Το σχέδιο που επεξεργάζεται η Νέα ∆ηµοκρατία για τις πρώτες 100 ηµέρες διακυβέρνησης της χώρας µετά τις επόµενες εκλογές αποκαλύπτουν τα «Π». Πρόκειται για περίπου 30 νοµοθετικές πρωτοβουλίες, που περιλαµβάνουν το σύνολο των άµεσων προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη χώρα, µετά την αποµάκρυνση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την εξουσία.

«Επειτα από τρία χρόνια, η Ελλάδα µπαίνει ξανά σε εκλογικό κύκλο, µε τρεις εκλογές στον ορίζοντα των επόµενων δεκαέξι µηνών. Είναι η ψήφος που θα φέρει κάθαρση και θα αποτελέσει ευκαιρία επανεκκίνησης. Είναι επίσης η στιγµή που οι ζωντανές δυνάµεις θα απελευθερώσουν την προοπτική µιας Ελλάδας που αξίζει καλύτερα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, συνοψίζοντας τη στρατηγική του κόµµατός του στον δρόµο προς τις κάλπες, είτε αυτές έρθουν εντός του 2018 είτε λίγο αργότερα. Βασική θέση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι πως δεν αρκεί να αναδειχθεί πρώτη δύναµη στις επόµενες εθνικές κάλπες, αλλά να διαµορφώσει µια ευρύτερη κοινωνική συµµαχία, που θα στηρίξει ένα θετικό αφήγηµα για τη χώρα.

Σηµειώνεται πως εδώ και περίπου έναν χρόνο στην Πειραιώς έχουν ξεκινήσει µια διαδικασία πρωτότυπη για κόµµα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Εκτός από το κυβερνητικό πρόγραµµα -του οποίου τµήµατα έχουν ήδη δηµοσιοποιηθεί, ενώ αναµένεται να δηµοσιοποιηθούν και άλλα το επόµενο διάστηµα-, διαµορφώνεται και ένα αναλυτικό σχέδιο υλοποίησης του προγράµµατος, µε την προετοιµασία ακόµα και των νοµοσχεδίων και των υπόλοιπων κυβερνητικών παρεµβάσεων που χρειάζονται για την εφαρµογή συγκεκριµένων πολιτικών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», περισσότερα από 30 σχέδια νόµου βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναµένεται να πάρουν το «πράσινο φως» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να περιληφθούν στον σχεδιασµό της Νέας ∆ηµοκρατίας για τους πρώτους µήνες διακυβέρνησης της χώρας.  

ΟΡΓΑΝΩΣΗ  

Το πρώτο από αυτά σχετίζεται µε την οργάνωση της κυβέρνησης και της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, µε κεντρικούς άξονες τη µείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση όλων των διαδικασιών εξυπηρέτησης του πολίτη και της επιχείρησης, την αξιολόγηση σε επίπεδο δοµών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναµικού, και την εµπέδωση της αξιοκρατίας.

Το δεύτερο νοµοσχέδιο αφορά σε µια «τολµηρή», όπως τη χαρακτηρίζουν στην Πειραιώς, φορολογική µεταρρύθµιση, που θα στηρίζεται στην καθιέρωση ενός απλού και σταθερού φορολογικού συστήµατος, µε χαµηλότερους συντελεστές για την εργασία και την επιχειρηµατικότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές τη δέσµευσή του για µείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% µέσα σε δύο χρόνια.

Αλλά και για τη µείωση του φόρου στα µερίσµατα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ. Επιπλέον, το «γαλάζιο» σχέδιο περιλαµβάνει και µια σειρά από ειδικά κίνητρα, που θα ενθαρρύνουν τις παραγωγικές επενδύσεις (όπως υπεραποσβέσεις και µεταφορά φορολογικών ζηµιών για περίοδο δέκα ετών) και τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το τρίτο νοµοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων. «Η επιχειρηµατική δραστηριότητα θα ξεκινάει και θα ασκείται ελεύθερη από γραφειοκρατικές και αχρείαστες διαδικασίες», αναφέρουν στην Πειραιώς.

Τρεις νοµοθετικές πρωτοβουλίες σχετίζονται µε την εκπαιδευτική µεταρρύθµιση που σχεδιάζει η Ν.∆., η οποία, όπως σηµειώνουν στελέχη του κόµµατος, θα εισαγάγει θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθµίδες του εκπαιδευτικού συστήµατος: από την πρόσβαση στους παιδικούς σταθµούς και την ενίσχυση της αυτονοµίας των δηµόσιων σχολείων, έως τη διασφάλιση της αυτοτέλειας των πανεπιστημίων και τη ριζική αλλαγή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει την κατάργηση των νομοθετημάτων Μπαλτά-Φίλη-Γαβρόγλου και την εμβάθυνση της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.

