«Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε τη Συμφωνία» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Πάνος Καμμένος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι η Βουλή των Σκοπίων δεν θα δεχθεί την συμφωνία αυτή και υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία με τον όρο Μακεδονία.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος, κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως τη ΝΔ να πάρει θέση στο θέμα των Σκοπίων. Σχετικά με τα εθνικά θέματα, αφού εξέφρασε αυτή τη φορά την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αναιρώντας τις προηγούμενες δηλώσεις του όπου τον αμφισβητούσε, περιορίστηκε στο να κάνει δηλώσεις σχετικά με την ΑΟΖ, παραλείποντας θέματα όπως την τουρκική προκλητικότητα ή τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Αναφορικά με την κυβερνητική συνεργασία επανέλαβε ότι πρόκειται για μια έντιμη συνεργασία που θα πάει μέχρι τέλος. Τέλος, ανακοινώνοντας το νέο εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ, Θοδωρή Τοσουνίδη, και αφού ευχαρίστησε την Μανταλένα Παπαδοπούλου για την συνεργασία τους, υπογράμμισε πως το κόμμα του ετοιμάζεται για τις επόμενες εκλογές και τους υποψήφιους που θα απαρτίσουν τα ψηφοδέλτιά του, σημειώνοντας ακόμη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».    

Σκοπιανό

«Δεν συμφωνούμε. Δεν ψηφίζουμε» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο εκ του ασφαλούς αφού αποκάλυψε στη συνέχεια ότι εκτίμησή του είναι πως η Συμφωνία, όχι μόνο δεν θα έρθει στην Ελληνική Βουλή, αλλά ούτε καν στη Βουλή των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι «Δεν θα περάσει από την Βουλή των Σκοπίων». Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η θέση  των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια. Δεν συμφωνούμε και δεν ψηφίζουμε καμία συμφωνία που να περιέχει το όνομα Μακεδονία μέσα.

Είναι μια απόφαση που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Είμαστε σε μια φάση που περιμένουμε μια επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ζάεφ. Όποια κι αν είναι η πρόταση αυτή εφόσον δεν ακολουθεί την πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα ψηφιστεί. Η πρόταση η οποία έχει διαμορφωθεί περιέχει ακριβώς τις προτάσεις που είχαν διαμορφωθεί επί Καραμανλή. Το erga omnes και όλες τις άλλες απαιτήσεις.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι: Μετά την συμφωνία με τον Ζάεφ, αν και κρατάω τις επιφυλάξεις μου, θα υπογραφεί η συμφωνία, αλλά δεν θα έχει καμία ισχύ μέχρι να υπογραφεί από την Βουλή των Σκοπίων. Τότε και μόνο θα έρθει στην Ελληνική Βουλή. Η δική μας θέση ότι πριν από οποιοδήποτε βήμα, θα πρέπει συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή να γίνει δεκτή από τη Βουλή των Σκοπίων. Η Ελλάδα έχει κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό από αυτή την διαπραγμάτευση. Ότι δεν είναι αυτή που διακόπτει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.  

«Να πάρει θέση η ΝΔ»

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση στο θέμα του Σκοπιανού, ενώ εστίασε κυρίως στη ΝΔ, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό. «Καλούμε και τα άλλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει την θέση της. Θα ψηφίσει τη συμφωνία ή όχι; Θα συμφωνήσει με την πρόταση Καραμανλή ή όχι; Οφείλει να πάρει θέση η ΝΔ απέναντι στον ελληνικό λαό.  

Κυβερνητική συνεργασία

Στο θέμα της κυβερνητικής συνεργασίας και στον απόηχο ακόμη και των σημερινών δηλώσεων του βουλευτή των ΑΝΕΛ, ότι το Σκοπιανό μπορεί να αποτελέσει και αιτία «διαζυγίου» από την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Έχουμε μια έντιμη συνεργασία που θα πάει μέχρι τέλος. Έχουμε πει στον ελληνικό λαό την απόλυτη αλήθεια. Όταν φύγαμε από την εποχή της πλήρους αρνήσεως διαπραγματεύσεως με τους θεσμούς, ψηφίσαμε ένα άλλο πρόγραμμα κι αυτό είναι γνωστό στον ελληνικό λαό. Έντιμα πριν από τις εκλογές το θέσαμε στον ελληνικό λαό. Τώρα περνάμε στην εποχή μετά το μνημόνιο. Αυτή η εποχή θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περιγράφουν τα μέσα ενημέρωσης».  

Εθνικά θέματα

Για τα εθνικά θέματα ο κ. Καμμένος, περιορίστηκε στο θέμα της ΑΟΖ, αφήνοντας απ’ έξω θέματα όπως δύο Έλληνες στρατιωτικοί. «Δέχθηκα επίθεση όταν μίλησα στα Ψαρά για την ΑΟΖ. Αυτά που έχω πει ωστόσο ισχύουν. Δεν θα κάνουμε στα εθνικά θέματα που θα υπονομεύσει την έξοδο της χώρας μας από το Μνημόνιο. Όντα θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, εμείς ωστόσο θα παραμείνουμε πιστοί στις θέσεις μας».

Τέλος, ανέφερε ότι «άμεση και ακαριαία η απάντηση σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας ακεραιότητα. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».