Λίγες ημέρες μετά το Eurogroup και ενώ το παραμύθι του χρέους έχει ήδη αρχίσει να ξεφουσκώνει, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη ξεκινήσει να... προαναγγέλλει πως θα προαναγγείλει κάποια στιγμή φοροελαφρύνσης. 

Σε δηλώσεις του την Τρίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΥΠΟΙΚ υποστήριξε, πως ο πολίτης «σιγά- σιγά καταλαβαίνει» πόσο «καλή είναι η συμφωνία», «δηλαδή βλέπει ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι πιο πολύς κόσμος έχει απασχόληση, ότι υπάρχει αύξηση στον εμπορικό τζίρο. Τώρα, με αυτήν τη συμφωνία -επειδή αλλάζει το κλίμα, βγαίνουμε από το μνημόνιο, θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις- ο ρυθμός βελτίωσης στην τσέπη του πολίτη θα αυξηθεί».

Ερωτηθείς για το αν αυτό σημαίνει φοροελαφρύνσεις, απάντησε καταφατικά: «Ήδη για το 2019 έχουμε ένα ποσό 700 εκατ. ευρώ που είναι πάνω από τον στόχο, το οποίο θα φανεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, για φοροελαφρύνσεις».

Αλλά... δεν μπορούσε να γίνει πιο συγκεκριμένος: «Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Εάν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, εάν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών, ή κάτι άλλο».

Όσον αφορά δε το αν είναι «εξαφανισμένος», είπε: «Με είδατε τα χαράματα της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο. Τη Δευτέρα το πρωί ήμουν στην εναρκτήρια συνάντηση με το ΔΝΤ για τη διαβούλευση για το άρθρο 4. Σήμερα το πρωί με είδατε που παρουσίασα και συζήτησα με την Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία»

Και προσέθεσε με το χιούμορ που τον διακρίνει: «Και να ξέρετε ότι στις άλλες χώρες λένε ότι "όταν ο υπουργός Οικονομικών είναι συνεχώς στα κανάλια, αυτό για κακό είναι, δεν είναι για καλό!". Οπότε, όσο λιγότερο με βλέπετε, τόσο καλύτερα είναι.