Επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών ότι η λύση στο Σκοπιανό θα έρθει σε λίγες μέρες. Μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε εξήγηση γιατί ακόμα δεν έχει γίνει το περίφημο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του. Εκτίμησε ότι η ηγεσία των Σκοπίων «τη στιγμή που βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγάλο 'ναι' και το μεγάλο 'όχι', συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την υλοποίησή της και ότι αυτό έπαιξε ένα ρόλο στο να θελήσει να αναστοχαστεί και να συζητήσει για ορισμένες διευκρινίσεις της ίδιας της συμφωνίας.»

Ουσιαστικά έριξε και εκείνος το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν «τα πάνω τους και τα κάτω τους».

Επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι «ένας συμβιβασμός που δίνει και παίρνει και θα κάνει καλό και στην ανάπτυξη και της χώρας μας και της φίλης χώρας, και των σχέσεων τους, αλλά και όλης της περιοχής».

Απέφυγε να αποκαλύψει το επικρατέστερο όνομα, όμως ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις που έχουν προκριθεί στην τελική φάση των διαβουλεύσεων είναι το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Ειδικά για το τελευταίο διευκρίνισε πως ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνον χρονικός, αλλά και γεωγραφικός προσδιορισμός.

«Κατήφορος του Νίκου Κοτζιά»

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις -αναφέροντας συγκεκριμένα το 2006 σε μία αποστροφή του λόγου του- είχαν «δεχθεί» διαφορετικές ονομασίες για διεθνή χρήση και για χρήση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. 

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο Twitter: «Ψεύδεστε, Νίκο Κοτζιά. Καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα. Για αυτό άλλωστε και δεν υπήρξε ποτέ οιαδήποτε συμφωνία ή συμβιβασμός και το θέμα έμεινε ανοικτό. Τον κακό συμβιβασμό είστε έτοιμος να τον υπογράψετε εσείς».

Στη συνέχεια, έγραψε πως «όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει». Και κατέληξε: «Ο άνθρωπος που αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο 'Μακεδονία του Ίλιντεν' και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα. Κατήφορος του Νίκου Κοτζιά.»