Σε ακραία ιδεολογική σύγκρουση και αναζωπύρωση της θεωρίας των δύο άκρων, εξελίσσεται η πολιτική αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Λάδι στη φωτιά έριξαν οι αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο. «Ας είναι βέβαιοι, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες» δήλωσε. «Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά.»

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ. «Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη ΝΔ. Αλλά τόσος είναι…» ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου. Η Πειραιώς θεωρεί ότι «η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα» και επικαλέστηκε μια σειρά γεγονότων τα οποία αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία τον Δεκέμβριο του 2008» ανέφερε η ΝΔ. «Αυτός και το κόμμα προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες. Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για 'δικαιολογημένη αγανάκτηση'. Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία.»

Οι επιθέσεις κατά του Θόδωρου Πάγκαλου, του Κωστή Χατζηδάκη, του Γιάννη Παναγόπουλου, του Γιώργου Κουμουτσάκου και άλλων βρέθηκαν στο επίκεντρο μαζί με τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα, των αντιεξουσιαστών αλλά και κατά υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μετά την έφοδο του Ρουβίκωνα ακόμη και στο ΣτΕ δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της Αστυνομίας» ανέφερε η ΝΔ. «Όταν ο δήμαρχος Τήνου μηνύει και συλλαμβάνονται επί τόπου οι Ρουβίκωνες, η ανοχή της δράσης τους από την κυβέρνηση είναι προφανές ότι οφείλεται σε μια κατάπτυστη πολιτική επιλογή που επέφερε απόψε ακόμη και ευθεία απειλή προς τη Δικαιοσύνη».

Και η ΝΔ δέχθηκε κριτική για την ανοχή που επέδειξε στην περίπτωση του δήμαρχου Άργους, Δημήτρη Καμπόσου, ο οποίος ανέβασε ανάρτηση με αφορμή την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη με τίτλο «αυτή είναι η μοίρα των προδοτών». Του τηλεφώνησε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης για να τον επιπλήξει και ο δήμαρχος έκανε νέα δήλωση υποστηρίζοντας ότι το κείμενο έγραψαν συνεργάτες του, ο ίδιος δεν συμφωνεί.

Η πολιτική πόλωση θα κλιμακώνεται μέχρι τις εκλογές

«Τα φαινόμενα βίας είτε από άκρα δεξιά, είτε από άκρα αριστερά, είναι καταδικαστέα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και άφησε σοβαρές αιχμές σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιοι έλεγαν για γερμανοτσολιάδες, και έστελναν μηνύματα για το πού βρίσκονται πολιτικά στελέχη;» αναρωτήθηκε. «Δεν μπορεί να καταδικάζουμε απροκάλυπτα τέτοιες επιθέσεις και να μην καταδικάζουμε τον Ρουβίκωνα» συνέχισε. «Ο Ρουβίκωνας είναι αρεστός, στην κυβέρνηση γιατι προέρχεται απο την ίδια ιδεολογική μήτρα.»

Το Σκοπιανό

Και νέο «όχι» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ για την «Μακεδονία του Ίλιντεν» τη Δευτέρα μιλώντας σε συνέδριο στην Κέρκυρα. «Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε -και με ενημέρωσε και εμένα προσωπικά- ότι ο κ.Τσίπρας συζητάει ως ονομασία για τα Σκόπια το όνομα της 'Μακεδονίας του Ίλιντεν'» είπε.

«Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν εδώ ορισμένα ζητήματα για αυτούς οι οποίοι φαίνεται ότι δεν γνωρίζουν καλά την ιστορία μας. Η εξέγερση του Ίλιντεν και η ονομασία του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον Μακεδονικό αλυτρωτισμό. Είναι μια ονομασία η οποία ταυτίστηκε με μια εθνικιστική εξέγερση η οποία είχε τότε ως κεντρικό της σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες και τη δημιουργία μιας μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη.»

Προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το όνομα για τη γειτονική χώρα. «Μου φαίνεται ότι κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα» τόνισε. «Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση.»