλίου 2018