Στο σκληρό ροκ θα κινηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καθ΄οδόν για τις εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζει ως τη «μόνη καθαρή έξοδο» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η πολιτική αναμέτρηση αναμένεται να φτάσει στα άκρα. Ένα στίγμα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση που έγινε στη βουλή για την οικονομία, μετά από αίτημα της ΝΔ, την Πέμπτη.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «παιδί για όλες τις δουλειές», «κυνικό χειριστή της εξουσίας», «ψεύτη, ψεύτη, ψεύτη», «πρωθυπουργό υπό προθεσμία» και άλλα. «Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν βγαίνουμε από την κρίση, φτάνει η προπαγάνδα» τόνισε.

Είναι μία στρατηγική έξι σημείων:

*Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τους κυβερνητικούς εταίρους Τσίπρα- Καμμένου ότι συγκροτούν έναν «θίασο», μία «κυβέρνηση-οπερέτα» για την καρέκλα και μόνο. Ότι άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο υπουργός Αμυνας, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έγινε κυβερνητικός «διπρόσωπος» με τις δηλώσεις που κάνει, όπως είπε. Ειδικά για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του είπε ότι «η συμφωνία για το σκοπιανό είναι κακή αν ψηφιστεί με 151 ψήφους και …καλή με 180». «Τι σαχλαμάρες είναι αυτές!» τόνισε. «Κάθε σοβαρός πρωθυπουργός θα τον είχε απολύσει». Αναρωτήθηκε επίσης πως θα πάνε οι Τσίπρας-Καμμένος στο ΝΑΤΟ. «Μαζί; Χώρια;» και τι θα λένε αφού διαφωνούν. «Μας είπατε ότι δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ο Ζάεφ πανηγυρίζει για τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα».

*Στέλνει μήνυμα στους δανειστές ότι δεν θα πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη ΝΔ και κλιμακώνει την κριτική του στο πρόσωπο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί που κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα άφησε ανοιχτό να μην εφαρμοστούν οι περικοπές της συντάξεων από την 1/1/2019 οι οποίες ψηφίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δύο φορές κατ΄ απαίτηση των δανειστών. Επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλοι Ευρωπαίοι που αμφισβητούν αυτό που ισχυρίζεται ο Μοσκοβισί (Ρέγκλινγκ κ.α). Σε μια κίνηση ρελάνς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε τροπολογία και προκάλεσε τον πρωθυπουργό όλοι μαζί να ψηφίσουν την κατάργηση των περικοπών αν πραγματικά το εννοεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ τις είχε καταψηφίσει και θα φανεί τώρα ποιος είναι ο υποκριτής. «Κάποιοι στην Ευρώπη που σας σιγοντάρουν ας προσέξουν κύριε Τσίπρα» είπε ο κΜητσοτάκης. Άφησε αιχμές για «προσωπική ατζέντα» του Μοσκοβισί υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ανακοίνωσε πως θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Κομισιόν και θέλει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

*Αποδομεί το προφίλ του «άφθαρτου» και μακριά από την διαπλοκή πολιτικού που επιχειρούσε να κτίσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τον χαρακτήρισε το πιο καλό παιδί της διαπλοκής. «Εσείς δεν συναντούσατε τον κ.Μαρινάκη, τον κ.Σαββίδη, τον κ.Καλογρίτσα με τα βοσκοτόπια, τον κ.Μπόμπολα, τον καταδικασμένο κ. Λαυρεντιάδη, τον κ. Μελισσανίδη;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Είστε αδίστακτος και βαθειά διαπλεκόμενος» τόνισε και τον κατηγόρησε ότι ανακάλυψε την διαπλοκή και ανέπτυξε ισχυρούς δεσμούς μαζί της πολύ νωρίτερα από προηγούμενες κυβερνήσεις. «Εσείς στηρίζετε ένα χυδαίο παρακράτος» τόνισε. «Εσείς συντονίζετε τις αθλιότητες του Μαντζουράνη και του Βαξεβάνη». Επιτέθηκε και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την οποία κατηγόρησε ότι έγραψε ψέματα τα οποία υιοθέτησε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι όταν ο πρόεδρος της ΝΔ πήγε στο Βερολίνο συνάντησε τον Ζεεχόφερ. «Δεν τον συνάντησα» τόνισε.

*Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ακόμη κρίσιμο σημείο αιχμής. Επίθεση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για την κατηγορία που του απευθύνει ότι ακολουθεί τη γραμμή Ορμπαν στο μεταναστευτικό. «Έχω συγκρουστεί μαζί του στο ΕΛΚ» είπε. «Ντροπή σας να λέτε ψέματα. Η ΝΔ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής φύλαξης των συνόρων». Αναφέρθηκε και στην πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου που έλεγε ότι οι μετανάστες «λιάζονται».

*Η αντιπαράθεση γύρω από την ακροδεξιά και το ποιος τη στηρίζει θα κλιμακωθεί. «Εσείς είπατε ο ευεργέτης της ακροδεξιάς, μαζί της συνεργαστήκατε για να ρίξετε την προηγούμενη κυβέρνηση». «Είμαστε ακροδεξιοί εμείς, η κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Κουτσούμπας που διαφωνούμε με τη συμφωνία στο σκοπιανό;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Εσείς συγκυβερνήσατε με την ακροδεξιά του κ.Καμμένου» τόνισε. «Η ΝΔ αποκατέστησε τη Δημοκρατία μέχρι που εσείς ήρθατε και τα διαλύσατε όλα».

*Οι αιχμές για τον διχαστικό λόγο κυριαρχούν. Με αφορμή την επέτειο από το δημοψήφισμα του «όχι» του 2015, που διαβάστηκε τελικά ως... «ναι» από την κυβέρνηση Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακάλεσε τη μαντιδάδα του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη από εκείνες τις ημέρες που μεταξύ άλλων έλεγε «το «όχι» θέλει Ελληνες, το «ναι» θέλει προδότες».