Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε η Φώφη Γεννηματά προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη μέρα στην οικονομία δίνει την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να αποδομήσουν πλήρως το «ολιστικό σχέδιο» ανάπτυξης που τους μοίρασε η κυβέρνηση και αφορά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ένα σχέδιο με πολλές ασάφειες, ευχολόγια για μείωση της φορολογίας, αλλά και βεβαιότητες: ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται και οι συντάξεις κόβονται. 

Απών από τη συζήτηση ο Πάνος Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος έσπευσε να προκαταλάβει την Αντιπολίτευση, θεωρώντας δεδομένη την «καταστροφολογία», όπως είπε, λέγοντας ότι η χώρα θα βγει οριστικά από τα Μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Επεφύλαξε όμως μια ψυχρολουσία στους βουλευτές του, ομολογώντας ουσιαστικά την εποπτεία. Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, όπως τη βία του Ρουβίκωνα, ούτε όμως στις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Φώφη Γεννηματά: «Τα πανηγύρια του Αυγούστου οδηγούν σε βαρύ χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε από την πρώτη στιγμή το θέμα της βίας και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και αρκετά στελέχη του, λέγοντας: «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008 και χαϊδέψατε τους 'Αγανακτισμένους', δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για τους νεκρούς της Marfin.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τη Φώφη Γεννηματά, επιχειρώντας παράλληλα να υπερασπιστεί το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την εποχή μετά το μνημόνιο.

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εγκάλεσε την κυβέρνηση για το θράσος της να μιλά για το τέλος της επιτροπείας. «Γιατί η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυξημένη εποπτεία για τα κράτη-μέλη που έχουν δανειστεί από τον ΕΜΣ. Δεν μπορεί να υπάρξει εθνική διαπραγμάτευση, γιατί υπάρχουν δυο Ελλάδες: Η Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου και η Ελλάδα των εργαζόμενων».

«Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέτυχε. Ο τόπος θέλει: προτεραιότητες, νέα μυαλά, ταχύτητα, μεταφορά στη χώρα μας όλων των πετυχημένων προτύπων, μέτωπο στον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό, απελευθέρωση από το κομματικό κράτος-δυνάστη», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, από το βήμα της Βουλής.

Η σημερινή δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή επιβεβαίωσε όσους θέλουν τον αδύναμο -κοινοβουλευτικά- πρωθυπουργό να βρίσκεται σε πλήρη πολιτική σύγχυση. Η πρωθυπουργική τοποθέτηση έμοιαζε περισσότερο με δημόσια απολογία και ρεσιτάλ πολιτικού κυνισμού παρά με πολιτική ομιλία.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε αρχικά στη Φώφη Γεννηματά αναφέροντας πως «κάποιος άλλος που μου στείλε μία επιστολή πριν κάποιες ημέρες, στην οποία επισήμαινε πόσο κρίσιμη είναι η αναθεώρηση του συντάγματος προτού κλείσει η παρούσα θητεία» και συμπλήρωσε πως «γιατί σήμερα ζητάει επιτακτικά εκλογές, λίγες εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα;».

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας ότι κάθε φορά που ο Αλέξη Τσίπρας διαπραγματεύεται, καινούργια δεινά έρχονται για τους Έλληνες. Την ίδια στιγμή τον κατηγόρησε ότι έχει βάλει θηλιά στο λαιμό της χώρας. Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα η διακοπή της διαπραγμάτευσης αλλά αντίθετα ευκαιρία. Υποστήριξε ότι χρειάζεται θράσος να μιλά ο κ. Τσίπρας για σεβασμό του ελληνικού λαού όταν «στο δημοψήφισμα κάνατε το όχι σε ένα βράδυ ναι».

Επανέλαβε την σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στις απειλές που δέχθηκε από τον Ρουβίκωνα, αλλά και στις αναρτήσεις για τις «παρεμβάσεις» της αναρχικής ομάδας στο ΣτΕ και αλλού, ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε τι κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός για τις ενέργειες αυτές