Την ένταξη της πΓΔΜ μπλοκάρουν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ολλανδίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. 

Η επίλυση του ονοματολογικού δεν στάθηκε αρκετή για να πάρουν την έγκριση για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το «όχι» ειπώθηκε από χείλη Γάλλων και Ολλανδών διπλωματών με την Χάγη να επισημαίνει ότι η πΓΔΜ δεν πληροί, προς το παρόν, δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της. Τα κριτήρια αφορούν την εφαρμογή του κράτος δικαίου και τη διοικητική ικανότητα της χώρας.

Πάντως οι Ολλανδοί διευκρινίζουν ότι, αν υπάρξει πρόοδος στα δύο σημεία - κλειδί για την ένταξη της πΓΔΜ, τότε εκείνοι δεν έχουν πρόβλημα να ψηφίσουν «Ναι» στην ένταξη της γειτονικής χώρας, χωρίς, όμως, να προσδιορίζουν το χρονικό διάστημα. 

Από τη δική τους πλευρά, οι Γάλλοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι βρίσκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ βάζουν «βέτο» και στην ένταξη της Αλβανίας.

Σύμμαχος της πΓΔΜ... ο Κοτζιάς

Σύμμαχο στο πρόσωπο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, έχουν βρει οι Σκοπιανοί. Ο κ. Κοτζιάς είναι στα «κάγκελα» απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία καθώς, εξαιτίας της στάσης τους, απειλείται με ναυάγιο η συμφωνία των Πρεσπών. Υπενθυμίζεται ότι κίνητρο για την υπερψήφιση της συμφωνίας σε δημοψήφισμα που θα διοργανώσει ο Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.