Η αποδοτικότερη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση πόρων, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα αναπτυξιακά έργα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε εκτενώς το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Κλεισθένης Ι», για το οποίο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε να μπορεί η αυτοδιοίκηση, Α' και Β' βαθμού, να αποδώσει ακόμα καλύτερα.

«Το παράδειγμα της Κρήτης αποδεικνύει ότι όταν ο Πρώτος και ο Δεύτερος Βαθμός μπορούν να συνεργαστούν, τότε επιτυγχάνεται καλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απορρόφηση των πόρων για την υλοποίηση έργων και υποδομών» ανέφερε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Είναι ανάγκη, η κεντρική διοίκηση να καταλάβει ότι πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να δώσει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Μόνο μέσα από αυτήν τη διαδικασία θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των έργων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε την Περιφέρεια Κρήτης ως περιφέρεια-πρότυπο, με αποτελεσματικότητα, η οποία φαίνεται μέσα από τα έργα και τους αναπτυξιακούς δείκτες. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον περιφερειάρχη για όλα τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας και της Κρήτης. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών "Κλεισθένης Ι", καθώς και η αναγκαιότητα της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, κάτι το οποίο δεν επιτυγχάνεται μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου. Να σημειώσω ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας με τον Σταύρο Αρναουτάκη αναφερθήκαμε και στα οφέλη που θα έχει η χώρα μας στη περίπτωση που υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός υγείας. Η συζήτησή μας θα συνεχιστεί γιατί πάνω από όλα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα και η ανάπτυξή της» τόνισε ο κ.Πατούλης.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρναουτάκης επισήμανε στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι πρέπει να υπάρξει η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων για να μπορεί η αυτοδιοίκηση, και ο Πρώτος βαθμός και ο Δεύτερος να αποδώσει ακόμα καλύτερα. «Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό πρέπει να περάσετε μέσα από το νομοσχέδιο. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της Κρήτης που αφορούν τη συνεργασία της Περιφέρειας και των δήμων και επιβεβαιώσαμε για μία ακόμα φορά ότι είναι άριστη η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, όλων των δήμων, και μαζί ενωμένοι προσπαθούμε να διεκδικήσουμε πόρους και να υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.