Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε δεκτός σήμερα το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή το Σκοπιανό,  προκειμένου η συμφωνία να έρθει στη Βουλή, κάτι που φαίνεται ωστόσο από την απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλο ότι δεν θα είναι στις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει άμεσα.   

Κατά την συνάντησή τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ενστάσεις του σχετικά με την συμφωνία τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει την συμφωνία από την στιγμή που ο πολιτικός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας αυτής. 

«Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια κατάσταση η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας Πρωθυπουργός ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα η οποία, στη συνέχεια, δεν θα μπορεί να αλλάξει. Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς -όπως θα το πράξω και εγώ- έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει, το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθεί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου, για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο». 

Στην έκκληση ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη να έρθει το θέμα στη Βουλή, με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν εμφανίστηκε θετικός, σημειώνοντας απλά ότι αυτό εντάσσεται στα πλαίσια των Συνταγματικών δικαιωμάτων του και  των αρμοδιοτήτων του.