Πράσινο φως στον Μητσοτάκη από το ΕΛΚ για πλεόνασμα και μείωση φόρων
Στο πλευρό του προέδρου της ΝΔ το Λαϊκό Κόμμα για την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη μείωση των φόρων
Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα έχει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, στη μείωση των φόρων, που αποτελεί συστατικό της φιλελεύθερης ιδεολογίας, και στην προσέλκυση επενδύσεων έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συνέδριο του ΕΛΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στις 6-8 Ιουνίου.
«Η Ελλάδα περνάει στη μετα-λαϊκίστικη περίοδο, γιατί οι πολίτες κατάλαβαν τι σημαίνει να ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, που ήταν ο «οικοδεσπότης» της κλειστής σύναξης. «Η Ελλάδα χρειάζεται μια φιλική κυβέρνηση στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις και ο Κυριάκος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να το κάνει και με τη δική μας στήριξη», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν ο μόνος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσκλήθηκε ως κεντρικός ομιλητής και δέχθηκε ερωτήσεις. Οι άλλοι τρεις ήταν αρχηγοί κρατών, όπως οι καγκελάριοι της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, και ο πρόεδρος και πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. ανήκει, με συνέπεια, στη μεγάλη οικογένεια του ΕΛΚ. «Δεν είμαστε περιφερόμενοι, όπως άλλοι», είπε, αφήνοντας αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλιστών.
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Στην κορυφή της ατζέντας του ΕΛΚ στο Μόναχο ήταν η αντιμετώπιση του λαϊκισμού, είτε προέρχεται από τη Δεξιά είτε από την Αριστερά. Η Ιταλία είναι ο μεγάλος εφιάλτης της Ε.Ε. Η κυβέρνηση συνεργασίας των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά, της οποίας οι προγραμματικές εξαγγελίες ανεβάζουν το έλλειμμα της Ιταλίας στο 6%-7% του ΑΕΠ, προκαλεί ανατριχίλα στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο τετ-α-τετ που είχε με τον Κυρ. Μητσοτάκη εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα νικήσει τον λαϊκισμό.
«Ο κ. Τσίπρας έταζε τόσα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση. Φανταστείτε τι θα κάνει τώρα, που ξέρει ότι χάνει», δήλωσε σε συνομιλητές του. «Εμείς δεν θα απαντήσουμε στον λαϊκισμό με λαϊκισμό, αλλά με το σχέδιό μας. Η ιστορία της Ελλάδας δίνει μαθήματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός Τσίπρα στοίχισε 100 δισ.».
Αρκετοί από τους παρισταμένους τού έθεσαν ερωτήσεις, όπως για το Σκοπιανό, για το οποίο ανέφερε ότι «το θέμα έχει ευαισθησία στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να περιφρονούμε την άποψη της κοινής γνώμης». Για τα πρωτογενή πλεονάσματα επανέλαβε ότι μια ασφυκτική πολιτική αποδυναμώνει την προοπτική της χώρας μετά την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος.
«Αφού αποδείξουμε μεταρρυθμιστική προσήλωση, το ΕΛΚ θα στηρίξει την προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων», δήλωσε. «Βρίσκει μεγάλη κατανόηση. Δεν πρέπει η χώρα να πληρώσει τον λογαριασμό της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας του Τσίπρα». Ζήτησε ρύθμιση για το χρέος. «Κάντε το για τη χώρα, όχι για τον Τσίπρα», τόνισε, γνωρίζοντας τις αρνητικές διαθέσεις των συνομιλητών του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης καθόταν δίπλα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Κουρτς, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ανάλογου του ΔΝΤ), που θα μπορεί να δίνει μακροπρόθεσμα δάνεια υπό όρους, αλλά και άμεση στήριξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί το Βrexit να επηρεάσει την Ιρλανδία και να χρειαστεί η Ε.Ε. να παρέμβει.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τετ-α-τετ με τους κ. Ντολ, Βέμπερ και Ετινγκερ. Από τον επίτροπο της Ε.Ε. ζήτησε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να αυξήσει τα κονδύλια για το Μεταναστευτικό και ο αριθμός των ανδρών της Frontex να αυξηθεί από 1.500 στους 10.000, για να είναι αποτελεσματική η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως είπε απευθυνόμενος και στον Αυστριακό καγκελάριο.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ
Το κτίσιμο διεθνών συμμαχιών βρίσκεται στην προμετωπίδα της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη. Από το Μόναχο πέταξε στο Τορίνο για να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, με κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής σκηνής. Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου θα βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου θα έχει τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του Αμερικανικού Εβραϊκού Συμβουλίου, που θα τιμήσει τη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ.
Στις 26 Ιουνίου θα επανέλθει στη Γερμανία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον νέο υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο, Ολαφ Σολτς, τον πρώην πρωθυπουργό της Βαυαρίας και υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, και τον υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 9 Ιουνίου 2018