Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια γκρεμίζει δημοσίευμα του Politico που επισημαίνει πως η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μόνο στη θεωρία.

Το Politico σημειώνει πως «για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης είναι μια ευκαιρία να αποτινάξει τελικά τα δεσμά της λιτότητας. Οι δανειστές όμως έχουν άλλες απόψεις» και συμπληρώνει ότι «για τα τελευταία οχτώ χρόνια, η Αθήνα δεν είχε τον έλεγχο των οικονομικών της πολιτικών, έχοντας αποδεχθεί μια σειρά από εμπόδια και μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για δάνεια που την εμπόδισαν από την πτώχευση. Οι υπάλληλοι της λεγόμενης τρόικας -η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- βάζουν τώρα τα δυνατά τους για να εξασφαλίσουν την παραμονή των χειροπέδων».

«Όταν χρωστάτε στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό σας πρόβλημα - αλλά όταν χρωστάτε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, είναι πρόβλημα της τράπεζας», δήλωσε ένας υπάλληλος της τράπεζας της ευρωζώνης. «Μας οφείλουν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα», τονίζει.

Την Πέμπτη, θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ελπίζοντας σε πακέτο εξόδου της Ελλάδας έως τις 21 Ιουνίου και ετοιμάζοντας αναχώρηση τον Αύγουστο. Βέβαια, έχουν ήδη αποφανθεί ότι η Ελλάδα θα υποβληθεί σε πιο αυστηρό έλεγχο από ό,τι Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τη στιγμή οι άλλες χώρες υπόκεινται σε δύο ελέγχους ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα θα είναι υπό ενισχυμένη επιτήρηση, δηλ. θα γίνονται τέσσερις έλεγχοι ετησίως» σχολιάζει αξιωματούχος σε δημοσίευμα του Politico και συμπληρώνει: «Τη στιγμή οι άλλες χώρες υπόκεινται σε δύο ελέγχους ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα θα είναι υπό ενισχυμένη επιτήρηση, δηλαδή, θα γίνονται τέσσερις έλεγχοι ετησίως».

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, εκφράζει την ανησυχία του ότι θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τι θα γίνει με το χρέος;

Οι δανειστές ασκούν πιέσεις για να υπάρξουν νέες συνθήκες στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ελάφρυνση στο χρέος. Μάλιστα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, πρότειναν την εφαρμογή προγράμματος στο οποίο η επιβάρυνση του χρέους θα έμπαινε σε τροχιά αυτόματης μείωσης.

Μάλιστα, έχουν προκληθεί φόβοι πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την κρατική οικονομία για να μειωθεί το χρέος. Σημειώνεται ότι Γερμανία, Φινλανδία και Κάτω Χώρες επιμένουν πως η Ελλάδα δεν έχει αποδεχτεί μέτρα.

«Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην παλιά κατάσταση. Πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε αξιωματούχος για τις συζητήσεις που αφορούν σύνδεση της ελάφρυνσης χρέους με την ανάπτυξη.