Στην Πειραιώς έχουν καταλήξει, επίσης, στην άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε οι διωκτικές Αρχές να μπορούν να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνονται παραβατικές και κακουργηματικές συμπεριφορές, αλλά και να σταματήσουν τα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων να βρίσκουν άλλοθι στις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Μία ακόμα νομοθετική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών. Αλλωστε, είναι συχνές οι αναφορές του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα αυτό, τονίζοντας την επιδείνωση της εγκληματικότητας και της ανομίας την τελευταία τριετία.

Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προωθεί ένα σχέδιο δράσης, με βασική αρχή τη μηδενική ανοχή απέναντι στο έγκλημα και την παραβατικότητα. Το σχέδιο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για την αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων, την κατάργηση εναπομείναντων ρυθμίσεων του Νόμου Παρασκευόπουλου και την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, καθώς και την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εστιών ανομίας και παραβατικότητας, όπως τα Εξάρχεια, το Μενίδι και το Πεδίον του Αρεως.

Εξι άλλες παρεμβάσεις αφορούν στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ίδρυση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για υποθέσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, η εκκαθάριση των παλαιών υποθέσεων, η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων, η πρότυπη δίκη, η υποβοήθηση των δικαστών, καθώς και η εξωδικαστική επίλυση διαφορών.  

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ  

Επιπλέον, νομοσχέδια έχουν καταρτιστεί για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και τη «δεύτερη ευκαιρία». Για τη Ν.Δ. η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο χιλιάδες πολίτες είναι όμηροι των οφειλών τους σε κράτος και τράπεζες. Για αυτό έχει ετοιμαστεί σχέδιο για γρήγορη και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Ετοιμες είναι και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων (ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης, διεύρυνση του ωραρίου των τελωνείων κ.ά.), καθώς και για την πρωτογενή παραγωγή (διαμόρφωση νέου πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, αδειοδότηση κτηνοτροφικών μονάδων, αναδιοργάνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λπ.), αλλά και την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.  

Η «γαλάζια» ομάδα εργασίας

Για την κατάρτιση των νομοσχεδίων εργάζεται ομάδα επιστημόνων και έμπειρων στελεχών, προερχόμενων τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη και του «γαλάζιου» γραμματέα Προγράμματος, Γιώργου Στεργίου. Τον συντονισμό του εγχειρήματος, από πλευράς της Γραμματείας Προγράμματος, έχει αναλάβει ο Γιώργος Βούτσινος, με σημαντική εμπειρία από τον χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και της Εκπαίδευσης, σε στενή συνεργασία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, καθηγητή στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Στέλιο Πέτσα, διευθυντή του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τη νέα γενιά στελεχών, βασικό ρόλο έχουν ο Σταύρος Βουρλούμης, οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ και διευθυντής της Γραμματείας Προγράμματος, η Αναστασία Πανοπούλου, διεθνολόγος, η Γωγώ Ρεμπούτσικα, οικονομολόγος, η Μαρία Σακελλαρίδου, νομικός με διεθνή εμπειρία, και η Ειρήνη Τσαγκαράκη, δικηγόρος διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου.  

Κωστής Χατζηδάκης: Λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δική μας. Και δική μας δουλειά δεν είναι μόνον η κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και η σοβαρή προετοιμασία για το αύριο», επισημαίνει στα «Π» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος προσθέτει ότι «στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο, εγκρίθηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας και τα στελέχη μας ξέρουν τι να λένε για την επόμενη μέρα.

Οι θέσεις μας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί όποιος θέλει μπορεί να βρει τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για τους φόρους, για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, για τα “κόκκινα” δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη Δημόσια Διοίκηση, για την Εκπαίδευση, για την απασχόληση, για τους αγρότες, για αυτούς που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη».

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει επίσης ότι «αυτή την περίοδο στη Γραμματεία Προγράμματος δουλεύουμε για την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση αυτών των θέσεων. Και για να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας, έχουμε ξεκινήσει να ετοιμάζουμε και τα βασικά νομοσχέδια. Η προσπάθειά μας θα είναι εμπροσθοβαρής.

Επομένως εξειδικεύουμε τις παρεμβάσεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσουμε τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εχουμε απόλυτη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουμε και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε. Δεν ακολουθούμε, λοιπόν, την κλασική οδό. Πρόγραμμα, δηλαδή, που ενίοτε δεν εφαρμόζεται κιόλας. Λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα. Και γράφουμε από τώρα τις νομοθετικές ρυθμίσεις για να μη χάνουμε χρόνο και για να κάνουμε τη διαφορά».  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018