Με ολόκληρη την αντιπολίτευση -εκτός από την Χρυσή Αυγή- να έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία της νέας ψηφοφορίας για την υπόθεση Novartis καταγγέλλοντας εμπαιγμό, οι βουλευτές της ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΧΑ ψήφισαν να επιστραφεί στην Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, η υπόθεση Novartis.

Όσοι βουλευτές (172) ψήφισαν, ψήφισαν «όχι» -δηλαδή πως δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή και πρέπει να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα η υπόθεση- κατά συντριπτική πλειοψηφία. 

Έτσι, η Βουλή αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη σε κανέναν εκ των δέκα πολιτικών προσώπων εναντίον των οποίων συστάθηκε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την απόφαση της Novartis.

Η ψηφοφορία και η καταμέτρηση ολοκληρώθηκαν αργά τη νύχτα και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς Σάββατο:

Για τον Δ.Αβραμόπουλο, από τους 172 που ψήφισαν «όχι» λόγω αναρμοδιότητας 168 βουλευτές, για τον Ευ.Βενιζέλο «όχι» 167, για τον Ά.Γεωργιάδη «όχι» 164, για τον Γ.Κουτρουμάνη «όχι» 166, για τον Α.Λοβέρδο «όχι» 165, για τον Α.Λυκουρέντζο «οχι» 163 ,για τον Π.Πικραμμένο «όχι» 165, για τον Μ.Σαλμά «όχι» 163, για τον Ά.Σαμαρά «όχι» 166 και για τον Γ.Στουρνάρα «όχι» 164.

Αναλυτικότερα: 

  Δωροληψία       Νομιμοποίηση εσόδων  
  Δωροδοκία       από παράνομη δραστηριότητα  
  ΝΑΙ ΌΧΙ                        ΝΑΙ ΌΧΙ
Δ.Αβραμόπουλος 4 168     3 168
Ευ. Βενιζέλος 5 167     5 166
Άδ. Γεωργιάδης 5 164     5 163
Γ. Κουτρουμάνης 4 166     4 165
Ανδρ.Λοβέρδος 5 165     5 164
Ανδρ.Λυκουρέντζος 6 163     6 162
Π.Πικραμμένος 5 165     5 164
Μ.Σαλμάς 5 163     5 162
Αντ.Σαμαράς 5 166     4 166
Γ.Στουρνάρας 7 164     6 165

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis είχε προτείνει στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Προτείνει επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Νωρίτερα, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η Ν.Δ. προ της έναρξης της συζήτησης.

Δεδομένου ότι το προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Η συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας το βράδυ είχε κυλήσει ως εξής: 

Ξανθός: Η θεωρία της σκευωρίας είναι καταγέλαστη και ενοχική

«Παραπομπή στη Δικαιοσύνη σημαίνει ισχυρή πολιτική βούληση να διαλευκανθεί η υπόθεση της Novartis» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη Βουλή.

«Φοβάμαι ότι η παρελκυστική τακτική της Αντιπολίτευσης η οποία δείχνει να είναι γαντζωμένη στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που η ίδια έφτιαξε, υπερασπίζεται το φαύλο σύστημα εξουσίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προ ημερησίας για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού ζητά ο Μητσοτάκης

Στην κατάθεση αιτήματος για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με μόνο θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία, όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θέλετε δεν θέλετε θα έρθετε στη Βουλή κ. Τσίπρα για το θέμα αυτό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Αποχώρησαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι

Αποχώρησαν από τη συζήτηση, μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του πορίσματος για τη Novartis το ΚΚΕ, Η ΔΗΣΥ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι

Μητσοτάκης: Ενορχηστρωτής της σκευωρίας Novartis ο Τσίπρας

Ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την «πολιτική σκηνοθεσία» στη Βουλή για την Novartis εξαπέλυσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «δεν είχε καν το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του πρωθυπουργού και να τους ακούσει, αλλά κρύφτηκε στο γραφείο του».

«Πριν τρεις μήνες είχα μιλήσει για πολιτική σκευωρία, είχα καταγγείλει τις παρεμβάσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο κράτος και στο παρακράτος που πάει να στηθεί στη δικαιοσύνη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό αλλά δεν είναι πολιτικό» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «με ανύπαρκτες καταθέσεις στοχοποιήθηκαν 10 πολιτικοί, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ».

Θεοδωράκης: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου

Την άποψη ότι η προανακριτική επιτροπή για την Novartis δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα «ντεκόρ, ένα σκηνικό για να βγάλουν φωτογραφίες οι βουλευτές για τα προεκλογικά τους φυλλάδια», εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η Προανακριτική δεν προέβη σε καμία ανακριτική πράξη και δεν θέλησε να διερευνήσει στο ελάχιστο αν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα διέπραξαν όσα λένε οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του αποχωρεί από τη συνέχιση της διαδικασίας.

