Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα εθνικά θέματα με αιχμή του δόρατος το Σκοπιανό, ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αναδεικνύει τις αντιφάσεις στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Φώτη Κουβέλη.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προφανώς κατ' εντολήν του κ. Τσίπρα, δήλωνε περιχαρής ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό «είναι στο επίπεδο πρωθυπουργών», ότι «διευθετούνται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες» και ότι «από εκεί και πέρα θα υπάρξει συζήτηση των δυο πρωθυπουργών για να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

Ξαφνικά το απόγευμα άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος έστειλε στα e-mail των δημοσιογράφων ότι δεν αναμένεται να υπάρξει σύντομα επικοινωνία Τσίπρα - Ζάεφ και ότι η συμφωνία απομακρύνεται.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όπως τόνισαν οι κομματικές πηγές το ότι «ο κ. Κουβέλης άδειασε τον κ. Κοτζιά χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη σπουδή του να προκρίνει το τέλος της διαπραγμάτευσης».

«Επιβεβαιώνεται δυστυχώς για μια ακόμη φορά ότι κυβερνά μια ασόβαρη κυβέρνηση που χειρίζεται επιπόλαια ακόμη και τα κορυφαία εθνικά ζητήματα με απίστευτη προχειρότητα και ασυγχώρητο ερασιτεχνισμό» τονίζει η Πειραιώς.

Στο σκοτάδι τα κόμματα

Την ώρα που εκτυλίσσεται όλο αυτό το παρασκήνιο στις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό τα κόμματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο σκοτάδι. Το Μαξίμου διαρρέει ότι η ενημέρωση των κομμάτων θα γίνει μετά τη συνάντηση Ζάεφ - εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί- όταν δηλαδή θα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις. Το εθνικό μέτωπο είναι ανύπαρκτο.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διέψευσε ούτε τον Ζόραν Ζάεφ όταν είπε ότι «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία», και ότι «η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία», τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος διασφάλισε για τους συμπατριώτες του τη «μακεδονική» γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα».

Η ΝΔ προειδοποίησε ότι μια τέτοια συμφωνία που θα επιβεβαιώσει τα όσα είπε ο κ. Ζάεφ «θα ήταν απαράδεκτη και άκρως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα». « Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική και ενιαία λύση που να ικανοποιεί όλες τις διαχρονικές προυποθέσεις που έχει θέσει η Ελλάδα» είναι η θέση της ΝΔ.

Μέσα στο κλίμα σύγχυσης που υπάρχει στο διαπραγματευτικό πεδίο, πολίτες ετοιμάζονται εκ νέου να διαδηλώσουν σε 13 πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα στις 6 Ιουνίου. Η ΝΔ ούτε ενθαρρύνει τα συλλαλητήρια ούτε τα αποθαρρύνει. Στα δύο προηγούμενα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν η όχι.

Ο Καμμένος


Η Πειραιώς αντιδρά και όσον αφορά στις κυβερνητικές διαρροές ότι η συμφωνία είτε θα έρθει στη Βουλή αλλά δεν θα ψηφιστεί από τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα είτε δεν θα έρθει επί του παρόντος, αλλά θα την υπογράψουν οι δύο πρωθυπουργοί και εφόσον ο κ. Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα θα έρθει και στην ελληνική Βουλή. Στο μεταξύ λέγεται ότι ο κ.Τσίπρας θα έχει δόσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν βεβαίως να υπογράφουν συμφωνίες με μια βασική και απαραίτητη προϋπόθεση: Ότι διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία» ανέφεραν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ. Υπενθύμισαν ότι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει κατ' επανάληψη όχι μόνον ότι δεν θα ψηφίσει μια τέτοια συμφωνία, αλλά και ότι θα εμποδίσει (ΑΝΤ1, 27 Μαρτίου) «με οποιοδήποτε τρόπο τη χρήση του όρου 'Μακεδονία' στην ονοματοδοσία της γειτονικής χώρας».

«Είναι προφανές λοιπόν πως ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τόνισαν. «Δεν έχει, στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, τη στήριξη της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» συνέχισαν. «Επομένως για τη ΝΔ είναι αδιανόητη κάθε προσπάθειά του να δεσμεύσει τη χώρα και μάλιστα για μια εθνικά επιζήμια συμφωνία.»