Με φόντο την παραίτηση-βόμβα του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακκελαρίδη, αλλά και τη νέα κυβερνητική μεθόδευση με πρωταγωνιστή τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, πραγματοποιείται στη Ολομέλεια η νέα μαραθώνια συνεδρίαση για την υπόθεση της Novartis. 

Κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης και η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί με την μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ανελέητο αναμένεται να είναι το σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Αντώνη Σαμαρά, που θα λάβει το λόγο, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα στείλει υπόμνημα με τις θέσεις του. Ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Μάριος Σαλμάς δεν θα λάβουν το λόγο.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η ανακοίνωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις που κατατέθηκαν κατά των Εισαγγελέων διαφθοράς από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Αντώνη Σαμαρά. Όπως μάλιστα επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «η διάταξη Αγγελή ενώ έχει ημερομηνία 4 Μαΐου, ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να το ανακοινώσει δημόσια 13 μέρες αργότερα και λίγες ώρες πριν γίνει ξανά σχετική συζήτηση στη Βουλή.

Η κίνηση αυτή του κ. Κοντονή στη δεδομένη χρονική στιγμή έχει στόχο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την δικαστική απόφαση επιχειρώντας να αποδυναμώσει το επιχείρημα της πολιτικής σκευωρίας που της χρεώνει η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο την εξόντωση των 10 πολιτικών προσώπων που παραπέμφθηκαν.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «στο μέρος της δικογραφίας που αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Παπαγγελόπουλο η υπόθεση έχει διαχωριστεί και πρέπει να εξεταστεί χωριστά από τη Βουλή, δεν υπάγεται στην κρίση του αντιεισαγγελέα Αγγελή». Επίσης ανέφερε ότι το μέρος της μήνυσής του εναντίον των δικαστικών λειτουργών Ελ.Τουλουπάκη, Χρ.Ντζούρα και Στ.Μανώλη, που ο αντιεισαγγελέας Αγγελής «έθεσε στο αρχείο», «μπορούν να ανασυρθούν».

«Άρα επιμένω και στα δύο σκέλη της μήνυσής μου -και για τα πολιτικά πρόσωπα και για τους δικαστικούς λειτουργούς» δήλωσε. «Και προειδοποιώ ότι δεν θα τελειώσει αυτή η ιστορία εδώ» τόνισε. «Δικαίως φοβούνται. Και μάταια προσπαθούν να το αποφύγουν...»

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Πειραιώς. Κομματικές πηγές επισήμαναν ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόγνωση από την κατάδειξη της σκευωρίας της στην υπόθεση Novartis. Το άγχος τους εν όψει της (σημερινής) συζήτησης περισσεύει, το ίδιο και η αλαζονεία τους να μην σέβονται τη Δικαιοσύνη». Η ΝΔ επίσης προειδοποιεί ότι αυτό που παραβλέπει η κυβέρνηση είναι ότι «οι ευθύνες των σκευωρών δεν μπαίνουν στο αρχείο».

O Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση χθες κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κοντονή και της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Το σόου με τις δέκα κάλπες

Για δεύτερη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να στήσει σόου με δέκα κάλπες. Σημείο τριβής όμως μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν αποτελεί μόνον ο αριθμός των καλπών αλλά και τα ψηφοδέλτια. Η κυβέρνηση θέλει να συντάξει ψηφοδέλτια που θα «αιτιολογούν» το «όχι» της παραπομπής των εμπλεκόμενων προσώπων λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής. Πάγια θέση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ είναι όμως πως η Βουλή είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση.

Τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές θα αναγράφουν το «ναι», το «όχι» και το «παρών» για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων, σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης να επιστραφεί η δικογραφία στην τακτική δικαιοσύνη.

Ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας αναμένεται «κύμα φυγής» από την αντιπολίτευση: ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και ΚΚΕ προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο να απέχουν κι αν συμβεί αυτό τότε θα συμπαρασύρουν μαζί τους και την Ένωση Κεντρώων.

Η συζήτηση θα είναι μαραθώνια: θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα κλείσει τα μεσάνυχτα.