Το  πολιτικό δεδικασμένο δημιουργήθηκε μετά το χθεσινό διάγγελμα  Τσίπρα και την  επίσκεψη του στον  Πρόεδρο της  Δημοκρατίας.  Εφεξής  και για όσο παραμένει η εκκρεμότητα, οι Σκοπιανοί , η ευρωπαϊκή και η διεθνής  κοινότητα  θα  ξεκινούν τις συζητήσεις τους  με την  Ελλάδα, υπό το πρίσμα της «Βόρειας  Μακεδονίας»  και της «Μακεδονικής γλώσσας».

Μπορεί να  μην υπάρχουν  Τσίπρας  - Καμμένος  αλλά  θα υπάρχει το   ανεξίτηλο πολιτικό τους  χνάρι σε αυτό το μείζον εθνικό  θέμα. Ο Ν. Κοτζιάς πρόκειται  να υπογράψει, στις Πρέσπες, την  «κατ’ αρχήν συμφωνία» με τον Σκοπιανό ομόλογο του,  άρα αναμένεται και το νομικό δεδικασμένο.  

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το απόγευμα έξω από το  Μαξίμου  ότι η συνάντηση στις Πρέσπες  για τις πρώτες  υπογραφές,  θα πραγματοποιηθεί  κάποια στιγμή,  χωρίς να την  προσδιορίζουν χρονικά  διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «ο Τσίπρας  θέλει να φέρει την τελική συμφωνία στη Βουλή μέχρι τον Νοέμβριο».  

Ο  Καμμένος   

Λίγες ώρες νωρίτερα , ο κυβερνητικός … συνεταίρος Π.  Καμμένος  εξέφραζε  δημοσίως την  εκτίμηση του στο πρόσωπο  του  πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών  λέγοντας  ότι  με τον  πρώτο «τα είπαμε από κοντά και θα δείτε ότι  το κείμενο της συμφωνίας θα βασίζεται στις θέσεις  Καραμανλή»  ενώ ο δεύτερος  τον διαβεβαίωσε (σς προφανώς συναντήθηκαν) ότι «οι Σκοπιανοί  δεν θα δεχθούν τη συμφωνία».  

Οι «θέσεις Καραμανλή» έχουν μερική σχέση με το  περιεχόμενο της παρούσας συμφωνίας και  φυσικά όχι στη διάσταση που προβάλλεται από το Μαξίμου.  

Στήριξη   

Το ερώτημα  είναι λοιπόν τι θα πράξει ο Καμμένος σε περίπτωση που ο  Κυρ. Μητσοτάκης υποβάλλει πρόταση μομφής για το Σκοπιανό.  Θα ρίξει  την κυβέρνηση ή θα την κρατήσει όρθια;  Το δεύτερο θα συμβεί αφού στη χθεσινή συνέντευξη ανέφερε: «Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία  για το όνομα των Σκοπίων  που θα περιέχει το  όνομα Μακεδονία  ή παράγωγα αυτού» . 

Ενδεχόμενη πρόταση  μομφής  από  πλευράς  ΝΔ θα στρέφεται  κατά της  κυβέρνησης και όχι κατά της συμφωνίας η  οποία για να κυρωθεί από το ελληνικό  κοινοβούλιο θα πρέπει να  ψηφιστεί  πρώτα από τους  Σκοπιανούς  σε εθνική κάλπη και σε   κοινοβουλευτικό επίπεδο υπό μορφή  συνταγματικής  αλλαγής.  

Τουλάχιστον αυτό θα επικαλεστεί στη Βουλή ο αρχηγός των ΑΝΕΛ για να κρατήσει την καρέκλα του. Θεωρεί άλλωστε  ότι  σε λίγες ημέρες (21/6/2018) θα  γίνουν οι επίσημες  ανακοινώσεις για την  έξοδο της Ελλάδας  από τα  Μνημόνια γεγονός το οποίο θα επισκιάσει το Σκοπιανό.   Κοντολογίς,  το έργο είναι έτοιμο  και «μονταρισμένο»  για το νέο  κόμμα στα δεξιά της Δεξιάς και οι επίδοξοι …  Μακεδονομάχοι άρχισαν να ράβουν φουστανέλες.