Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπακώστα να ζητήσει την σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών με τη συμμετοχή των προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Κ.Μπαρμπαρούση, Νίκο Μίχο και Δ.Κουκούτση.

Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, με την οποία ζητά να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής διευκρινίζεται ότι για τη διαδικασία συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι αρμόδιος ο πρόεδρος αλλά οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός. Το άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού αναφέρει ότι «ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίζεται σε 10».

Να σημειωθεί ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη που αποχώρησε από τους ΑΝΕΛ οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έφθασαν πλέον τους 10 και τηρούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα πρέπει, αν όλοι συναινούν, να παραδώσουν σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής με τις υπογραφές τους, καθώς το άρθρο 16 παράγραφος 3 ορίζει ότι:

«Οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, που περιέχει τον τίτλο του Κόμματος και τα ονόματα των μελών και του Προέδρου της. Η δήλωση αυτή υπογράφεται από όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ανακοινώνεται στη Βουλή και καταχωρίζεται στα Πρακτικά».

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κατερίνα Παπακώστα δεν έχει έρθει σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους εννέα βουλευτές και δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες υπογραφές, άρα το αίτημά της είναι έωλο. 

Βροχή τα «όχι» στην ανεξάρτητη βουλευτή

Ενδεικτικές είναι οι αντιδράσεις: «Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει δυνατότητα σύστασης Κοινοβουλευτικής Ομάδας στους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Δεν θα έδινα ποτέ τη συναίνεσή μου, ούτε θα συμμετείχα σε Κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία μέλη θα ήταν υπόδικοι βουλευτές, που δεν διστάζουν να επιβουλευτούν τη Δημοκρατία. Το θεωρώ το ελάχιστο χρέος μου απέναντι στον όρκο πίστης που έδωσα προς το Σύνταγμα» ήταν η άμεση απάντηση του Χάρη Θεοχάρη.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε και ο Ευάγγελος Αντώναρος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι αν εκείνος ήταν βουλευτής δεν θα έκανε ποτέ τη συγκεκριμένη κίνηση. Πρόσθεσε δε πως -κατά την άποψή του - «δεν υπάρχει κανένας τόπος και κανένα σημείο συνάντησης με οποιονδήποτε βουλευτή προέρχεται από την Χρυσή Αυγή».

Στην πρωτοβουλία της Κατερίνας Παπακώστα απάντησε ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος τονίζει: «Σχετικά με την επιστολή που απεστάλη από την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα, την ύπαρξη της οποίας πληροφορήθηκα από τα μέσα, θα ήθελα να γνωστοποιήσω ότι δεν έχω λάβει καμία επίσημη ενημέρωση. Για το λόγο αυτό με επιστολή μου προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση, με αριθμό πρωτοκόλλου 2972, ζήτησα την κοινοποίηση της εν λόγω επιστολής ώστε να ενημερωθώ και επίσημα για το περιεχόμενο της. Ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με όρκο και πίστη στο Σύνταγμα και με βασικό καθήκον να προασπίσω τη Δημοκρατία μας και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, δηλώνω ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω και να συνυπάρχω σε καμία κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δυνητικά θα συμμετέχουν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής».

Αναμένονται οι τοποθετήσεις και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που εκλέχθηκαν με κόμματα του δημοκρατικού τοξου, όπως οι Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης και Γιώργος Κατσιαντώνης.