Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε πως, σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την στήριξη των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές του δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τον Τσίπρα και θα γίνουν νέες εκλογές. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε σφοδρά στην στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «γελάνε και τα έδρανα της Βουλής με τις κόκκινες γραμμές του Καμμένου». 

Υπογράμμισε ότι η στήριξή του στη συμφωνία για το Σκοπιανό «δεν μας κατατάσσει στην συμπολίτευση»: «Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση» τόνισε, λέγοντας πως «Πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητά τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ή έστω την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση»

Σχετικά με την υποστήριξή του στη συμφωνία, είπε πως ο «κόσμος θέλει από όλους μας μια δημιουργική δράση. Δεν είμαστε ποδοσφαιρική εξέδρα. Δεν γιουχάρουμε όλες τις φάσεις μόνο και μόνο επειδή η μπάλα είναι στα πόδια αντιπάλων μας».

«Έχω πάψει να αναζητώ το τέλειο στην πολιτική. Η συμφωνία έχει αδυναμίες, τις επεσήμανα από την πρώτη στιγμή, αλλά αυτή ειδικά την εποχή είναι μια χρήσιμη συμφωνία. Πρέπει να κλείσουμε τα μικρά μέτωπα και να ασχοληθούμε με το μέτωπο από ανατολάς. Οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα αεροδρόμια στα Σκόπια και την Αχρίδα. Αυτή είναι μια επιχειρηματική συμφωνία. Και έχουν και ένα στρατιωτικό στόχο. Να αποκτήσουν αεροπορική στρατιωτική βάση στα βόρειά μας. Είναι παλιά τους επιδίωξη. Θα τους αφήσουμε; Δίνουν συνεχώς λεφτά για τζαμιά και ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές; Θα τους αφήσουμε; Ο μόνος τρόπος λοιπόν να ανακόψουμε την επέλαση των Τούρκων στα Δυτικά Βαλκάνια είναι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη. Αν εμείς τους κλείσουμε τον δρόμο, τότε το ισλαμικό τόξο θα επεκταθεί και θα τεντωθεί» τόνισε.

Όσον αφορά δε τα συλλαλητήρια, είπε: «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο διχασμό. Να πάψουμε να είμαστε απόλυτοι και να μην τα θυσιάζουμε όλα κυνηγώντας ο καθένας το κομματικό του συμφέρον. Κάποιοι το 2014 τροφοδότησαν τον διχασμό φωνάζοντας «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και έλεγαν τους αντιπάλους τους "προδότες γερμανοτσολιάδες" και τώρα κάποιοι άλλοι για να ανταποδώσουν λένε "προδότες - μειοδότες που πουλάτε την Μακεδονία". Ας μην αντιγράφει ο ένας τον κακό εαυτό του άλλου. Να πούμε επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια. Να μην τους πουλάμε εθνικά φούμαρα. Να ξέρουν όλα τα στοιχεία και τους πραγματικούς εθνικούς κινδύνους».