Να σύρει τη χώρα σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας «γαργάλησαν» κάποιοι τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο για άλλη μια φορά οι εκτιμήσεις τους κατέρρευσαν. Το «μέγα σκάνδαλο», το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως έλεγε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποδείχθηκε μέγα φιάσκο με μάρτυρες-«φαντάσματα» και τις τρανταχές αποδείξεις να μετατρέπονται σε αποχρώσεις ενδείξεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πολλοί φοβούνται ότι η κάλπη θα δείξει… πανωλεθρία για το κυβερνών κόμμα, για αυτό και η ανάγκη να μείνουν σε «ομηρία» οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Νοvartis γίνεται ολοένα και πιο έντονη.

Υπενθυμίζεται ότι από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση, ένας φτάνει στη Βουλή (Ανδρέας Λοβέρδος), τέσσερις αθωώνονται (Βενιζέλος, Πικραμμένος, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης) και πέντε παραμένουν σε μια ιδιότυπη πολιτική ομηρία, χωρίς να αρχειοθετείται ακόμα η υπόθεσή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ακόμα και εντός της επόμενης εβδομάδας, η Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς θα ολοκληρώσει την έρευνα της για τα πέντε αυτά πολιτικά πρόσωπα (Σαμαρά, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη και Σαλμά) και όλα δείχνουν το... «αρχείο» και για αυτούς.  

Στην επιφάνεια μένει το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου. Η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει ευθέως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί και πολιτικά να αποψιλώσει έχοντας εδώ και καιρό μια συγκεκριμένη στρατηγική που υλοποιεί.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας έχει μόνο ενδείξεις για δωροδοκία, κάτι που δεν θυμίζει σε τίποτα τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία της χώρας μετά την μεταπολίτευση.

Δεύτερος στόχος του Μαξίμου, το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Πολιτικά πρόσωπα που η κυβέρνηση επιχείρηση πολλές φορές να βγάλει στην σέντρα χωρίς αποτέλεσμα.  

Δόγμα Πολάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας δύο άλλα ναυάγια, αυτό του Σκοπιανού και της εξόδου από τα Μνημόνια, επιμένει στην σκανδαλολογία, αλλά ωστόσο χάνει και το τελευταίο του χαρτί, αυτό της υπόθεσης Novartis, που αποδεικνύεται «κούφια» από πολιτική ουσία, αφού όχι μόνο δεν βρέθηκε ούτε ψήγμα δωροδοκίας των δέκα προσώπων που κατηγορήθηκαν από μάρτυρες-φαντάσματα, αλλά βρίσκονται και ο ίδιος και οι υπουργοί, που έσπευσαν να μιλήσουν για μέγα σκάνδαλο, υπόλογοι καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλάει πια για σκευωρία για την οποία «υπόσχονται» να γίνει έρευνα για το πώς αυτή στήθηκε.

Στο Μαξίμου υπολόγιζαν, ότι το δόγμα Πολάκη, θα «καθάριζε» την παραμονή τους στην εξουσία και με τη Novartis η χώρα θα οδηγούνταν σε εκλογές στον απόηχο ενός σκανδάλου, με το οποίο, έστω και επικοινωνιακά θα στοχοποιούνταν πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά παράλληλα θα δημιουργούνταν  και η εικόνα της μάχης μεταξύ κυβέρνησης και αμαρτωλού παρελθόντος της πολιτικής και των παθογενειών του πολιτικού συστήματος.

Στην ουσία και στην απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπόθεση αποδείχθηκε άνθρακες…

Κλήσεις σε μη πολιτικά πρόσωπα    

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς απέστειλαν κλήσεις σε  πέντε μη πολιτικά πρόσωπα, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων -τα οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας- αλλά και στους υπευθύνους διαφημιστικής εταιρείας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα με τη Novartis, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αφορμή, η ανεύρεση εικονικών τιμολογίων μέσω των οποίων οι εισαγγελείς έχουν αποτυπώσει ύποπτες διαδρομές χρήματος.    

Τα χρήματα αυτά φέρονται να ξεκινούν από τη μητρική Novartis από τη Βασιλεία της Ελβετίας, να σταθμεύουν στη Novartis-Ελλάς, ενα μέρος αυτών πηγαίνει σε εικονικά τιμολόγια που εκδίδει η ποινικά ελεγχόμενη διαφημιστική εταιρεία για δήθεν διαφήμιση σε 3 διαφορετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.  

Την ίδια ημέρα γίνονται αναλήψεις των χρηματικών ποσών από το ίδιο πάντα πρόσωπο τα οποία, εν συνεχεία, κυκλοφορούν, όπως εκτιμάται σε μετρητά προς άγνωστους αποδέκτες.  

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να έχει βραχύβια επιχειρηματική δραστηριότητα (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012) με τους τζίρους της να ανεβαίνουν και να συνδέονται μόνο με τη Novartis.    

Υπό έρευνα σύμφωνα με πληροφορίες είναι και άλλες εταιρείες που φέρονται να παίζουν το ρόλο «πλυντηρίου».