Νέα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, με αφορμή το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικών ροών στην περιοχή του Έβρου και ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να συμπεριλάβει επιστροφές παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

H κυρία Βόζεμπεργκ ζητάει επίσης να πληροφορηθεί κατά πόσο η Τουρκία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην ανοίξουν νέες θαλάσσιες ή χερσαίες οδοί παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Στην υπ'αριθμό E-007708/2016 απάντηση της Επιτροπής σε ερώτησή μου για την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας στα σημεία διέλευσης των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν το Μάρτιο στην περιοχή του Έβρου ανερχόταν στους 1.658, ενώ τον Απρίλιο έφθασε τους 3.986. Επιπλέον, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εντοπίστηκαν 660 νεοαφιχθέντες, με τις αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία, μέσω των χερσαίων συνόρων, δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, η διαδρομή μέσω του Έβρου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κύρια οδό παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε., ερωτάται η Επιτροπή:

- Εξετάζει την πιθανότητα τροποποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας, δυνάμει της δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, ώστε να συμπεριλάβει επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στην περιοχή του Έβρου;

- Έχει λάβει η Τουρκία όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην ανοίξουν νέες θαλάσσιες ή χερσαίες οδοί παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε.;

- Πόσοι παράτυποι μετανάστες επιστράφηκαν το 2017 στην Τουρκία, σύμφωνα με το διμερές πρωτόκολλο Ελλάδας-Τουρκίας;».