Σε μια κλωστή μοιάζουν να κρέμονται οι συνομιλίες για το Σκοπιανό και όλα πλέον είναι πιθανά, ακόμα και το οριστικό ναυάγιο μιας υπόθεσης για την οποία μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η κυβέρνηση δημιουργούσε την αίσθηση ότι οδεύει σε λύση. Μέχρι που εμφανίστηκε το αλυτρωτικό «Ίλιντεν». 

Σε κάθε περίπτωση, μετά από ένα εντατικό διήμερο επαφών στη Νέα Υόρκη, οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συνεχίζουν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

3+1 ονομασίες στο τραπέζι

Βάσει των όσων έχουν μέχρι τώρα φανεί, στο τραπέζι έχουν μείνει τρεις ονομασίες - Άνω (Gorna), Νέα (Nova) και Βόρεια (Severna) Μακεδονία- ενώ εξίσου καίριο ανοικτό σημείο είναι το πώς θα διασφαλιστεί το erga omnes. 

Tα Σκόπια φαίνεται να επιμένουν στο «Ίλιντεν» και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα διαφωνούσε με το «Gorna» και έχει απορρίψει κατηγορηματικά το «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Φαίνεται όμως, σύμφωνα την Καθημερινή, ότι στο τραπέζι πέφτει και μια τέταρτη ονομασία που παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Το ορεινό Κρούσοβο βρίσκεται στα κεντρικά της ΠΓΔΜ. Εκεί, το 1903, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες, όσο δηλαδή χρειάστηκε να καταπνιγεί στο αίμα η εξέγερση του Ιλιντεν από τους Οθωμανούς.

Αναζητείται λοιπόν μια ονομασία που θα συνδέεται με την σλαβική κληρονομιά της χώρας, με την οποία βέβαια δεν θα ήταν σύμφωνοι οι Αλβανοί.

Ντιμιτρόφ: Μπήκαμε στο «τελικό στάδιο»

Στο «τελικό στάδιο» εκτιμά ο Ντιμιτρόφ ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερχόμενος από τη συνάντηση που είχε το πρωί στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ευελπιστεί πως θα ήταν εφικτό έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28 Ιουνίου) να έχει βρεθεί μια λύση. Υποστήριξε ότι Κυριακή βράδυ στις Βρυξέλλες, είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Νίκο Κοτζιά. Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο με νομικούς εμπειρογνώμονες και των δύο χωρών, ενώ προέβη στην εκτίμηση ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Παράλληλα, ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.