Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου άσκησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο «Export Summit VΙ» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «παρά την 25ετή εθνική εκκρεμότητα στις διμερείς σχέσεις και τη 10ετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ παρέμεναν στενές και οι σχέσεις των δύο λαών φιλικές». Συμπλήρωσε δε, ότι οι σχέσεις αυτές τίθενται τώρα υπό αμφισβήτηση εξαιτίας της επιπόλαιης συμφωνίας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τώρα, όμως, κινδυνεύουν να υπονομευτούν λόγω της επιπόλαιης συμφωνιας που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Η συμφωνία έφερε στο προσκήνιο πάθη άλλων εποχών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα της μακεδονικής γης, σημείωσε ότι «όλα αυτά τίθενται υπό αμφισβήτηση» ενώ σχολίασε πως «είναι εκατοντάδες εκατοντάδες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα αυτό το όνομα». «Ποιες είναι αυτές οι μεικτές επιτροπές και τα δικαστήρια που θα αποφασίζουν;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για «κυνισμό χωρίς όρια και τέλος προκειμένου να παραμείνουν λίγο περισσότερο στην εξουσία» μίλησε για «ανέντιμο και ανήθικο συμψηφισμό» οικονομικών και εθνικών επιλογών και σε ότι αφορά τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ τόνισε πως λέει τα ίδια στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι η συμφωνία είναι «κακή» και η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει στη Βουλή.

«Η χώρα βαδίζει ήδη σε έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο από ένα τέταρτο επί της ουσίας μνημόνιο και από μια πολύ κακή συμφωνία για το Σκοπιανό. Το τέταρτο μνημόνιο υπονομεύει σε βάθος χρόνου την οικονομία ενώ η κακή συμφωνία για το Σκοπιανό ανοίγει εθνικές πληγές με αδιευκρίνιστες ακόμα συνέπειες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε λίγες μέρες στο πλαίσιο μιας χρονικής σύμπτωσης η οποία εύλογα γεννά πολλά ερωτηματικά. Αλήθεια ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα εξπρές ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, που ενδιαφερόντουσαν περισσότερο να λυθεί αυτό το θέμα, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; Και ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματα μας; Στην καλύτερη περίπτωση μια σκόπιμη πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες για να προωθηθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σχέδια του Μαξίμου. Στη χειρότερη μιλάμε για έναν ανέντιμο και τελικά ανήθικο συμψηφισμό κάποιων πρόσκαιρων επαίνων από ξένους με μόνιμες εθνικές υποχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές και αποδεικνύει ότι ο κυνισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει δυστυχώς ούτε όρια ούτε τέλος. Η χώρα οδηγείται σταθερά σε όλο και χειρότερη θέση μόνο και μόνο για να κρατηθούν λίγο παραπάνω στις καρέκλες τους αυτοί που κυβερνούν» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την οικονομία, επανέλαβε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για μείωσης της φορολογίας σε 20% (από 29%) και στα μερίσματα καθώς και τη μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ. Δήλωσε δε, ότι θα υπάρξουν δύο κλίμακες ΦΠΑ σε 11% και 24% αντίστοιχα. Τόνισε δε, ότι για την ανάπτυξη του τουρισμού, θα μειωθεί ο ΦΠΑ στο 13%.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ κάλεσε τους επιχειρηματίες να εμπιστευτούν την επόμενη κυβέρνηση και να στηρίξουν για τη δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις αποκρατικοποιήσεις. «Θα αντιστρέψουμε τη λογική των αδειοδοτήσεων» σημείωσε και εξήγησε ότι «ένα κομμάτι θα εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα». Αναφέρθηκε, ακόμη, στα κόκκινα δάνεια και την αναγκαία, όπως τη χαρακτήρισε, οφειλές – φαντάσματα για να «εστιάσουν οι αρχές στις οφειλές που είναι εισπράξιμες».

Τέλος, τους κάλεσε να δεσμευτούν ότι θα επενδύσουν στην Ελλάδα και θα προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις κάνοντας τους εργαζομένους κοινωνούς της επιχειρηματικής επιτυχίας τους. «Οι προτάσεις δεν είναι μόνο τίτλοι αλλά από πίσω κρύβουν ένα ολόκληρο σχέδιο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα σχέδιο που θα δημιουργήσουμε γιατί το πιστεύουμε κι όχι γιατί μας υποχρεώνουν», σημείωσε.

«Είναι η ώρα να φύγουν γιατί όσο μένουν προκαλούν κι άλλη ζημιά στην πατρίδα μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή κυβέρνηση.