Στο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τις περίφημες αλυτρωτικές διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία» καθώς και «μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι συμφωνήσαμε οι γείτονές μας στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση να αναλάβουν την υποχρέωση να αφαιρέσουν από το Σύνταγμα τους οποιαδήποτε αναφορά θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αλυτρωτική».

Μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας ωστόσο η «ρετσινιά» του αλυτρωτισμού κολλάει και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα με το άρθρο 6 της Συμφωνίας, γίνεται αναφορά, ότι κανένα από τα δύο μέρη δεν θα υιοθετεί πολιτικές και συμπεριφορές, με τις οποίες θα προκαλείται προπαγάνδα και αλυτρωτικές τάσεις του ενός μέρους προς το άλλο μέρος.

Αυτή η διάταξη, χρήζει διευκρινίσεων, διότι όπως είναι διατυπωμένο, δημιουργεί τη βάση για ερμηνεία, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί συμπεριφορές ιδιωτών, ως αλυτρωτικό στοιχείο και προπαγανδιστικό.

Με αυτήν την έννοια παραδεχόμαστε ως ένα από τα δύο μέρη, ότι πραγματοποιούσαμε αλυτρωτικές συμπεριφορές εις βάρος των Σκοπίων.