Σε πολύ µεγάλη πίεση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που προσπαθεί να βάλει κι άλλους στο «κάδρο» των ευθυνών για το πρόβληµα που δηµιούργησε ο ίδιος σχετικά µε το Σκοπιανό. Επί µήνες ψάχνει στα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών να «ξετρυπώσει» έγγραφα της καραµανλικής περιόδου και πάει ακόµη πιο πίσω, στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Προσφάτως... διέρρευσαν από το υπουργείο του τα αρχεία της ∆ιάσκεψης των Ηνωµένων Εθνών του 1977, που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Κοτζιάς επιχείρησε να παραπλανήσει, λέγοντας ότι από τότε είχε αναγνωριστεί ως «Μακεδονική» η γλώσσα που χρησιµοποιούσαν οι Σκοπιανοί. Παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει (σ.σ.: είτε από άγνοια, όπως του καταλόγισε ο πανεπιστηµιακός γλωσσολόγος Γ. Μπαµπινιώτης, είτε από πρόθεση) ότι οι εργασίες εκείνης της Συνόδου αφορούσαν αµιγώς τον µεταγραµµατισµό των γεωγραφικών ονοµάτων των χωρών από τον κυριλλικό χαρακτήρα στον λατινικό.

Μπορεί το ενδιαφέρον τότε να περιστράφηκε σε επιστηµονικά πεδία, σε κάθε περίπτωση όµως η δηµοσιοποίηση διαβαθµισµένων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι διαδικασίες αποχαρακτηρισµού τους, εµπίπτουν σε αξιόποινες διατάξεις παραβίασης και διακίνησης εθνικών απορρήτων και ακόµα χειρότερα. Κατανοητό, όταν η πολιτική ασκείται ενίοτε µε αθέµιτα µέσα.

Αδιανόητο, όµως, και εν πολλοίς ελεγχόµενο, όταν υπουργός ανακατεύει τα κρατικά αρχεία για να παίξει τα πολιτικά του παιχνίδια. Σηµειώνεται πως η διαχείριση του Σκοπιανού από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προκάλεσε το προηγούµενο διάστηµα αρκετές εντάσεις µεταξύ του επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Η πιο πρόσφατη ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, όταν η αισιοδοξία που είχε δηµιουργήσει ο κ. Κοτζιάς, µιλώντας για συµφωνία που είχε ήδη συναφθεί, δεν... ενθουσίασε το πρωθυπουργικό επιτελείο. Αποτέλεσµα της µίνι κρίσης που δηµιουργήθηκε ήταν να αναλάβουν το θέµα τα διπλωµατικά γραφεία των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ, παρακάµπτοντας τους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Ολο το Σαββατοκύριακο, ο διευθυντής του διπλωµατικού γραφείου του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, βρισκόταν σε απευθείας επικοινωνία µε τον Σκοπιανό οµόλογό του και ενηµέρωνε απευθείας τον κ. Τσίπρα, χωρίς µεσολάβηση του υπουργείου Εξωτερικών. Κάτι που όχι µόνο έγινε αντιληπτό από τον κ. Κοτζιά, αλλά, όπως µαθαίνουµε, προκάλεσε και την ενόχλησή του.