Με απολογητική διάθεση εμφανίστηκε, στη δευτερολογία του στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό.

Ο κ. Κοντονής αναλώθηκε σε άκαρπες επιθέσεις εις βάρος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του βουλευτή, Μίλτου Βαρβιτσιώτη, τον οποίο και εγκάλεσε για προηγούμενες δηλώσεις του.

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πει «αν εμμένει στη θέση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία διαπραγμάτευση και να παραπεμφθεί το ζήτημα στις καλένδες». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι «δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς για να διχάσουμε τους Έλληνες» εμμένοντας, όμως, στη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα, παρά και τις αντιδράσεις από αμφότερες τις πλευρές.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατεύθυνση της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών προοπτικών που είχαν διατυπωθεί από τη γείτονα χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε υπεύθυνα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να συνεχιστεί η διαβούλευση», κατέληξε.

Καλό θα είναι να ακολουθήσουμε μια υπεύθνη στάση. Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και όπως ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε υπεύθυνα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεχιστεί η διαβούλευση.

Δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι προηγούμενοι

Ο υπουργός δεν είχε το πολιτικό θάρρος να δεχθεί τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων από τη δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «για την τεράστια εγκατάλειψη της δικαιοσύνης ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Τα ηλεκτρονική συστήματα είχαν βαλτώσει, οι κτιριακές υποδομές σε άσχημη κατάσταση. Έχουν δίκιο και οι δικηγοόροι και οι δικαστές που ζητούν να γίνει κάτι αλλά πρέπει να υπάρξει κατάλογος προτεραιοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η λύση στα προβλήματα δεν πρόκειται να δοθεί χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να γίνουν δομές σε όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ό, τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τόνισε ότι «με κατηγορούσατε πως θα βγουν οι πρώτες λαϊκές κατοικίες, γιατί τώρα δεν λέτε ότι δεν έγινε καμία παράδοση πρώτης κατοικίας;». «Δεν μπορείτε να συγκρίνετε το αμαρτωλό παρελθόν με το παρόν», κατέληξε.