«Όχι σε σαλαμοποίηση της λύσης» έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου για το Σκοπιανό, ενόψει της συνάντησης Τσίπρα- Ζάεφ στη Σόφια τον περασμένο Μάιο αλλά όπως φαίνεται όλα άλλαξαν σε λιγότερο από έναν μήνα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας ωστόσο, προκύπτει το ακριβώς αντίθετο. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ.9 και παρ.10, εισάγεται η «σαλαμοποίηση» στη λύση του προβλήματος, του Σκοπιανού. Με την παρ. 10 του άρθρου 1, αναφέρεται ΡΗΤΑ (ρητά), ότι θα υπάρξουν δύο μεταβατικές περίοδοι, μία «τεχνικής» και μία «πολιτική».

Στην «τεχνική» μεταβατική περίοδο που θα αφορά όλα τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και τα έγγραφα εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό, θα μπορούν να αλλάξουν σε Βόρεια Μακεδονία μέσα σε 5 χρόνια το αργότερο. Μέχρι τότε θα έχουν εφαρμογή και σε ισχύ οι σημερινές ονομασίες του κρατιδίου των Σκοπίων.

Παράλληλα, εισάγεται και μία μεταβατική περίοδος, στο άρθρο 1 παρ.10β, η οποία σχετίζεται με τα έγγραφα για αποκλειστική εσωτερική χρήση. Η έκδοση των εγγράφων σύμφωνα με τις αλλαγές που προβλέπονται στην ονομασία σε αυτή τη συμφωνία, θα ξεκινούν στο άνοιγμα του κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου στο συναφές πεδίο και θα ολοκληρώνεται από το άνοιγμα του αντίστοιχου κεφαλαίου εντός 5 χρόνων.

Με λίγα λόγια, οι αλλαγές στα εσωτερικής χρήσεως έγγραφα των Σκοπίων θα γίνεται ταυτόχρονα με κάθε κεφάλαιο της ενταξιακής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρονικό ορίζοντα τα 5 έτη του κάθε κεφαλαίου.