Συμπτώματα πλήρους αποσύνθεσης παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες το Κίνημα Αλλαγής, με τα κορυφαία στελέχη του να μην μπορούν να χαράξουν κοινή γραμμή σε μια σειρά από ζητήματα. Το ποτήρι, ωστόσο, ξεχείλισε με τις δημόσιες διαφοροποιήσεις στο αίτημα για εκλογές που (αιφνιδίως) έθεσε η επικεφαλής του σχήματος, Φώφη Γεννηματά.

Με την πρόταση αυτή διαφώνησε δημοσίως και με κάθετο τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ, παρότι εμφανίστηκαν πιο προσεκτικοί, δεν έδειξαν να συμφωνούν τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.  

ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ  

Η εικόνα αλαλούμ δεν είχε να κάνει μόνο με τις εκλογές. Για παράδειγμα, χωρισμένο στα δύο εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με την πρωτοβουλία της κυρίας Γεννηματά να θέσει στον δημόσιο διάλογο ένα πλαίσιο θέσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά κινήθηκε με βάση τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου.

Επί της ουσίας, την πρόταση ακύρωσαν στην πράξη οι (και συνταγματολόγοι) Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας την έντονη ενόχλησή τους όχι μόνο για το γεγονός ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση, αλλά και επί της αρχής. Μπέρδεμα δημιουργήθηκε και με τη στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο για την αναδοχή τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια, όπως έδειξε η επίθεση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου πως «δεν θα κάνει τα ρεπό του Καμμένου». Εντέλει, από τους 20 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι 7 απείχαν της ψηφοφορίας. Αντιθέτως, κοινή στάση κράτησαν και οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Η σύγχυση κορυφώθηκε με τις προσωπικές κινήσεις του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μεθοδικά και με εμφανή στήριξη από το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθεί να σπρώξει το Κίνημα Αλλαγής στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός πραγματοποίησε εκδήλωση την περασμένη Κυριακή, στην οποία έδωσαν το «παρών» πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς, Δ. Παπαδημούλης, Ν. Ξυδάκης), οι βουλευτές Δημήτρης Κρεμαστινός και Σπύρος Δανέλλης, όπως και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος. Η πρωτοβουλία Ραγκούση αποδοκιμάστηκε από κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ και η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής φαίνεται να είναι εξοργισμένη με τις κινήσεις του κ. Ραγκούση. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό το επόμενο διάστημα ο πρώην υπουργός να τεθεί εκτός του Κινήματος Αλλαγής.  

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ  

Τα προαναφερθέντα φαίνεται πως έφτασαν την κυρία Γεννηματά στα όριά της, με αποτέλεσμα το απόγευμα της Πέμπτης να δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση «ώς εδώ». Για πρώτη φορά από την εκλογή της, τον περασμένο Νοέμβριο, η Φώφη Γεννηματά απείλησε με διαγραφές, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνική βάση της παράταξής μας, που αγωνιά κι αγωνίζεται, δεν έχει καμία περαιτέρω ανοχή σε προσωπικές στρατηγικές και διχόνοια στο εσωτερικό μας. Γιατί αλλοιώνουν την εικόνα μας, θολώνουν το πολιτικό μας στίγμα και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων.

Μετατρέπουν τον πλουραλισμό από πλεονέκτημα σε όπλο όσων θέλουν να μας πλήξουν». Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής μίλησε ευθέως για κάποιους που αναζητούν την επόμενη εκλογική στέγη ή την επόμενη κυβερνητική τους θέση. Αμεση υπήρξε η αντίδραση της Σεβαστουπόλεως: «Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν δέχονται εντολές από κανέναν». Και μάλιστα με την επισήμανση πως «οι αγώνες μας απέναντι στη λαϊκίστικη διακυβέρνηση και στον συντηρητισμό κάθε είδους είναι σταθεροί και διαχρονικοί». Να ρίξει τους τόνους επιδίωξε η ΔΗΜ. ΑΡ., παίρνοντας, πάντως, εμμέσως το μέρος του κ. Θεοδωράκη.

Το κλίμα, λοιπόν, είναι πάρα πολύ φορτισμένο ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος, γεγονός που οφείλεται τόσο στις διαφορετικές στρατηγικές στην πορεία προς τις εκλογές όσο και στις δημοσκοπήσεις. Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δυσκολίες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο όταν θα φτάσει η ώρα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων. Ιδίως από τη στιγμή που φαίνεται πως οι έδρες θα είναι σχετικά περιορισμένες, με αποτέλεσμα να καθίσταται επισφαλής η εκλογή μιας σειράς κορυφαίων στελεχών. Βεβαίως, το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η περιφέρεια όπου θα πολιτευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιώργος Καμίνης. Αντιθέτως, έχει κλείσει η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη στη Β’ Αθηνών, ενώ κλειστά χαρτιά κρατά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 12 Μαΐου 2018