Μπορεί από την κυβέρνηση να διαβεβαιώνουν με κάθε τρόπο ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, όμως η παροχολογία και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες κατηγορίες δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Στην πρώτη του (προεκλογικού) πυρός οι συνταξιούχοι: Τις τελευταίες ημέρες βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το μάτι στους απόμαχους της δουλειάς με δηλώσεις που αν μη τι άλλο έχουν πρωτοτυπία.

Με φόντο τις δηλώσεις Τσακαλώτου ότι τα ψηφισμένα (από ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ) μέτρα για περικοπές των συντάξεων αποίο 1ης Ιανουαρίου 2019 θα ισχύσουν κανονικά, πρώτη μπήκε στο χορό η Θεανώ Φωτίου που κάλεσε τους συνταξιούχους να κάνουν υπομονή. «Είμαστε σε φάση κοσμογονικών αλλαγών» είπε. 

Τα νερά θόλωσε στη συνέχεια ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων και «θα δούμε» μετά τι μπορεί να γίνει με τις συντάξεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μετά το τέλος του μνημονίου θα υπάρξει -ή πρέπει να υπάρξει- επιστροφή της 13ης σύνταξης. Από την τωρινή κυβέρνηση ή μια μελλοντική, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος χαρακτήρισε -μέσω των Παραπολιτικών 90,1- τα των περικοπών στις συντάξεις «μεγάλο ψέμα».

«Αφήστε την εκλογολογία, και διαπραγματευτείτε για συντάξεις και αφορολόγητο γιατί από αυτά θα εξαρτηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα» είπε ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός που δεν μπορεί πλέον να κρύψει τις διαφωνίες του με την κυβέρνηση και τον εταίρο της.

«Είναι λάθος η συζήτηση τώρα για εκλογές. Η συζήτηση τώρα είναι τι μπορούμε να κερδίσουμε. Το άλλο είναι αποπροσανατολισμός» τόνισε, καλώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να βάλει στη διαπραγμάτευση τις συντάξεις και πώς αυτές δεν θα κοπούν.

Ο ίδιος επικαλέστηκε βέβαια το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης ότι εκβιάστηκε από το ΔΝΤ και προνομοθέτησε το «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο που ήταν απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας του 2015, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Φυσικά, το γεγονός ότι η ανάπτυξη της χώρας το 2018 έχει πέσει στο 1,9% (στοιχεία της Κομισιόν) αποδεικνύει ότι το τέλος των Μνημονίων θα συνοδευτεί από εποπτεία και δεσμεύσεις. Χωρίς πολλά περιθώρια για να υλοποιηθεί η 13η σύνταξη που προτείνει ο κ. Κούλογλου ή η διαπραγμάτευση που θα επιθυμούσε ο κ. Φίλης.

Όλους τους παραπάνω προσγείωσε απότομα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Τα συμπεφωνημένα είναι συμπεφωνημένα» δήλωσε στον ΣΚΑΙ. Πάντως σημείωσε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες οριακές αλλαγές βοηθούσης και της οικονομίας.

Μεγάλο ψέμα χαρακτήρισε τις περικοπές στις συντάξεις ο γγ του υπουργείου Εργασίας Νίκος Νεφελούδης.

Στο χορό της παροχολογίας έχει μπει, πάντως, και η Έφη Αχτσιόγλουμ η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μετά το τέλος του προγράμματος η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού ακολουθώντας το μοντέλο Πορτογαλίας.

Όσο για τον «καταραμένο» για κάθε κυβέρνηση ΕΝΦΙΑ: όλα δείχνουν ότι οι νέες αντικειμενικές θα φέρουν τα πάνω-κάτω στους φόρους. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών υπόσχονται ότι δεν θα επιβαρυνθεί η «λαϊκή κατοικία».