Ως απροκάλυπτα λαϊκιστή χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα το Bloomberg, σε αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε σήμερα για τη νέα γενιά πολιτικών στην Ευρώπη.

«Οι νέοι πολιτικοί επωφελούνται από την αμφισβήτηση των συμβάσεων και ειδικά των παραδοσιακών αντιλήψεων για το πώς οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ευθυγραμμίζονται στον άξονα αριστερά-δεξιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει απροκάλυπτος λαϊκισμός, όπως στην περίπτωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που ήταν 40 όταν εξελέγη το 2015», σημειώνει το έγκυρο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Κόντρα στην αντίληψη μιας Ευρώπης ως γηράσκουσας και στενοκέφαλης ηπείρου, αυτή ηγείται της αλλαγής γενεών στην παγκόσμια πολιτική σήμερα και οι επιπτώσεις αυτής της στροφής για το παραδοσιακό παράδειγμα δεξιάς-αριστεράς είναι τουλάχιστον ανησυχητικές», γράφει το Bloomberg και συνεχίζει:  

«Ο Ryan Heath του Politico, ένας από τους δημοσιογράφους με τις καλύτερες γνώσεις από όσους καλύπτουν την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, έγραψε πρόσφατα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ο μέσος ευρωπαίος εθνικός ηγέτης είναι σήμερα νεότερος από 50. Εξαρτάται από το ποιον υπολογίζεις. Ο νεότερος εθνικός ηγέτης στον κόσμο είναι Ευρωπαίος. Ο Matteo Ciacci, ηγέτης του Σαν Μαρίνο, είναι 28, αλλά το μικρό κράτος του δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Αν υπολογίσουμε μόνο τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο μέσος όρος είναι 51,28 έτη. Χωρίς την Theresa May του Ηνωμένου Βασιλείου, που είναι 61, ο μέσος όρος πέφτει στα 50,92.

Όπως και να το υπολογίζει κανείς, η αλλαγή γενιάς στην Ευρώπη είναι εμφανής. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz είναι 31, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Leo Varadkar και ο Εσθονός ομόλογός του Juri Ratas είναι 39, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron είναι 40, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και της Σλοβακίας, Charles Michel και Peter Pellegrini, είναι 42. Στα 63 – όχι και τόσο προχωρημένη ηλικία δεδομένου ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής στην Ε.Ε. είναι 79,6 χρόνια – η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis είναι οι γηραιότεροι ηγέτες στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στην Ε.Ε. μόνο ο 71χρονος Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, είναι μεγαλύτερος».