Γεννηματά: Κακοστημένη παράσταση με κατασκευή ενόχων

Για μία κακοστημένη παράσταση με κατασκευή ενόχων μέσω πρόθυμων μαρτύρων μίλησε στη Βουλή για την υπόθεση Novartis η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

«Αφού διασύρατε πρόσωπα και καταπατήσατε το τεκμήριο της αθωότητας στέλνετε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη» είπε η κ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για μία κοινοβουλευτική παρωδία με ένα ταιριαστό – όπως είπε – άδοξο τέλος.

Βενιζέλος: Η σκευωρία Novartis επέστρεψε λόγω των κυβερνητικών αδιεξόδων

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis άφησε ο Ευάγγελος Βενζέλος από το βήμα της Βουλής, λέγοντας πως παρά το ότι δεν έχει μεσολαβήσει καμία ουσιαστική εξέλιξη η συζήτηση «στήθηκε» εξαιτίας των κυβερνητικών αδιεξόδων. 

Ξεκίνησε αφήνοντας αιχμές για την συγκυρία της επιστροφής της υπόθεσης στο βήμα της Βουλής: «Συζητήσαμε την σκευωρία που έχει στηθεί με κυνικό τρόπο πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο που σε καμία χώρα δεν εμφάνισε πολιτικές διακλαδώσεις. Τι μεσολάβησε πολιτικά από τις 21 Φεβρουαρίου ώς σήμερα; Μεσολάβησαν γεγονότα και καταστάσεις που δημιουργούν για την κυβέρνηση και την χώρα αδιέξοδα;» ρώτησε ρητορικά. 

Λοβέρδος: Ελεεινή πλεκτάνη που σύντομα θα αποκαλυφθεί

Για ελεεινή πλεκτάνη και σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως τα στοιχεία της υπόθεσης θυμίζουν άλλες «σκοτεινές» εποχές.

Το κυρίως μέρος του όμως θα αποκαλυφθεί τον επόμενο καιρό, όταν θα αποκαλυφθούν ο αρχιερέας και οι διοργανωτές αυτή της σκευωρίας» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βρίσκεται μέσα στα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis.

Άδωνις: Τι μαζευτήκαμε ρε παιδιά εδώ; - Πυρά με την αποκάλυψη των «Π»

Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πως όταν χαρακτηρίζει την υπόθεση της Novartis ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο δεν αναφέρεται στα πολιτικά πρόσωπα κυριαρχεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε με δηκτικό τρόπο τη δήλωση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφού μας είπε ότι δεν αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, γιατί μαζευτήκαμε σήμερα ρε παιδιά εδώ;».

Ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον πρόεδρο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης Θεόδωρο Δρίτσα κάνοντας λόγο για την τυραννία της πλειοψηφίας ενώ τον κατηγόρησε για μέγιστη απρέπεια λόγω της αναφοράς πως θα έπρεπε να του χρωστά χάρη που δεν τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Κουτρουμάνης: Προσπάθεια εκμετάλλευσης του σκανδάλου της Novartis

Ο πρώην υπουργός μίλησε για προσπάθεια εκμετάλλευσης του σκανδάλου της Novartis και όχι διερευνήσεις του. «Χρειάστηκαν 3 μήνες για να μας πείτε ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητες να διερευνήσει το θέμα» σημείωσε για να προσθέσει: «Τι φοβήθηκε η επιτροπή και δεν προχώρησε στην έρευνα για τη Novartis»;

Βούλτεψη σε Παπαγγελόπουλο: Σταμάτα το παραμύθι

«Σταμάτα το παραμύθι» φώναξε η Σοφία Βούλτεψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μόλις ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή. Ο λόγος ήταν ότι με το ξεκίνημα της ομιλίας του επιχείρησε να παραλληλίσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αλέξης Τσίπρας την κράτησε μέσα.

Κωλοτούμπα Παπαγγελόπουλου για τη Novartis

Μεγάλη κωλοτούμπα επιχείρησε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis. Ο αναπληρωτής υπουργός τελειώνοντας την ομιλία του προσπάθησε να ανασκευάσει τη δήλωση που είχε κάνει για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”. Ναι μεν επέμεινε στη δήλωσή του αλλά διευκρίνισε ότι δεν μιλάει για πολιτικά πρόσωπα αλλά γενικότερα.

Σαμαράς: Γίνατε όμηροι του Παπαγγελόπουλου… θα σας κάψει

«Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση εις βάρος μου. Η σκιά. Να λοιπόν γιατί εγώ σας μηνύω και οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Το χρωστάω στο λαό, στην οικογένειά μου, στην γυναίκα μου και στα παιδιά μου. Όπως λέτε κι εσείς, αυτό είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη. Και σας ευχαριστώ που το κάνατε πιο εύκολο», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το όνομα του οποίου καταγγέλθηκε από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση Novartis.

