Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΝΔ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος του κόμματός του για το θέμα και για την ανάγκη επίτευξης των αυξημένων στόχων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την κυκλική οικονομία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο τρίπτυχο ελάττωση-επανάχρηση-ανακύκλωση (reduce-reuse-recycle), αλλά και στις αρχές της κυκλικής οικονομίας που αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου παραγωγικού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που προωθεί η Ν.Δ. Ο κ. Σκρέκας χαρακτήρισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων της σημερινής κυβέρνησης ανεδαφικό, πράγμα που αποδεικνύεται από την πλήρη αδυναμία υλοποίησης του εδώ και τρία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., άσκησε κριτική τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στην Περιφέρεια Αττικής και τους καταλόγισε αδράνεια στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα τόνισε ότι, παρόλο που ο ΧΥΤΑ Φυλής αναμένεται να υπερκορεστεί στις αρχές του 2019 και άρα θα αδυνατεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα, «η σημερινή κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τη διαχείριση του διαφαινόμενου αδιεξόδου». Σημείωσε επιπλέον ότι πρωταρχικός στόχος της Ν.Δ. είναι αυτό το αδιέξοδο να μην επηρεάσει τις ζωές των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των φορέων, δήλωσε ότι η Ν.Δ. έχει ήδη διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που θα δώσει συνολική και οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας μεγάλης μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων και δύο μικρότερων, ικανών να καλύψουν τον όγκο των συμμείκτων απορριμμάτων στην Αττική.

Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. για το διαχωρισμό των υλικών στο σπίτι (διαλογή στην πηγή), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων (βιο-αποβλήτων) με κίνητρα που θα δοθούν σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματος θα περιλαμβάνει και ενέργειες με στόχο τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει στη θάλασσα.

Στη σύσκεψη μετείχαν μεταξύ άλλων: οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Εσωτερικών κ. Κ. Σκρέκας και Μ. Βορίδης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, ο επικεφαλής της WWF Ελλάς κ. Δ. Καραβέλας και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης κ. Φ. Κυρκίτσος.