Το σχέδιο του Μητσοτάκη για την στήριξη των αδυνάτων
Η κοινωνική και επιδοματική πολιτική της ΝΔ
Στην κατεύθυνση της ανάδειξης των σκοτεινών σημείων της συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών για το χρέος, αλλά και στην ενίσχυση της «γαλάζιας» ρητορικής έναντι των κοινωνικών ομάδων, η εκλογική συμπεριφορά των οποίων αναμένεται να αποτελέσει «κλειδί» για την επίτευξη της αυτοδυναμίας, στρέφει την προσοχή της η Ν.Δ. μετά τη φιέστα της... γραβάτας στο Ζάππειο.
Οπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ στις αρχές της εβδομάδας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επενδύσει το αμέσως επόμενο διάστημα στις κυβερνητικές προτάσεις που έχουν καταρτιστεί από τη γραμματεία Προγράμματος για τους πολίτες οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης και τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το όλο εγχείρημα θα «τρέξει» τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με συνεχείς πρωτοβουλίες της Ν.Δ. (ενδεικτικό παράδειγμα των διαθέσεων του Κυρ. Μητσοτάκη η άμεση κατάθεση του αιτήματος για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή), αλλά και στο πλαίσιο των στοχευμένων περιοδειών που θα πραγματοποιεί ανά την ελληνική περιφέρεια ο επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη.
Εξάλλου, με τον τρόπο αυτόν εξυπηρετείται η στόχευση της ανάλυσης και της εκλαΐκευσης των κεντρικών πολιτικών μηνυμάτων της Πειραιώς, αλλά και η περαιτέρω προσέγγιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κοινά όπου -βάσει των δημοσκοπήσεων- υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των ερεισμάτων του κόμματος.
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει σε κάθε ευκαιρία στη δέσμευσή του για επαναφορά των επιδομάτων που έκοψε η κυβέρνηση σε τρίτεκνους και πολύτεκνους με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. «Ο πρόεδρος θεωρεί υποχρέωση της πολιτείας την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.
Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη ότι οι πρώτοι που πλήττονται από τα καμώματα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εκείνες οι πληθυσμιακές ομάδες στις οποίες υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια. Δηλαδή, οι πιο ευάλωτοι οικονομικά. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να πείσουμε ακόμη πιο πολλούς εξ αυτών ότι μόνο μέσω ενός ρεαλιστικού σχεδίου θα ανακουφιστούν», σημειώνουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνει συνεχώς την ανάγκη αύξησης του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ενώ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως η «γαλάζια» διακυβέρνηση θα εξασφαλίσει την είσοδο του συνόλου των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς.
Εγγυημένο εισοδημα
Σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, προβλέπεται σημαντική μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% για εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, καθώς και αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Η πρόβλεψη αυτή αγγίζει περί τους 800.000 πολίτες, με το σχετικό κόστος να ανέρχεται σε 1 δισ. ετησίως, αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα.
Στόχος της Πειραιώς είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ η εν λόγω παράμετρος θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων για τη σύσταση μικρών επιχειρήσεων, γεγονός που θα δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές στη βάση της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα σχέδια της Πειραιώς, τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων.
Με βάση τα στοιχεία του 2017, μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό θα αποδεσμευθούν για τον σκοπό αυτόν, κατόπιν των αντίστοιχων ενεργειών και υπολογισμών, 200 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, στη Ν.Δ. δίνουν ιδιαίτερη βάση στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους κάτω των 35 ετών.
«Είναι απολύτως εφικτό να πιστοποιήσουμε 50.000 ανέργους σε γνώσεις βασικού προγραμματισμού μέσα από εντατικά εξάμηνα προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος αλλά και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες για καλές δουλειές σε ανθρώπους που σήμερα αισθάνονται εντελώς αποκλεισμένοι», επισημαίνουν, χαρακτηριστικά, στελέχη της Πειραιώς.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Ιουνίου, 2018