Με αιχμηρό λόγο ο κ. Σαμαράς έκανε και αναφορά στον πρώην υπουργό κ. Παπαγγελόπουλο με την προειδοποίηση μάλιστα  προς την κυβέρνηση ότι «εμείς δεν είμαστε και δεν γίναμε όμηροι του Παπαγγελόπουλου. Προσέξτε, θα σας κάψει ο Παπαγγελόπουλος», υπογράμμισε με νόημα και συνέχισε: «Θα σας ευχαριστήσω όμως γιατί μόνοι σας παραδεχτήκατε την ανικανότητά σας.

Επιστολή στον Βούτση στέλνει ο Λυκουρέντζος

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με την οποία θα ζητά να εφαρμοστεί το δικαίωμα που του δίνει το Σύνταγμα και παρά τη μη άσκηση δίωξης να συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή που προβλέπει το Σύνταγμα για να αποδειχθεί η αθωότητά του.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι προσήλθε να μιλήσει με καθαρή τη συνείδησή του και έβαλε κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζοντας ότι δεν τον κάλεσε στην προκαταρκτική για να καταθέσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ζήτημα για τον ίδιο.

Αμυράς: Ντόρος η επιτροπή - Δεν διερευνήθηκε το σκάνδαλο

«Είναι απορίας άξιο πώς από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με υπουργικά χείλη, φθάσαμε σε αυτήν τη φτωχή συζήτηση για το εάν έχει ή δεν έχει αρμοδιότητα το Κοινοβούλιο να ψάξει την υπόθεση» ανέφερε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο βουλευτής του Ποταμιού.

Στουρνάρας: Η πλειοψηφία της επιτροπής παραδόθηκε στη συκοφαντία

Με αιχμές κατά της διαδικασίας που ακολούθησε η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή που διερεύνησε το σκάνδαλο της Novartis ξεκίνησε την ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, το όνομα το οποίου αναφέρθηκε στην δικογραφία από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» της υπόθεσης Novartis. «Δεν επικαλούμαι ούτε παραγραφές ούτε εξαιρέσεις. Έπρεπε η Βουλή και η Επιτροπή να ψάξει και εξετάσεις τα πάντα.

Ζήτησα επίσης και στην προηγούμενη συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή να εξετάσει όλες τις άθλιες και συκοφαντικές κατηγορίες. Με λύπη ωστόσο διαπίστωσα σήμερα ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, σήκωσε ψηλά τα χέρια και παραδόθηκε στη συκοφαντία».

Πικραμένος: Ζητώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης

Tην άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis προκειμένου να μη συνεχιστεί η σπίλωση του ονόματός του ζήτησε ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος. Σε μια ομιλία μόλις τριών λεπτών ο πρώην Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του , εξέφρασε όμως τον φόβο πως αυτό δεν θα συμβεί : "Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε πιστά τη Δικαιοσύνη για 37 έτη αλλά και εν τέλει την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Αποχώρησε το ΚΚΕ από την διαδικασία της ψηφοφορίας

Καταγγέλλοντας ότι η πορεία της Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση της Novartis ήταν μια παρωδία που δεν πρόκειται να στηρίξει το ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, αποχώρησε από την συνεδρίαση μαζί με το σύνολο της ΚΟ του κόμματος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε διαδικασίες παρωδία. Πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Δεν πρόκειται να δώσουμε κάλυψη σε αστείες θεωρίες ότι δήθεν για τα αντιλαϊκά μέτρα φταίει η διαφθορά, αφήνοντας στο απυρόβλητο μια διαφθαρμένη πολιτική.

Μηταράκης: Να γίνει η ψηφοφορία όπως προβλέπει το Σύνταγμα

Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι με τις διαδικασίες που ακολουθεί έχει στόχο να διατηρήσει την υπόθεση στην επικαιρότητα και να αποφύγει οποιαδήποτε ουσιαστική διεύρυνση, η οποία θα αποκάλυπτε την ορθότητα τής μη παραπομπής λόγω έλλειψης ενδείξεων. Στη συνέχεια ζήτησε να διορθωθεί το ψηφοδέλτιο και η ψηφοφορία να γίνει «όπως προβλέπει το Σύνταγμα. "Ναι" ή "όχι" στην παραπομπή».

Βορίδης: «Αποδείξατε μόνοι σας ότι πρόκειται για σκευωρία»

«Θυμίζοντας την τοποθέτηση του κ. Παρασκευόπουλου ότι το θέμα της Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών», ο κ. Βορίδης αποδόμησε όλη την ρητορική της κυβέρνησης αναφερόμενος στην αναρμοδιότητα τόσο της Επιτροπής, αλλά και στο έωλο κατηγορητήριο που υπήρχε στο φάκελο που ήρθε στη Βουλή. Έκανε λόγο για άθλια μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να «κατασκευαστεί» κακότεχνα κατά την άποψή του ένα σκάνδαλο, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία.