«Η Δικαιοσύνη έχει ανάγκη την κριτική κι όχι την αφωνία» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης με την επερώτηση που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα θέματα της Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι σήμερα παρουσίασε «φθηνά επιχειρήματα» για να κάνει « φθηνή αντιπολίτευση»: «Στην παρούσα επερώτηση, που ταυτίζεται με την ερώτηση της ΝΔ δεν αφορά τελικά τις αιτιάσεις παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης είναι η προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών όταν συνεδριάζουν και πρόκειται να βγάλουν απόφαση. Επίσης παρέμβαση είναι η νομοθετική διαδικασία που επεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Με αυτή την έννοια τίποτα δεν περιγράφεται στην συγκεκριμένη επερώτηση. Δεν προκύπτει από πουθενά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» ανέφερε και αναφέρθηκε στο θέμα επιλογής δικαστικών λειτουργών.

  «Δική σας τακτική η επιλογή δικαστικών»

Κατά την άποψη του κ. Κοντονή δεν αποτελεί παρέμβαση, κι αν αυτό ενοχλούσε την αντιπολίτευση τότε θα έπρεπε να το είχε αλλάξει η ίδια κι όχι να το ζητάει τώρα από την παρούσα κυβέρνηση.  «Η επιλογή συγκεκριμένων δικαστικών δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Κακώς μέμφεστε την κυβέρνηση ότι δεν τηρήθηκε η αρχαιότητα ως μοναδικό κριτήριο για την επιλογή δικαστικών, γιατί ούτε κι εσείς δεν ακολουθήσατε μια τέτοια τακτική».  

«Εφαρμόζονται όλες οι δικαστικές αποφάσεις»

Ο κ. Κοντονής επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η κριτική στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Οι αποφάσεις των Δικαστηρίων, είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, γίνονται απολύτως σεβαστές και εφαρμόζονται όλες.  

Για 8 Τούρκους αξιωματικούς

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε και στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών λέγοντας: «Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Δεν βλέπετε τι γίνεται, τι λέει ο Ερντογάν; Είχατε την φαεινή ιδέα εδώ μέσα να πείτε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη διαψεύσει την τοποθέτηση του Ερντογάν για ανταλλαγή ή παράδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει ξεκάθαρη δήλωση, ότι δεν πρόκειται να γίνει ανταλλαγή ή παράδοση γιατί το θέμα αφορά την Δικαιοσύνη και η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου με διαχωρισμό των εξουσιών.  

Για παραίτηση Σακελλαρίου

Αναφορικά με την παραίτηση του Πρόεδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου ο κ. Κοντονής υιοθέτησε πλήρως την άποψη δικαστικών που εξέδωσαν ανακοίνωση και δήλωναν ότι ο κ. Σακελλαρίου επιχειρούσε να τους χειραγωγήσει. Τέλος, ο κ. Κοντονής κατήγγειλε την αντιπολίτευση για αδιέξοδο στην πολιτική της, και έστρεψε τα βέλη του στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αναφερόμενος σε παρεμβάσεις τους στη Δικαιοσύνη.