Ιδιαίτερα θετική ήταν η αποτίµηση του εκλογικού αποτελέσµατος της περασµένης Κυριακής από τους αναλυτές των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, που συγκλίνουν στην άποψη ότι µια νέα θητεία της Νέας ∆ηµοκρατίας θα υποδηλώσει συνέχεια στις δηµοσιονοµικές πολιτικές, αποτελεί «πιστωτικά θετικό γεγονός» και κατά συνέπεια φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας.

Στο ίδιο κλίµα, τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης σχολίασαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατατρόπωσε» τους αντιπάλους του (όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι «Financial Times»), ενώ αρκετά Μέσα αναµετέδωσαν τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη περί «πολιτικού σεισµού».

Αναλυτικά, «θετικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας χαρακτήρισε το αποτέλεσµα των εκλογών της 21ης Μαΐου η Moody’s Investors Service, µιλώντας για το «πιστωτικά θετικό γεγονός» της συνέχειας στις οικονοµικές πολιτικές µιας πιθανής νέας κυβέρνησης της Ν.∆. Σηµειώνει πως «η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηµατικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τοµέα, σε συνδυασµό µε την εφαρµογή των ορόσηµων και των µεταρρυθµίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης της Ελλάδας, θα στηρίξει την οικονοµική ανάπτυξη», αλλά και πως «η δέσµευση για δηµοσιονοµική εξυγίανση και αύξηση των πρωτογενών πλεονασµάτων βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σηµαντική µείωση της επιβάρυνσης του (ελληνικού) δηµόσιου χρέους».

Η Standard & Poor’s εκτίµησε πως τα αποτελέσµατα των εκλογών δείχνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση των µεταρρυθµίσεων. «Στις 23 Απριλίου 2023 αναθεωρήσαµε την προοπτική µας για την Ελλάδα σε θετική από σταθερή και επιβεβαιώσαµε τις αξιολογήσεις στο BB+/B. Θα µπορούσαµε να αναθεωρήσουµε επί το βέλτιστον τις αξιολογήσεις µας για την Ελλάδα µέσα στους επόµενους 12 µήνες, εάν διατηρηθεί η δηµοσιονοµική πειθαρχία κατά την περίοδο πρόβλεψής µας έως το 2026», σηµείωσε. Εάν η Νέα ∆ηµοκρατία διατηρήσει το ποσοστό της, ενώ µεγάλη µερίδα κοµµάτων δεν καταφέρει να αγγίξει το όριο του 3%, εκτιµά η DBRS Morningstar, το αποτέλεσµα µιας δεύτερης εκλογής θα µπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή απόλυτη πλειοψηφία. «Οι βελτιωµένες προοπτικές ανάπτυξης χάρη στα κεφάλαια του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (RRF) 30,5 δισ. ευρώ είναι ένας παράγοντας που θα συµβάλλει σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της DBRS Morningstar για την Ελληνική ∆ηµοκρατία».

«Τους κατατρόπωσε»

«Συντριπτική» χαρακτήρισαν εν τω µεταξύ τη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας οι «Financial Times», ερµηνεύοντάς την ως εµπιστοσύνη των ψηφοφόρων στο προεκλογικό µήνυµα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος «κατατρόπωσε τους αντιπάλους του, αυξάνοντας απροσδόκητα το ποσοστό των ψήφων του κεντροδεξιού κόµµατός του», και παρατηρώντας ότι «κανένα κυβερνών κόµµα στην Ελλάδα δεν αύξησε το εκλογικό του ποσοστό σε εκλογές εδώ και µία εικοσαετία».

Η Ν.Δ. «ξεπέρασε τις προσδοκίες» και «οι ψηφοφόροι εµφανίζονται πεισµένοι από τη δέσµευση Μητσοτάκη να πετύχει µία από τις ταχύτερες οικονοµικές ανακάµψεις της Ε.Ε., που έχει φέρει την Ελλάδα πολύ κοντά στο να επιστρέψει στην επενδυτική βαθµίδα», σχολίασε επίσης χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. Το Γαλλικό Πρακτορείο AFP µετέδωσε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «πολιτικό σεισµό» και παρατήρησε πως οι πολίτες έδωσαν την εντολή στη Ν.Δ. να κυβερνήσει αυτοδύναµη.

Το πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε τη νίκη της Ν.∆. «συντριπτική», ενώ το βρετανικό BBC σχολίασε πως η Νέα ∆ηµοκρατία δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο «για µια χούφτα έδρες». Το δίκτυο αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι οι δηµοσκοπήσεις υποτίµησαν τη µεγάλη διαφορά µεταξύ των δύο πρώτων κοµµάτων και στο «κακό αποτέλεσµα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήµανε ότι νικητής των εκλογών αναδεικνύεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 12%.

Ο βρετανικός «Guardian» σχολίασε το γεγονός πως σπάνια παρατηρείται διαφορά 20 µονάδων από το δεύτερο κόµµα µετά την πτώση της χούντας το 1974, ενώ παρατήρησε πως ακόµη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των σοσιαλιστών», η Νέα ∆ηµοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Για µια «ξεκάθαρη νίκη» του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε λόγο η «El Pais».

«Η Ελλάδα ψήφισε. Καθαρός νικητής είναι η Νέα ∆ηµοκρατία του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μητσοτάκη, µε 41% των ψήφων», σηµείωσε η «Augsburger Allgemeine», σχολιάζοντας παράλληλα πως «συντηρητικοί πολιτικοί και πολλοί ανεξάρτητοι οικονοµολόγοι αµφιβάλλουν εάν το πρόγραµµα της αριστερής αντιπολίτευσης µπορεί να χρηµατοδοτηθεί και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να διολισθήσει η Ελλάδα ξανά σε µια περιδίνηση χρέους». «Ο Μητσοτάκης θριαµβεύει στην Ελλάδα», έγραψε η «Handelsblatt», ενώ κατά τη «Münchner Merkur» ο Αλέξης Τσίπρας «τιµωρήθηκε άσχηµα».

«Πέρασαν οι εποχές που οι ελληνικές εκλογές προκαλούσαν νευρικότητα σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά και η ελβετική «Neue Zürcher Zeitung», κάνοντας λόγο για «θρίαµβο του Μητσοτάκη» και προσθέτοντας: «Η πλειοψηφία των Ελλήνων εµπιστεύεται τον σταθερό Μητσοτάκη για να λύσει τα πιο πιεστικά προβλήµατα».

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/5