Μπορεί η προσοχή της Πειραιώς να είναι αυτό το διάστημα αποκλειστικά στραμμένη στις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το Σκοπιανό, ωστόσο οι «γαλάζιοι» επιτελείς κάθε άλλο παρά αγνοούν τις διεργασίες στα υπόλοιπα ανοικτά πολιτικά μέτωπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλαγές που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με βασικό σημείο προβληματισμού το θολό τοπίο που επικρατεί σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αλλά και το ορατό σενάριο διενέργειάς τους με σύστημα απλής αναλογικής. Εξάλλου, ο συγκεκριμένος παράγοντας συνιστά κεντρικό πυλώνα του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου σε ό,τι αφορά και τις εθνικές κάλπες, με τα κυβερνητικά στελέχη να μιλούν ανοικτά ακόμη και για πιθανότητα ταυτόχρονης πραγματοποίησης των δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή τόσο στον αρμόδιο γραμματέα, Τ. Γαϊτάνη, όσο και στον γραμματέα της Π.Ε., Λ. Αυγενάκη, να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα στηριχθούν (έστω και εμμέσως πλην σαφώς, αφού η σημερινή ηγεσία αποστασιοποιείται από τη λογική των παραδοσιακών χρισμάτων) από την αξιωματική αντιπολίτευση στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, έχει ζητήσει την παράδοση ενός αρχικού πλάνου μέχρι τις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόσφατη σύσταση της ομάδας αξιολόγησης των «γαλάζιων» αυτόδιοικητικών στελεχών ανά την περιφέρεια, με επικεφαλής τον Ν. Κακλαμάνη.

Μεγάλο βάρος πέφτει φυσικά στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται «λευκός καπνός». Στην Αθήνα, δεδομένη θεωρείται πια η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννη, ενώ σημαντικός παράγων στην εν λόγω εξίσωση θα είναι ο Γ. Πατούλης, που έχει δώσει εδώ και καιρό στίγμα και η αντίδραση του οποίου στην προώθηση οποιασδήποτε άλλης υποψηφιότητας από την πλευρά της Ν.Δ. θα είχε, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε δεύτερο πλάνο φαίνεται να περνούν οριστικά και αμετάκλητα οι φήμες που αφορούσαν τους δύο πρώην υπουργούς, Β. Κικίλια και Ο. Κεφαλογιάννη, και που διάφορα «γαλάζια» κέντρα της πρωτεύουσας επιμένουν να τους κρατούν στο παιχνίδι.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη περί πρόθεσής του να μη διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία (αν και οι γνωρίζοντες τον κρατούν στο κάδρο) άνοιξαν την όρεξη σε ουκ ολίγους ενδιαφερόμενους. Κάπως έτσι, έσπευσαν να διατρανώσουν είτε δημόσια είτε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την επιθυμία τους να δοκιμάσουν την τύχη τους κόντρα στον Γιάννη Μπουτάρη.

Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις ήταν αυτές του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Καλαφάτη, Μ. Κυριζίδη, ο οποίος έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του δημάρχου Μενεμένης-Αμπελοκήπων, Λ. Κυρίζογλου, και νωρίτερα του περιφερειακού συμβούλου με τον Απ. Τζιτζικώστα, Χ. Αηδονόπουλου. Ωστόσο, στην Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να παράσχουν στήριξη σε ένα πολύ πιο δυνατό όνομα, για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιστροφής του δήμου της συμπρωτεύουσας σε φίλα προσκείμενα χέρια, με τους προαναφερθέντες να μην έχουν καμία τύχη να λάβουν το άτυπο χρίσμα της Πειραιώς.

Ως εκ τούτου, έχουν ακουστεί ήδη τα ονόματα της Ελ. Ράπτη, του Θ. Ζαγοράκη (αν και αμφότεροι αποστασιοποιούνται από την αντίστοιχη σεναριολογία), του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, του προέδρου του ΤΕΕ, Π. Μπίλια, του υιού του Σ. Κούβελα, Δημήτρη, και του Αθ. Σαββάκη, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Την ίδια ώρα, μηδαμινές ελπίδες έχει για να γίνει πράξη η επιθυμία που εκφράζει εσχάτως ο πρώην υφυπουργός Γ. Ορφανός να ηγηθεί της προσκείμενης στην αξιωματική αντιπολίτευση δημοτικής παράταξης    

Διεργασίες

Στον Πειραιά, όπως λένε οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, ο υπερκομματικός χαρακτήρας του συνδυασμού του νυν δημάρχου, Γιάννη Μώραλη, είναι απολύτως συμβατός με τη λογική του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που μοιραία συνιστά σημαντική παράμετρο για τη στάση της Ν.Δ. στο μεγάλο λιμάνι. Στην Πάτρα, έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει εκ νέου ο Κ. Χριστόπουλος, αν και είναι κοινό μυστικό ότι ο τοπικός κομματικός πυρήνας δείχνει εμφανή προτίμηση στον επιφανή επιχειρηματία, Π. Μαρλαφέκα.

Στο Ηράκλειο «παίζει» ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου, Ζ. Δοξαστάκης, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του πρώην δημάρχου, Γ. Κουράκη, που διατηρεί άριστες σχέσεις με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα Χανιά, όλα δείχνουν ότι η Ν.Δ. στρέφεται στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αρ. Παπαδογιάννη. Στη Λάρισα, δίαυλο επικοινωνίας με την Πειραιώς αναζητούν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρ. Καραλαριώτου, και ο Αχ. Νταβέλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Στον Βόλο, σε ανοικτή γραμμή με την Πειραιώς βρίσκεται η Ν. Καπούλα, που συσπειρώνει μεγάλο μέρος των «γαλάζιων» δυνάμεων της πόλης. Τέλος, στα Γιάννενα γίνονται συζητήσεις για την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Στ. Καλογιάννη, αλλά «μπαίνουν σφήνα» ο Παντελής Κολόκας, ο πρώην δήμαρχος Ν. Γκόντας και ο καθηγητής Μετεωρολογίας Α. Μπαρτζώκας.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 16 Ιουνίου, 2018