Με σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως «με όσα κάνετε στη Δικαιοσύνη είστε ακροδεξιοί. Η κυβέρνηση που δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών κατατάσσεται στα απολύτως ακροδεξιά τμήματα του πολιτικού συστήματος».

Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε μπει σε τροχιά ανεπίστροφης αποδρομής» Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι έχει ξεχάσει τους αντισυνταγματικούς νόμους που θέλησε να επιβάλλει, αναφέροντας μια λίστα από αυτούς: -Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά 4339 του 2015 για τις τηλεοπτικές άδειες. -Αντισυνταγματικός ο Νόμος  Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ΄  Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

-Αντισυνταγματικός ο Νόμος Κατρούγκαλου για τις περικοπές συντάξεων.

-Αντισυνταγματική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών (1846οικ./13.10.2016) για το πόθεν έσχες.

-Αντισυνταγματικός ο Νόμος για την επιλογή των διευθυντών σχολείων.

-Αντισυνταγματικές οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων».  

Και αναρωτήθηκε: «Ψηφίζετε και κάτι που να μην είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα ;

Ή μήπως με αυτό τον τρόπο δικαιώνετε την δήθεν ιστορική σας αποστολή για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, την κατάργηση του ταξικού κράτους και την αλλαγή των κεφαλαιοκρατικών σχέσεων παραγωγής ;

Και όταν οι διάφοροι κλάδοι της Δικαιοσύνης πράττουν το αυτονόητο και επιτελούν το καθήκον τους και εκδίδουν αποφάσεις που κηρύσσουν την αντισυνταγματικότητα των ιδεοληπτικών νομοθετικών σας πρωτοβουλιών,    

Με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρίες των συλλογικών φορέων των λειτουργών όλων των κλάδων της διοικητικής, πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης να έχουν εκτιναχθεί σε αριθμούς μη διαχειρίσιμους. Και είναι γεγονός ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχουν πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές στις επιθέσεις κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης.  

Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης

Στην ομιλία του ο κ.Λοβέρδος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό που είναι βέβαιο πάντως είναι ότι με τις λοιδορίες, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και τους εκβιασμούς επιδιώκετε να χειραγωγήσετε την Τρίτη Εξουσία του πολιτεύματος που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους κανόνες του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να σας ελέγχει. Το μόνο παρήγορο στοιχείο αλλά και σημαντικό συγχρόνως είναι ότι αυτή η θλιβερή για να μην πω αποκρουστική κυβερνητική συμπεριφορά έχει αποτύχει. Παρόλο που οι Θεσμοί και οι κανόνες της Αστικής Δημοκρατίας και του συνυφασμένου με αυτή Κοινοβουλευτικού Πολιτεύματος σας απωθούν, Οι Έλληνες Δικαστές έδωσαν και δίνουν δείγματα γραφής ότι στέκονται στο ύψος και των καθηκόντων και των δικαιωμάτων τους. Στις Ανεξάρτητες Αρχές πράττετε το ίδιο. Αντί να τις βοηθήσετε ως Κυβέρνηση, τις περιφρονείται και δεν διευκολύνετε το έργο τους. Και με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ επίσης είστε σε σύγκρουση και τον κατηγορείτε πως "βυσσοδομεί" εναντίον σας. Επειδή θέλετε να σπάσετε το Πρωτοδικείο της Αθήνας στα τρία. Πράξη ακατανόητη για πολλούς λόγους. Ίσως και για το οικογενειακό δίκαιο θα ήταν χρήσιμη μια αναφορά. Αλλά και για τη βία στα γήπεδα. Οι δήθεν νόμοι σας που έλυναν τάχα το πρόβλημα» .